Als ouder is het heel normaal om bezorgd te zijn over het welzijn van je kind. Echter kan deze bezorgdheid uitgroeien tot angst, waarbij je constant denkt aan de mogelijkheid dat je kind iets ergs overkomt. Dit kan leiden tot ernstige stress en een vermindering van de levenskwaliteit voor zowel ouder als kind. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken die je kunnen helpen om te gaan met angst dat je kind iets overkomt.

 

Waarom ervaar ik als ouder angst dat mijn kind iets overkomt?

Als ouder ervaar je waarschijnlijk angst dat je kind iets overkomt omdat je emotioneel verbonden bent met je kind en je verantwoordelijk voelt voor zijn of haar welzijn. Het is normaal om bezorgd te zijn over de veiligheid en het welzijn van je kind, omdat je van hem of haar houdt en wilt dat je kind gezond en gelukkig is.

Ouderschap brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee en een van de belangrijkste is het beschermen van je kind tegen gevaren en risico’s. Het kan een uitdaging zijn om deze verantwoordelijkheid te dragen en het kan ook beangstigend zijn om te bedenken wat er kan gebeuren als er iets misgaat. Denk hierbij aan angst om je kind te verliezen.

Daarnaast kunnen ook persoonlijke ervaringen, verhalen van anderen of nieuwsberichten over kindermisbruik, ontvoeringen, ongelukken en andere bedreigingen je angst versterken. Het is belangrijk om je zorgen te uiten en advies te vragen aan professionals, andere ouders of vrienden om je te helpen omgaan met deze angsten en het vertrouwen te ontwikkelen om je kind te laten opgroeien en de wereld te verkennen. Wanneer je als ouder co-ouderschap deelt met een andere ouder kan er angst ontstaan wanneer je als ouder niet verantwoordelijk bent voor de zorg.

 

Angst om kind te verliezen

De angst om je kind te verliezen is een veel voorkomende angst onder ouders en kan verschillende oorzaken hebben.
Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom een ouder bang kan zijn om hun kind te verliezen:

  • Biologische drang: Als ouder voel je een sterke biologische drang om je kind te beschermen en te koesteren. Deze drang is evolutionair bepaald en zorgt ervoor dat ouders instinctief hun kinderen beschermen tegen gevaren.
  • Kwetsbaarheid van het kind: Kinderen zijn kwetsbaar en afhankelijk van hun ouders. Ze hebben nog niet de ervaring en kennis om zichzelf te beschermen en te verzorgen, dus ouders voelen zich verantwoordelijk voor hun welzijn.
  • Liefde en hechting: Ouders houden onvoorwaardelijk van hun kinderen en zijn emotioneel gehecht aan hen. De angst om je kind te verliezen is hartverscheurend en kan leiden tot intense angstgevoelens.
  • Traumatische ervaringen: Ouders die zelf een traumatische ervaring hebben meegemaakt, zoals het verlies van een kind of een ander dierbaar familielid, kunnen angstig zijn om opnieuw een dergelijke ervaring mee te maken.
  • Sociale en culturele normen: In sommige samenlevingen wordt het verlies van een kind gezien als een onvoorstelbare tragedie en kan het sociale stigma en schaamte veroorzaken voor ouders die hun kind hebben verloren. Dit kan bijdragen aan de angst van ouders om hun kind te verliezen.

Het is belangrijk op te merken dat de angst om een kind te verliezen normaal is en geen teken is van zwakte of onbekwaamheid als ouder.
Het kan echter wel belangrijk zijn om professionele hulp te zoeken als deze angst de dagelijkse activiteiten van een ouder beïnvloedt of een negatief effect heeft op de relatie met het kind.

 

5 Tips tegen angst dat je kind iets overkomt

  1. Maak je angsten bespreekbaar: Als je merkt dat je constant bezorgd bent over het welzijn van je kind, is het belangrijk om hierover te praten met je partner, vrienden of een professional. Het kan helpen om je zorgen en angsten te uiten en te bespreken wat je kunt doen om ermee om te gaan.
  2. Vermijd overmatig nieuwsgebruik: Het kan verleidelijk zijn om constant het nieuws te volgen, maar dit kan leiden tot nog meer angst dat je kind iets overkomt. Beperk je nieuwsconsumptie tot een paar keer per dag en vermijd het nieuws voor het slapengaan.
  3. Leer jezelf kalmeringstechnieken: Als je merkt dat je angst ervaart dat je kind iets overkomt, leer dan technieken om jezelf te kalmeren. Dit kan variëren van meditatie en yoga tot ademhalingsoefeningen en mindfulness.
  4. Stel jezelf gerust met feiten: Vaak zijn onze angsten irrationeel en gebaseerd op veronderstellingen en verbeelding. Zoek in plaats daarvan feiten en statistieken op om jezelf gerust te stellen dat de kans op een bepaalde gebeurtenis klein is.
  5. Laat je kinderen los: Het kan verleidelijk zijn om je kinderen constant te beschermen en te controleren, maar dit kan leiden tot overbescherming en angst bij je kind. Geef je kinderen de ruimte om te groeien en te leren van hun fouten. Vertrouw erop dat je ze de vaardigheden hebt geleerd om met moeilijke situaties om te gaan. En zonder schuldgevoel tegenover je kind, je kinderen op laten groeien. 

Ervaar je angst dat je kind iets overkomt? Wij helpen je!

Als ouder is het normaal om angst te hebben dat je kind iets overkomt. Echter, kan dit leiden tot ernstige stress niet alleen door je kinderen maar ook rondom de zorg voor je kinderen. Dit kan leiden tot vermindering van de levenskwaliteit. Door te praten over je angsten, je nieuwsconsumptie te beperken, kalmeringstechnieken te leren, feiten te gebruiken om jezelf gerust te stellen en je kinderen de ruimte te geven om te groeien, kun je beter omgaan met de angst dat je kind iets overkomt. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het onmogelijk is om elk risico te vermijden, maar door deze tips te gebruiken, kun je jezelf helpen om de lading en impact van de angst dat je kind iets overkomt te verminderen en meer te genieten van het ouderschap. Op het moment dat je merkt dat je angsten niet verdwijnen of je dagelijks leven beïnvloedt, aarzel dan niet om hulp te zoeken. 

 

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.