Respectloos, opstandig en negatief gedrag van kinderen ombuigen

Wanneer je kind respectloos of opstandig gedrag laat zien, zoals een brutale mond, niet luisteren, met eten gooien, hysterisch huilen, schreeuwen of schelden, dan doet dit iets met jou als ouder. Het triggert iets bij jou en het roept  emoties op. Je gaat misschien dreigen, waarschuwen of straffen, terwijl je dat helemaal niet wilt. Wat je wel wilt is het negatieve gedrag ombuigen naar positief gedrag, zodat het opvoeden van je kind een stukje makkelijker gaat. Je hebt al van alles geprobeerd, maar het lukt je niet om het te doorbreken. 

Binnen dit opvoedthema hebben we meerdere blogs, video’s en een podcast voor je klaar staan die jou erbij gaan helpen om het beste om te gaan met het respectloze en lastige gedrag van jouw kind en hoe jij je kind hierbij kunt helpen, zodat het minder opstandig reageert. Lees meer over hoe je kunt omgaan met negatief gedrag bij kinderen óf vind direct informatie binnen dit thema voor de levensfase van jouw kind.

Hoe ga je om met negatief gedrag bij kinderen zoals respectloos, opstandig en brutaal gedrag? 

Weerwoorden, “ja-maar”, schreeuwen, doordrammen, schelden, slaan… dit is lastig gedrag wat bij jouw kind misschien wel regelmatig voorkomt. Dit kost jou veel energie als ouder en het geeft een machteloos gevoel als het je maar niet lukt om het negatieve gedrag om te buigen naar positief gedrag.

Elk kind wat hysterisch huilt of schreeuwt, wordt al snel gezien als lastig kind. Is je kind dan lastig of heeft je kind het lastig? Dit is een vraag die je jezelf kunt stellen. Wanneer je kind dit gedrag laat zien, is het allereerst een teken dat je kind ergens over in zit, teleurgesteld is of ergens mee worstelt. Je kind wil iets duidelijk maken of is zo gefrustreerd en weet niet hoe die dit op een andere manier moet uiten of zeggen. 

Bij dit thema gaan we jou meenemen in hoe je nu het beste om kunt gaan met respectloos, opstandig en negatief gedrag van je kind, zodat er minder strijd zal zijn bij jullie in huis. 

Hoe buig je negatief gedrag om naar positief gedrag?

Het negatieve gedrag van je kind wil je in een zo vroeg mogelijk stadium ombuigen. Wanneer je dit doet door het straffen of belonen van je kind zul je al gauw merken dat dit wellicht op dat moment werkt, maar het gedrag vaak als een boemerang weer terugkomt. Je kind stopt namelijk omdat hij bang voor de straf is, zich schaamt of juist wanneer je beloont, deze beloning wilt hebben. Dit betekent niet dat je kind geleerd heeft hoe hij dan wel om moet gaan met spanningen of de situatie waarin het negatief gedrag laat zien. 

Besef je in eerste instantie goed wanneer je het gedrag wilt ombuigen dat je kind dit dus niet doet om jou te kwetsen of te pesten. Hij weet gewoon niet hoe hij het moet aanpakken en heeft jouw steun hard nodig. Bied deze steun dan ook zo vroeg mogelijk. Begrens het negatieve gedrag door te benoemen wat je niet wilt zien of welk gedrag je juist wel wilt zien

Begeleid je kind hierna zo snel mogelijk naar positief gedrag, door af te leiden, humor te gebruiken, je kind te helpen hoe het dan wel moet en juist aandacht te geven aan het ervoor in de plaats te komen gedrag. 

Alles over ongewenst gedrag per leeftijd van het kind

Iedere ontwikkelingsfase die je kind doorloopt kent nieuwe uitdagingen. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. Wat kan je al verwachten van je kind, waar komt negatief gedrag vandaan en hoe kun je als ouder dit negatieve gedrag bijsturen? Hieronder vind je onze artikelen over negatief gedrag per levensfase van je kind.

dreumes
dreumes
dreumes

GEGEVENS

Wij zijn een online bedrijf en bieden alleen online cursussen of programma’s aan. Onze communicatie verloopt volledig via email en de leeromgeving voor leden. Ons postadres is gesitueerd aan onderstaand kantooradres. 

Rust in Ouderschap BV

Brieltjenspolder 28

4921 PJ Made

team@rustinouderschap.nl