Ècht contact en verbinding hebben met je kind, is wat er voor zorgt dat jullie relatie stabiel en liefdevol is en blijft. Het zorgt ervoor dat jullie allebei een geweldige tijd hebben met elkaar, en help je je kind het beste bij zijn ontwikkeling tot een sterke, zelfstandige volwassene. Het klinkt allemaal zo makkelijk, verbinding maken met je kind, maar hoe doe je dit nu eigenlijk? In deze blog geven we je 5 tips hoe je meer en ècht contact kunt maken met je kind. 

Tip 1: Maak eerst echt verbinding met jezelf
Als je zelf niet lekker in je vel zit, of teveel in je hoofd zit en druk bent, is het soms lastig om met je volle aandacht goed te kijken en te luisteren naar je kind. Het is dus belangrijk dat je tijd voor jezelf maakt en jezelf goed voelt, anders kun je je kind ook niet goed laten voelen. Merk je dat je veel last hebt van de stress die opvoeden met zich meebrengt? Lees dan in onze andere blog 4 tips over hoe je om kunt gaan met deze opvoedingsstress, waardoor je beter in je vel komt te zitten.

Tip 2: Maak tijd vrij voor je kind
Deze tip klinkt misschien een beetje vanzelfsprekend, maar dat maakt niet dat het een minder belangrijke tip is. Het is heel belangrijk om ècht tijd vrij te maken voor je kind. Wanneer was de laatste keer dat je echt de tijd hebt genomen om wat leuks te doen met je kind? 

Leuke dingen doen met je kind, en hier met je volle aandacht en tijd bij zijn, is heel belangrijk om een goede verbinding te maken. Door corona is het natuurlijk niet mogelijk om eropuit te gaan, maar wees creatief! Ga samen een rondje wandelen, of ga samen bakken. Alles kan!

Tip 3: Waarom doet je kind zoals hij doet?
Als je kind je bepaald gedrag laat zien, is dat vaak niet hetgeen waar het over gaat. Er zit vaak een reden achter het gedrag. Probeer erachter te komen wat deze reden is. Door aan je kind te laten merken dat je wil weten wat er ècht aan de hand is, voelt hij zich gezien en gehoord, waardoor jullie verbinding nog sterker wordt. 

Tip 4: Positief lichamelijk contact
Deze tip is misschien niet voor iedereen even makkelijk, want de ene persoon is nou eenmaal een grotere fan van fysiek contact dan de ander. Maar om je kind te laten merken dat je echt om hem geeft, is het belangrijk dat je dit uit door middel van fysiek contact, dit is namelijk een levensbehoefte! Probeer je kind bijvoorbeeld eens 5 knuffels te geven per dag en zie wat dit voor jullie relatie doet.

Tip 5: GENIET
Misschien weer een beetje een vanzelfsprekende tip, maar vaak wordt dit onbewust vergeten: Geniet van je kinderen! Het is een wonder dat ze er zijn, en ook al kun je ze soms achter het behang plakken, ze zijn wel geweldige mini mensjes. Geniet dus van alle momenten, ook al zijn ze nog zo klein, en laat je kind ook merken dat je van hem geniet. Voordat je het weet zijn ze groot en had je gewild dat je meer had genoten van jullie tijd samen. 

Een goede verbinding met je kind is belangrijk voor zowel jou zelf als je kind om een geweldige relatie te kunnen onderhouden, maar ook om gelukkig te zijn! Als jij gelukkig bent kun je je kind gelukkig maken, en vice versa. Heb je aan deze tips niet genoeg, en wil je meer leren over opvoeden? Neem dan eens een kijkje naar het Programma Rust in Ouderschap waar je in slechts 15 minuten een stap voor stap methode leert om je opvoeding nog beter te maken.