Het opvoeden van een puber kan een uitdagende taak zijn, vooral wanneer je kind niet luistert, brutaal en respectloos gedrag vertoont. Veel ouders worstelen met deze fase waarin hun tiener zich afzet tegen regels en grenzen. Kennis over de puber en het puberbrein helpt je om het gedrag te begrijpen. Kom er in dit blog achter waarom het belangrijk om te begrijpen wat er achter dit gedrag schuilt en hoe je effectief met je puber kunt communiceren zonder de relatie te beschadigen.
Puber luistert niet
Het is een veelvoorkomend probleem: je vraagt je puber om iets te doen, maar het lijkt alsof je tegen een muur praat. Dit kan frustrerend en vermoeiend zijn. Het niet luisteren van een puber kan meerdere oorzaken hebben.
Ten eerste zijn pubers bezig met het ontwikkelen van hun eigen identiteit, en het verzetten tegen ouderlijk gezag is een manier om hun onafhankelijkheid te tonen. Daarnaast zijn hun hersenen nog in ontwikkeling, wat invloed kan hebben op hun vermogen om te plannen, te concentreren en instructies te volgen. Dit betekent niet dat je het moet accepteren, maar het kan helpen om te begrijpen waarom je puber niet altijd luistert en helpt je om wat meer relaxt om te gaan met het onstuimige gedrag van je puber.
Puber brutaal en respectloos
Brutaal en respectloos gedrag is een andere grote uitdaging waar ouders mee te maken krijgen. Je puber kan scherpe opmerkingen maken, tegen je in gaan, of zelfs dingen zeggen die je kwetsen. Dit gedrag komt vaak voort uit een combinatie van frustratie, onzekerheid en de behoefte om grenzen te verleggen. Pubers kunnen zich overspoeld voelen door hun emoties en weten soms niet hoe ze deze op een gezonde manier moeten uiten. Dit resulteert in opstandig en respectloos gedrag, dat vaak juist tegenover degenen wordt getoond die het dichtst bij hen staan: hun ouders.
Puber scheldt moeder uit
Wanneer een puber zijn of haar moeder of vader uitscheldt, is dat een signaal dat er iets mis is in de communicatie en de relatie. Dit gedrag is onacceptabel, maar het is belangrijk om niet meteen in de aanval te gaan. Vaak komt schelden voort uit diepere emoties zoals woede, frustratie, of zelfs angst. Je puber worstelt met veel dingen in de puberteit en de lichamelijke, mentale en sociale ontwikkeling is in volle gang. Ook kan het zijn dat je puber niet lekker in zijn haar vel zit, huiswerk of school stress heeft en soms zelfs depressieve klachten heeft.
Probeer in plaats van direct terug te schreeuwen of straf op te leggen, kalm en rustig te blijven. En later een moment te kiezen om met je puber te praten over wat er gebeurd is. Vraag naar de oorzaak van hun woede en laat weten dat schelden niet de oplossing is. Het gesprek zou moeten draaien om wederzijds respect en het vinden van een oplossing om met conflicten om te gaan.
“Achter elke brutale puber schuilt vaak een stem die gehoord wil worden, maar niet weet hoe.”
Probleem puber: Hoe praten met je puber?
Communicatie is de sleutel in elke ouder-kindrelatie, maar het kan moeilijk zijn om een open gesprek met een puber te voeren. Hier zijn enkele tips om effectiever met je puber te praten:
-
- Kies het juiste moment: Vermijd confrontaties wanneer de emoties hoog oplopen. Wacht tot iedereen is afgekoeld en kies een rustig moment om te praten.
- Luister actief: Laat je puber uitpraten zonder te onderbreken. Dit toont respect en kan helpen om de onderliggende problemen beter te begrijpen.
- Blijf kalm: Hoe moeilijk het ook is, probeer rustig te blijven. Een kalme toon kan de kans vergroten dat je puber ook rustig blijft en bereid is om te luisteren.
- Stel vragen: Vraag naar hun perspectief. Waarom vinden ze het moeilijk om naar je te luisteren? Wat triggert hun respectloze gedrag? Het stellen van vragen kan je inzicht geven in hun gedachten en gevoelens.
- Neem gevoelens serieus: De gevoelens van je puber hoeven niet jouw gevoelens te zijn, neem ze wel serieus en geef je puber het gevoel dat hem ziet en hoort.
-
- Wees duidelijk en consistent: Zorg ervoor dat je verwachtingen en consequenties duidelijk zijn. Pubers hebben behoefte aan duidelijke grenzen, ook al doen ze alsof ze die niet willen.
- Toon begrip: Laat je puber weten dat je begrijpt dat deze periode moeilijk voor hen is. Begrip tonen betekent niet dat je het gedrag accepteert, maar wel dat je openstaat voor hun gevoelens.
- Zoek samen naar oplossingen: Betrek je puber in het vinden van oplossingen voor problemen. Dit kan hen het gevoel geven dat hun mening telt en kan hen helpen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.
- Reageer luchtig: Maak onderwerpen niet te zwaar en zet ook humor in.
- Wees open en nieuwsgierig: Vanuit verbinding ga je open en nieuwsgierig het gesprek aan. Zonder te oordelen. Dat creëert ook ruimte dat ze meer zelf gaan vertellen. Geef je kind ruimte om zijn of haar mening er zelf ook over te vormen.
“Het is niet altijd wat je puber zegt, maar hoe jij reageert, dat de basis legt voor betere communicatie.”
Het omgaan met je puber die niet luistert en brutaal of respectloos is, kan zwaar zijn. Het is belangrijk om geduldig en begripvol te blijven. Wees open en duidelijk in je communicatie.Probeer tijdens die lastige puberteit de relatie met je puber positief te houden. Je helpt je kind door je eigen emoties te reguleren en zelf kalm en rustig te blijven. Dit zal jouw kind helpen om met de verschillende emoties en uitdagingen om te gaan. Onthoud dat deze fase, hoe moeilijk ook, voorbij zal gaan, en dat de basis die je nu legt essentieel is voor een gezonde relatie in de toekomst.
Hulp bij het opvoeden van je puber
Op een schaal van 0 tot 10…..in hoeverre heb jij het gevoel dat je nog de leiding hebt over je puber?
Bepaal jij zelf hoe de dagen verlopen, wat jij wel en niet accepteert in het gedrag van je puber, hoe laat je puber naar bed gaat, hoe lang je puber op een schermpje zit, wat er gegeten wordt of op wat voor manier er gecommuniceerd wordt in huis?
Of heb je het gevoel dat je geleefd wordt en je de regie een beetje aan het kwijt raken bent?
- Doordat het humeur van je puber de sfeer in huis bepaalt
- Doordat er woorden in huis gezegd worden waar je nekharen van overeind gaan staat
- Doordat je puber tegen je praat alsof je zijn of haar vriend bent in plaats van de ouder
- Doordat je puber zich gedraagt alsof hij/zij in een hotel verblijft.
Dan is het tijd om de controle weer terug te pakken.
Dit is mogelijk met de cursus Pittige Pubers. Deze is onmisbaar voor jou als ouder met een (pre-) puber. Het biedt je veel inzichten en tools om beter te communiceren, grenzen te stellen, samen te werken en de dagelijkse situaties rustiger te laten verlopen. Klik hier voor meer informatie.