1. Herken je eigen stressmomenten.
    Herken je eigen oude patronen en je manier van reageren. En je hoeft het zeker niet meteen te kunnen veranderen. Dat gaat ook gewoonweg niet. Je bent namelijk maar gewoon een mens. Ook wij reageren regelmatig op een manier die we liever niet hebben. Hoe je dit kunt gaan leren herkennen en opmerken is om NA de vervelende situatie die is geweest, eventjes stil te staan bij wat er nu gebeurde bij jezelf. Wat maakte dat je zo reageerde. Hoe bouwde het op? En hoe wil je hier in het vervolg op een andere manier mee omgaan. Als je elke keer NA de situatie reflecteert op jezelf, ga je op deze manier je bewustzijn vergroten. Het gaat zeker nog niks meteen veranderen, maar dit is wel het fundament waarop je kan gaan bouwen.
  1. Wees bewust op welke manier je je kind benadert.
    Benader je je kind vanuit een basishouding waarin je echt oog hebt voor je kind? Of benader je je kind vanuit een afstandje, dus roepend vanaf de keuken? Of vanachter je telefoon vandaag? En maak je ‘echt’ contact? Of roep je eigenlijk zonder echte aandacht voor elkaar? Ook dit zal niet alles oplossen, maar is wel één van de basispunten waarvan je bewust wilt zijn en die dus ook invloed heeft op hoe de interactie is tussen jou en je kind. 
  2. Inzicht in de gedragspatronen van je kind.
    Eigenlijk zijn heel veel kinderen hetzelfde. Ze hebben allemaal een eigen karakter en temperament, maar toch als je met andere ouders praat, zul je zien dat er ook veel gelijkenissen zijn. In de basis wil een kind het alleen maar goed doen, en dit van een ouder horen. Dat is altijd één van de basispunten waarvan je wilt uitgaan. Als je vanuit dit gezichtspunt kijkt en handelt naar je kind, dan zal je kind zich altijd gehoord en begrepen voelen. 
  3. Kinderen willen altijd helpen.
    Hoewel het niet altijd zo overkomt misschien, wil je kind jou als ouder in basis ook altijd helpen. Kinderen zijn gericht op een positieve interactie. En hoewel het soms net lijkt of ze alleen maar negatieve aandacht vragen, tóch bedoelen ze het anders. Hoe vaak komt het bij jou misschien wel niet voor dat je ander gedrag laat zien dan dat je bedoelt? Of dat je iets zegt wat niet helemaal goed valt bij de ander? Zonder dat je die bedoelingen hebt? En kun je nagaan dat wij dat zelfs nog doen als volwassene, en dus eigenlijk al heel veel geleerd zouden moeten hebben. Probeer dus altijd uit te gaan van ‘het goede’ van je kind. 
  4. Het enige wat kinderen willen, is de onvoorwaardelijke liefde van jou als ouder. Punt…. ;-). Als je al langer in een negatieve cirkel zit met elkaar is dit soms even weg. Maar denk maar eens terug aan jouw eigen jeugd. Wat wil je hoe jouw ouders naar jou zouden reageren? En over jou zouden denken? En zouden gedragen naar jou toe? Onvoorwaardelijke liefde toch…. 

Vanuit deze basispunten, zijn onze cursussen ontwikkeld. Wil jij ook leren wat er bij jou gebeurt als ouder, en ook bij je kinderen, zodat je vanuit de basis een liefdevolle relatie met elkaar kan opbouwen. En op deze manier voor de lange termijn meer rust in huis krijgt. In plaats van met korte opvoedtips je eventjes vooruit helpen, maar het daarna toch weer terug vervalt. Kijk dan zeker even naar deze pagina, hoe wij jou hier mee kunnen helpen.