Het idee van een weekend en vakantie is leuk, maar misschien is het voor jou en je kind juist lastig en helemaal niet altijd leuk. Een veel voorkomende verwachting van vakantie is plezier, rust en even opladen. Hierdoor is de teleurstelling en frustratie des te groter als dit anders uitpakt.  In dit artikel bespreken we hoe het komt dat de verwachting van een ontspannen vakantie niet altijd uitkomt. En we geven je tips wat je kan doen met je kinderen of wat je kind kan doen om de vakantie of de vrije tijd leuker te laten verlopen. 


Kinderen en vrije tijd

De verwachting dat je kind zich leuk kan vermaken in de vakantie of tijdens de vrije tijd komt helaas niet altijd uit. Dit heeft onder andere te maken met vermoeidheid. Vaak ben jij of je kind toe aan het weekend of vakantie. En deze vermoeidheid maakt dat de uitdagingen van die vrije situaties juist lastiger zijn. En daarnaast valt de structuur weg in de vakantie en daarmee voor jouw kind ook veel duidelijkheid en overzicht, wat ervoor kan zorgen dat vrije tijd en vakanties moeizaam of met veel strijd verlopen. 

Hierbij willen we graag wat tips met je delen die kunnen helpen bij wat kinderen kunnen doen in hun vrije tijd:

 1. Stel je verwachtingen bij en leg de lat wat lager: Wees je er bewust van dat het emmertje al (bijna) vol is. Geef jezelf en je kind even wat ruimte om tot ontspanning te komen.
 2. Bouw een structuur in of bespreek de dag voor: Zorg voor duidelijkheid en voorspelbaarheid.
 3. Heb ‘echt’ aandacht en tijd voor elkaar: Juist ook als je kind negatief of ongewenst gedrag laat zien. Dit kan ook een hulpkreet zijn tot (positieve) aandacht. Ga met elkaar iets leuks doen en zorg dat je dan echt in contact bent met je kind. Vind hier een goede balans tussen aandacht voor je kinderen en aandacht voor jezelf, je mobiele telefoon, werk en huishoudelijke taken.

“Echte aandacht geven aan onze kinderen in de vakantieperiode kan leiden tot nieuwe en waardevolle ervaringen en herinneringen die een leven lang meegaan.”


Wat te doen tijdens de vakantie met mijn kind?

Het kan soms lastig zijn wat je nu precies met je kind kunt gaan doen in de vakantie of hoe je kind zichzelf kan vermaken, vooral als je kind de hele dag thuis is. Probeer een balans te vinden in het ‘organiseren’ van activiteiten voor je kind, het meedoen met activiteiten van je kind en daarnaast de ruimte dat je kind zichzelf leert te vermaken. Sta stil bij de concentratieboog van je kind. Bij jongere kinderen is deze over het algemeen korter dan bij oudere kinderen, wat betekent dat ze zich nog niet zo lang zelf kunnen vermaken. Weet bovendien dat het ‘gezond’ is als kinderen zich soms vervelen en dat ze juist leren om hierdoor creatief te zijn in het bedenken van activiteiten. Het is belangrijk om je kind aan te moedigen om zelf te bedenken wat hij of zij kan doen en de ruimte te geven om eigen interesses te ontdekken. Blijf positief en enthousiast en laat hen zien dat verveling een kans is om hun creativiteit en verbeelding te gebruiken. Plan daarnaast leuke activiteiten die je kind graag doet en betrek hem of haar bij de planning ervan. Dit kan helpen om de sfeer positief te houden en kan hen bezig houden. Creëer ook rustmomenten, zodat je kind de tijd heeft om te ontspannen en te rusten. Dit kan helpen om spanning te verminderen en strijd te voorkomen. Zorg ook dat je kind voldoende nachtrust heeft. Dit zal de volgende dag ook bijdragen aan meer gezelligheid en minder strijd. Het bedritueel zal niet altijd vanzelf gaan. Als ouder kun je gelukkig veel doen om het bedritueel positief te stimuleren. Lees hier meer over een succesvol bedritueel van je baby of peuter.

 

“Moedig je kinderen om te experimenteren met nieuwe activiteiten en leer ze dat het niet erg is om fouten te maken, zolang ze blijven proberen en blijven leren.”

 

8 tips voor activiteiten voor kinderen in de vakantie of vrije tijd

De vakantieperiodes zijn altijd een geweldige tijd om quality time met je kind door te brengen. Echter, het kan soms moeilijk zijn om te bedenken wat je wilt doen in de vakantie met je kind. Als je kind zich verveelt in de vakantie, kan het een uitdaging zijn om iets te vinden wat wel de interesse wekt en hen bezig houdt.

Hier zijn enkele suggesties om je kind te helpen de verveling te doorbreken met daarbij enkele tips voor activiteiten voor kinderen in de vakantie of vrije tijd:

 1. Stimuleer creativiteit: Laat je kind zijn of haar creativiteit uiten door te tekenen, schilderen, kleuren of knutselen. Geef materiaal om mee te werken, zoals kleurpotloden, verf en papier.
 2. Stel uitdagingen voor: Daag je kind uit om een ​​puzzel op te lossen, een bouwwerk te maken met blokken of een denkspelletje te spelen. Dit kan helpen om hun denkvermogen te stimuleren en hen bezig te houden.
 3. Laat ze helpen met huishoudelijke taken: Kinderen kunnen zich betrokken en nuttig voelen als ze helpen met kleine huishoudelijke taken, zoals de afwas, stofzuigen of de was opvouwen.
 4. Ga naar buiten: Maak een wandeling in de buurt, ga naar het park, organiseer een picknick of speel samen buiten. Buitenspelen kan helpen om energie te verbranden en het kan ook een gezonde afleiding zijn.
 5. Plan een activiteit met vrienden: Nodig vrienden van je kinderen uit voor een middagje spelen, ga samen naar een speeltuin of organiseer een spelletjesdag. Dit kan helpen om sociale contacten te onderhouden en samen te spelen.
 6. Ondersteun je kind in het aangaan van sociale contacten: bedenk met wie je kind kan spelen, help je kind om een vriendje uit te nodigen of ga bijvoorbeeld even mee naar een speeltuin of speelafspraak om je kind te stimuleren samen te spelen met andere kinderen. 
 7. Doe een speurtocht of een schattenjacht: Een speurtocht of een schattenjacht is een leuke manier om kinderen bezig te houden. Verstop bijvoorbeeld verschillende voorwerpen in de tuin en laat ze deze vinden aan de hand van aanwijzingen.
 8. Maak samen kunstwerken: Als het weer niet meezit, kun je binnenshuis ook leuke activiteiten organiseren. Maak bijvoorbeeld samen kunstwerken, zoals schilderijen, tekeningen of kleiwerkjes. Dit is niet alleen leuk, maar kan ook goed zijn voor de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Ondanks deze tips kan het nog steeds zo zijn dat een vakantie en vrije tijd met je kind erg pittig is. Voor het ene kind zijn deze vrije momenten lastiger dan andere kinderen. Dit komt omdat bij sommige kinderen het emmertje langzaam volloopt. Ze kunnen moeizaam omgaan met alle veranderingen en weinig structuur. Ook al doe je nog zo je best om er een leuke vakantie van te maken. Ook jouw kind wil diep van binnen niets liever dan dat het gezellig is. Hij of zij kan het op dat moment niet altijd anders… En soms weet jij ook niet goed meer hoe je nu met dit lastige gedrag om kunt gaan en hoe je je kind het beste kunt ondersteunen. Dan verval je zelf in dreigen, straffen en 10 keer waarschuwen, terwijl je dat helemaal niet wilt.

Wat te doen in de vakantie met je kind? Wij helpen je!

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.