Voor nieuwe ouders kan het zorgen voor een pasgeboren baby soms overweldigend zijn. Een van de grootste uitdagingen is om een goede balans te vinden tussen voeding en slaap, omdat pasgeboren baby’s meestal onregelmatig slapen en vaak moeten worden gevoed. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe lang een baby kan slapen zonder voeding, en of het nodig is om een pasgeboren baby wakker te maken voor voeding.

 

Slapen en voeden pasgeboren baby

Over het algemeen hebben pasgeboren baby’s voeding nodig om de paar uur, omdat hun maagjes nog klein zijn en niet veel voedsel kunnen bevatten. In de eerste weken na de geboorte kan een baby bijvoorbeeld elke 2 tot 3 uur worden gevoed, zowel overdag als ’s nachts. Dit betekent echter niet dat een baby niet langer dan 3 uur kan slapen zonder voeding. In feite kunnen pasgeboren baby’s gedurende maximaal 4 tot 5 uur slapen zonder voeding als ze goed groeien en gezond zijn. Dit betekent echter niet dat ouders moeten proberen hun baby zo lang mogelijk te laten slapen zonder voeding. Het is belangrijk om de baby te observeren en indien nodig wakker te maken voor voeding.

Als de baby bijvoorbeeld te vroeg is geboren of een laag geboortegewicht heeft, kan het nodig zijn om de baby elke 2 tot 3 uur te voeden, zelfs ’s nachts. Dit komt doordat deze baby’s meer voeding nodig hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Hetzelfde geldt als de baby ziek is of als er problemen zijn met de borstvoeding of flesvoeding.

Aan de andere kant, als de baby gezond is en goed groeit, kan het soms nodig zijn om de baby niet wakker te maken voor voeding. Bijvoorbeeld als de baby diep slaapt en niet zelf wakker wordt om te voeden, kan het beter zijn om de baby te laten slapen. Dit is vooral het geval als de baby meer dan 4 uur slaapt en goed groeit. Het is belangrijk om te onthouden dat pasgeboren baby’s vaak onregelmatig slapen en dat hun slaap- en voedingspatronen kunnen veranderen naarmate ze groeien. Het is daarom belangrijk om de baby regelmatig te observeren en te controleren of hij voldoende voeding krijgt en goed groeit.

Als je je zorgen maakt over het slaap- en voedingspatroon van je baby, neem dan contact op met een kinderarts of een lactatiekundige voor advies en ondersteuning. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een voedings- en slaapschema dat het beste is voor jouw baby.

“Mensen die zeggen dat ze hebben geslapen als een baby, hebben, hebben meestal geen baby”

 

Moet je een pasgeboren baby wakker maken voor voeding?

Soms is het nodig om een pasgeboren baby wakker te maken voor voeding, vooral als de baby te vroeg geboren is, een laag geboortegewicht heeft, of als er problemen zijn met borstvoeding of flesvoeding. Ook als de baby langer dan 4 tot 5 uur slaapt en niet zelf wakker wordt om te voeden, kan het nodig zijn om de baby wakker te maken voor voeding.

Het is belangrijk om te onthouden dat pasgeboren baby’s nog niet in staat zijn om hun eigen honger- en verzadigingsgevoelens te reguleren. Als ze te lang zonder voeding blijven, kunnen ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en ondervoed raken. Dit kan leiden tot een vertraging in de groei en ontwikkeling van de baby.

Als de baby goed groeit en gezond is, kan het echter soms nodig zijn om de baby niet wakker te maken voor voeding. Dit kan vooral het geval zijn als de baby diep slaapt en niet zelf wakker wordt om te voeden. Het is echter belangrijk om de baby regelmatig te observeren en te controleren of hij voldoende voeding krijgt en goed groeit.

Daarnaast kan het voor jou als ouder allemaal overweldigend zijn om een pasgeborene met eigen behoeften en wensen, die anders kunnen zijn dan die van jou als ouder. En wanneer je verwachtingen anders zijn dan kan dit behoorlijk veel energie en frustratie geven waardoor je minder van het ouderschap geniet dan je van tevoren voor ogen had. 

 

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding? Wij leggen het uit!

Maar hoeveel slaap heeft een kind nodig? Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.