Het aanleren van vaardigheden aan je kind

Wil je dat je kind van binnenuit ander gedrag gaat laten zien, zodat veel situaties in huis makkelijker en rustiger verlopen zonder dat het steeds weer strijd en veel energie kost? Ga er dan mee aan de slag om je kind vaardigheden aan te leren. Hier zal je kind – nu, en ook later als het volwassen is – veel baat bij hebben. Wat we hier nu precies mee bedoelen en hoe je dat kunt doen, kan je lezen in dit thema.

Het aanleren van vaardigheden aan je kind

Wanneer je kind lastig of negatief gedrag laat zien, zoals niet luisteren of het geven van een grote mond, zet je als ouder al snel praktische tips in, zoals inzetten van een beloningssysteem, of je zegt  “als dit….dan dat…” Bijvoorbeeld: “Als je nu de televisie uitzet, dan mag je zo nog even……”of “Als je snel in bed ligt, dan lees ik nog een verhaaltje voor.” Of je laat je kinderen een wedstrijdje doen wie als eerste aangekleed is. 

Deze praktische tips kunnen helpend zijn, alleen ze zorgen er niet voor dat je kind blijvend ander gedrag gaat laten zien. Je kind zal afhankelijk blijven van de praktische tips die jij inzet. Dit kost behoorlijk veel energie en je krijgt op deze manier de negatieve spiraal niet doorbroken. 

Om het gedrag van je kind écht en van binnenuit te veranderen, zodat er ook voor de lange termijn meer rust in huis komt, is het nodig om je kind vaardigheden aan te leren. Lees in dit thema over vaardigheden aannleren hoe je dit kunt aanpakken. 

Lees meer over het thema vaardigheden aanleren aan je kind.

vaardigheden

Straffen en belonen

Je wil dat je kind respectvol reageert, doet wat er verwacht en luistert naar volwassen. Als ouder hebben we al snel te neiging om te gaan dreigen, waarschuwen of straffen. Of om je kind te belonen, zodat het doet wat je van je kind vraagt. Dit werkt vaak voor eventjes, maar al snel komt het negatieve gedrag als een boemerang weer terug. 

Wat je wilt is dat je kind vanuit zichzelf positief gedrag laat zien, zonder dat jij van alles ´uit de kast´ moet trekken om je kind te laten luisteren.

Hoe je dat het beste doet, dat vertellen wij je in ons uitgebreide blog over het straffen en belonen van je kind.

Lees meer over het thema straffen en belonen voor kinderen.

staffen en belonen

GEGEVENS

Wij zijn een online bedrijf en bieden alleen online cursussen of programma’s aan. Onze communicatie verloopt volledig via email en de leeromgeving voor leden. Ons postadres is gesitueerd aan onderstaand kantooradres. 

Rust in Ouderschap BV

Brieltjenspolder 28

4921 PJ Made

team@rustinouderschap.nl