Weerbaarheid en sociale vaardigheden

Als ouder wil je niets liever dan dat jouw kind gezond en gelukkig opgroeit. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vergroten van de sociale vaardigheden en weerbaarheid van jouw kind. In dit thema komt naar voren waarom dit zo belangrijk is, zowel voor nu- en als je kind later volwassen is. Je komt erachter hoe je de weerbaarheid en de sociale competenties van je kind kunt stimuleren en vergroten.

Het vergroten van de weerbaarheid van jouw kind

Weerbaarheid houdt in dat een kind mentaal en emotioneel sterk genoeg is om zichzelf te kunnen verdedigen en om te gaan met moeilijke situaties.

Misschien heb je een kind: 

  • Dat snel huilt als er iets gebeurt;
  • Gepest wordt op school;
  • Achter jouw rug wegkruipt als er tegen hem of haar wordt gepraat; 
  • Dichtklapt als er in de klas een vraag wordt gesteld.

Of je hebt juist een kind: 

  • Dat veel meer aanwezig is en zichzelf overschreeuwt;
  • Uitstraalt de wereld aan te kunnen;
  • Dat in de problemen komt door fel te reageren op anderen;
  • Snel iets af te pakken, te duwen of door te drammen om zijn of haar zin te krijgen.

In beide gevallen heeft je kind moeite met weerbaar zijn. Je wilt juist graag dat je kind meer zelfvertrouwen heeft, op een positieve manier voor zichzelf op kan komen en leuk contact heeft met andere kinderen. 

In dit thema staat de weerbaarheid centraal. Je leest meer over het belang van weerbaarheid en hoe je met name de weerbaarheid van je peuter en kleuter kunt vergroten. 

Lees hier meer over het thema vergroten van de weerbaarheid 

Het stimuleren van de sociale ontwikkeling bij kinderen

Leren delen, overleggen, samenwerken, oplossingen bedenken of bijvoorbeeld hulp vragen. Het zijn allemaal voorbeelden van sociale vaardigheden.

Sociale vaardigheden helpen kinderen om zichzelf te uiten, zichzelf te begrijpen en hun omgeving te begrijpen. Goed ontwikkelde sociale vaardigheden helpen je kind om beter aan te sluiten bij andere kinderen en bij volwassenen. Doordat je hier positieve contacten aan over houdt, kan je kind beter functioneren in de maatschappij. 

In dit thema bespreken we het belang van sociale vaardigheden bij kinderen en hoe je als ouder de sociale competenties van je kind kunt ontwikkelen en kunt stimuleren.

Lees hier meer over het thema het thema het stimuleren van de sociale ontwikkeling bij kinderen. 

GEGEVENS

Wij zijn een online bedrijf en bieden alleen online cursussen of programma’s aan. Onze communicatie verloopt volledig via email en de leeromgeving voor leden. Ons postadres is gesitueerd aan onderstaand kantooradres. 

Rust in Ouderschap BV

Brieltjenspolder 28

4921 PJ Made

team@rustinouderschap.nl