De sociale ontwikkeling van kinderen is van groot belang. Sociale vaardigheden helpen kinderen om zichzelf te uiten, zichzelf te begrijpen en hun omgeving te begrijpen. Goede ontwikkelde sociale vaardigheden helpen je kind om beter aan te sluiten bij andere kinderen en volwassenen. Dit zorgt ervoor dat ze positieve contacten hebben en goed kunnen functioneren in de maatschappij. In dit artikel gaan we in op het belang van sociale vaardigheden bij kinderen en hoe je als ouder de sociale competenties van je kind kunt ontwikkelen en kunt stimuleren.

 

Het belang van sociale vaardigheden van kinderen

 

Een positieve sociale ontwikkeling en sterke sociale vaardigheden helpen kinderen om effectief te communiceren met anderen, relaties op te bouwen en te onderhouden, te begrijpen en respecteren van verschillende perspectieven en standpunten, en samen te werken in teamverband. Dit zijn essentiële vaardigheden die kinderen nodig hebben om te slagen in de wereld van vandaag en in de toekomst. Kinderen die over goede sociale vaardigheden beschikken, hebben minder kans op eenzaamheid, depressie, angst en andere psychische problemen. Ze hebben ook meer kans om te slagen op school, in hun  toekomstige carrière en in hun relaties.

 

 

Kinderen die goed ontwikkelde sociale vaardigheden en competenties hebben, zijn beter in staat om:

  •                 Conflicten op te lossen en problemen op te lossen;
  •                 Meer zelfvertrouwen te hebben en een positief zelfbeeld op te bouwen;
  •                 Effectiever te communiceren en te onderhandelen;
  •                 Emoties te begrijpen en te beheersen;
  •                 Empathisch te zijn en anderen te begrijpen;
  •                 Goede sociale relaties opbouwen en te onderhouden.

 

Hoe kan je de sociale competenties van je kind ontwikkelen?

 

Er zijn verschillende manieren waarop je als ouder de sociale ontwikkeling van je kinderen kunt aanmoedigen en de sociale ontwikkeling kunt versterken. Hier zijn enkele suggesties:

  1.       Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren het meest door wat ze zien. Door zelf sociaal vaardig te zijn, geef je je kinderen een goed voorbeeld om te volgen. Dit betekent onder andere respectvol communiceren, vriendelijk zijn tegen anderen en anderen helpen wanneer dat nodig is.

  1.       Geef je kinderen de mogelijkheid om te spelen met anderen

Door je kinderen de kans te geven om met andere kinderen te spelen, leren ze belangrijke sociale vaardigheden, zoals leren overleggen, delen of een ruzie oplossen. Organiseer speelafspraken, ga naar de speeltuin of schrijf je kinderen in voor buitenschoolse activiteiten.

  1.       Oefen sociale vaardigheden thuis

Thuis is een veilige omgeving waarin er genoeg tijd is om de sociale ontwikkeling bij kinderen te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes spelen die samenwerking vereisen, zoals gezelschapsspelen, waarbij je kind moet leren overleggen wie er begint en wat de spelregels zijn, leren wachten op de beurt en om kunnen gaan met winnen en verliezen. Of doe rollenspelletjes met je kind waarbij je ‘echte’ situaties oefent, zoals oefenen om een ander kind te vragen om samen te spelen of oefenen hoe je kan afrekenen bij de kassa. Via deze manier kan je je kinderen beter leren communiceren op een speelse manier en vergroot je de communicatie vaardigheden en sociale competenties van je kind.

 

“Een huis is niet alleen een plek om te wonen, het is ook een omgeving waar we onze sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen en versterken. Door empathie te tonen, te communiceren en samen te werken met familieleden, kunnen we thuis oefenen en groeien in onze sociale ontwikkeling.”

 

Kinderen beter leren communiceren

 

Communicatie is een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten ontwikkelen om succesvol te zijn in hun leven. Hieronder vind je enkele ideeën om kinderen beter te leren communiceren:

  1. Wees zelf open in je communicatie en moedig dit aan: Laat je kinderen weten dat ze alles mogen zeggen, zodat ze zich op  hun gemak voelen om met je te praten over hun gedachten en gevoelens. Moedig hen aan om hun mening te geven en stel vragen om hun standpunt beter te begrijpen.
  2. Luister ‘echt’ naar je kind: Wanneer je kind met je praat, zorg dan dat je actief luistert. Door actief te luisteren naar je kinderen, geef je hen het gevoel dat hun mening er toe doet. Dit helpt hen om hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en zichzelf uit te drukken. Luisteren betekent niet alleen horen wat ze zeggen, maar ook begrijpen wat ze bedoelen. Leg je telefoon weg en heb echt aandacht voor je kind! Toon belangstelling voor wat ze te zeggen hebben, stel vragen en laat merken dat u hen begrijpt.
  3. Help bij het uitbreiden van hun woordenschat: Een grote woordenschat is belangrijk om goed te kunnen communiceren. Help je kinderen bij het leren van nieuwe woorden en moedig hen aan om deze woorden in hun dagelijkse gesprekken te gebruiken.

Vanaf dat je kind baby is, kan je al beginnen met boekjes lezen om de woordenschat te stimuleren. Dit is positief voor de sociale ontwikkeling van je baby. En op het moment dat je peuter een woord verkeerd zegt, verbeter je peuter niet, maar herhaal de zin met de juiste woorden. Dus als je peuter zegt: “Ik mama op schoot”, dan reageer je terug met: “Je wilt graag bij mama op schoot zitten”.  Zo val je je peuter niet af en leer je je peuter beter te communiceren en draagt dit bij aan de sociale ontwikkeling van je peuter. 

  1. Oefen non-verbale communicatie: Non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, is ook belangrijk bij communicatie. Leer kinderen hoe ze hun lichaamstaal kunnen gebruiken om hun boodschap duidelijker over te brengen.
  2. Oefen gespreksvaardigheden: Oefen met je kinderen hoe ze een gesprek kunnen beginnen en beëindigen, hoe ze vragen kunnen stellen en hoe ze kunnen reageren op de antwoorden van anderen.
  3. Stimuleer empathie: Leer je kinderen om empathisch te zijn en zich in te leven in de gevoelens van anderen. Dit zal hen helpen om beter te begrijpen hoe anderen zich voelen en hoe ze daarop kunnen reageren.
  4. Gebruik positieve bekrachtiging: Moedig uw kinderen aan wanneer ze goed communiceren. Geef complimenten en benadruk wat ze goed hebben gedaan, dit zal hen aanmoedigen om hun communicatievaardigheden te blijven verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het ontwikkelen van sociale competenties bij kinderen tijd en oefening vergt. Door regelmatig te oefenen met je kinderen, zul je hen helpen om beter te communiceren en de sociale ontwikkeling te versterken.

 

Wat als de sociale ontwikkeling van kinderen moeizaam verloopt?

 

Sommige kinderen leren van nature sociale vaardigheden aan en kunnen goed voor zichzelf opkomen. Andere kinderen vinden dit lastiger, waardoor de sociale contacten met andere kinderen of volwassenen wat stroef kunnen verlopen.

Misschien herken jij één of meer van de volgende situaties bij jouw kind:

  • Loopt je kind weg op het moment dat het samenspel niet goed gaat en laat hij of zij het maar gebeuren? Gaat je kind schoppen, slaan of spullen afpakken als een ander iets doet wat je kind niet fijn vindt?
  • Komt je kind boos en gefrustreerd thuis, omdat jouw kind op school op school wordt gepest?
  • Is je kind verdrietig, omdat hij of zij steeds ruzie heeft met andere kinderen?
  • Moet je thuis continu brandjes blussen tussen je kinderen, omdat ze elkaar steeds in de haren vliegen?
  • Schreeuwt je kind naar jou of naar andere kinderen als hij of zij iets niet leuk vindt?

 

Wil je jouw kind weerbaar maken? Met onze weerbaarheidstraining ‘Sterk en Stevig’ ga je daar verandering in aanbrengen!

Je kind gaat precies de vaardigheden leren die nodig zijn om op een goede manier voor zichzelf op te komen. Na deze training zal je kind op een stevige en rustige manier zeggen wat hij/zij niet leuk vindt en hierbij krachtig overkomt, zodat anderen eerder naar je kind zullen luisteren. Je kind zal ervaren meer invloed te hebben op sociale situaties en meer vertrouwen krijgen in zichzelf. 

Klik op één van de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over de sociale ontwikkeling in de leeftijdscategorie van jouw kind.

 

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.