In deze blog wil ik graag een eigen leerzame ervaring met je delen.

Een jaar of 10 geleden leerde ik kitesurfen. Mijn partner probeerde me al jaren te overtuigen dat dit zo leuk was. Ik kon dit nog niet zo goed geloven…veel te moeilijk en spannend. Toch de stap genomen en daar kwam de dag dat ik voor het eerst in het water was met die hele grote kite (van 12 meter).

De omstandigheden waren niet zo best….veel golven en koud weer. Ik zat vol spanning en stress…..mijn partner deed hard zijn best om mij het te leren.Maar dit was niet echt een groot succes. Als ik een tip kreeg, wilde ik het niet horen. Ik reageerde geïrriteerd, waarop mijn partner zei dan ik het dan zelf maar moest gaan leren. Terwijl ik hem en zijn adviezen eigenlijk superhard nodig had, want ik kon het echt niet zelf leren.

Maar we kwamen dus steeds in verkeerde patronen terecht.

Ik had te veel stress, waardoor ik er niet voor open stond om te leren.
En aan het einde van de dag…..ik was nog niet veel verder gekomen dat het begin van de dag.

Een week later deden we een nieuwe poging. Ik was goed uitgerust en de omstandigheden waren ook goed. Het water was rustig, de zon scheen. Ik was meer relaxed en mijn partner ook.

Ik was meer ontspannen en had er vertrouwen in. En hierdoor stond ik ook open voor verandering en verbetering.

In een uur had ik al grotere stappen gemaakt dan de vorige keer over de gehele dag. Ik had veel minder stress (wel gezonde spanning natuurlijk) en het lukte me om de techniek en vaardigheden aan te leren die ik nodig had om te leren kitesurfen.

Ik bleef staan en kwam vooruit, wat een gave ervaring! Hier heb ik tot op de dag van vandaag nog profijt van als ik ga kitesurfen. Het gaat nu automatisch, ik hoef er niet meer over na te denken. Zelfs niet wanneer het weer slecht is en er grote golven zijn…… 

Nu wil ik je natuurlijk niet aansporen om te gaan kitesurfen 😊.

Wat ik je hieruit wel mee wil geven, is dat de verandering en de vooruitgang zeker niet plaats vond toen ik vol spanning zat.

De verandering gebeurde juist op het moment dat ik geen stress had en ontspannen was. En dat geldt ook zo voor nieuwe vaardigheden aanleren bij je kinderen.

En juist nu de zomervakantie er aankomt is het goed om hierbij stil te staan. Want nog voor de zomervakantie of juist in de zomervakantie is voor vele een goed moment om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Want ook jouw kind kan stress ervaren. Op het moment dat er situaties zijn voor je kind die bijvoorbeeld onrustig zijn of onduidelijkheid geven. Als het niet weet wat er van hem of haar verwacht wordt, spannende nieuwe situaties, veel prikkels of veel overgangsmomenten. Dat kan allemaal stress geven.

En dit geeft een overspoeling van emotie. En wat er dan gebeurt. Dan gaan we in overleefstand. Dan kunnen we niks anders dan overleven. Ja, gewoon niet nadenken, maar doen.

Wil je uiteindelijk iets gaan veranderen? Iets wil veranderen bij jezelf……je reactie is naar je kind. Of je wilt iets veranderen, zodat je kind op andere manieren gaat leren om met moeilijke situaties om te gaan, beter te leren luisteren of bijvoorbeeld minder snel heftig boos te worden.

Wat je dan wil is dat er rust en ontspannenheid is,  zodat het brein van je kind open staat om te leren.

In ons werk in de jeugdhulp zeiden we ook altijd “Kom juist een stukje eerder dan als het te laat is”. Want juist als je al heel ver bent in die strijd, dan wordt het steeds erger We zeiden altijd “Kom niet om 5 over 12, maar vraag hulp als het nog kwart voor 12 is”.

Ten eerste wordt de stap steeds groter om hulp te vragen als het al heel zwaar thuis. Maar je komt er ook veel moeilijker uit. En als het nog redelijk gaat thuis of als je juist weer even een beter moment hebt, maar je bent ook wel weer bang voor wat er komen gaat. Ga dan juist starten met ontwikkeling. Want juist die momenten maken dat je sneller nog meer stappen kunt maken. En dat het dan gewoon nog fijner wordt in huis.

En juist omdat voor sommige de zomervakantie volgende week al gaat starten en voor anderen over een paar weken, wil ik je hier graag op wijzen.

Voor sommige mensen is juist nu zo net voor de vakantie nog rustig, omdat de structuur er nog is van school. En wordt het juist in de zomervakantie onrustiger als die structuur wegvalt. En voor andere mensen is het juist andersom. En zijn jij en je kind in de vakantie veel meer ontspannen, omdat er niet veel moet. En als je dan na de vakantie weer naar school en werk moet, wordt het juist weer onrustig. En dan neemt de stress en strijd in huis weer toe.

Het kan dus twee kanten op kan gaan. Sta er eens bij stil wat voor jullie het juiste moment is om die nieuwe vaardigheden aan te leren.

Want juist als het brein rustig is van je kind en ook dat van jou, staan jullie open tot leren en dat is het moment om te investeren. En daar pluk je dan juist ook je vruchten van als de onrust er wel weer is.

Het Programma Rust in Ouderschap sluit hier heel goed bij aan, want je kunt gelijk starten op het moment dat voor jou goed voelt en ook stoppen wanneer je wilt. Het geeft je veel kennis en inzichten aan de hand van video’s en daarnaast kan je waardevolle workshops volgen, en al je vragen stellen in de community en coaching calls, zodat wij voor jou prioriteiten stellen dat je juist in de periode dat het bij jullie het meest rustig is in huis de grootste stappen gaat maken.

Lees hier verder als je er meer over wilt weten en wacht dus niet tot het 5 over 12 is, maar ga juist in actie om kwart voor 12. Dan gaat je veel meer opleveren!