Alternatieven voor sorry zeggen

In een boze of opstandige bui doet je kind soms dingen die over grenzen gaan of die weer hersteld moeten worden. 

Wat kan je verwachten van je kind als hij/ zij in een boze bui iets kapot heeft gemaakt, heel brutaal is geweest of bijvoorbeeld iemand anders pijn heeft gedaan?

Je kind is pas in staat om überhaupt sorry te zeggen als hij/zij weer helemaal rustig is en weer helder na kan denken. 

Vaak wil je als ouder je kind leren om sorry te zeggen om de ander te laten weten dat hij/zij ergens spijt van heeft. Sorry zeggen is niet makkelijk. Ook veel volwassenen vinden dit vaak nog lastig. 

Zo kunnen peuters zich nog niet inleven in de gevoelens van de ander. Ze begrijpen dus ook nog niet wat sorry betekent. Je kan ze van jongs af aan wel leren dat het belangrijk is om goed met elkaar om te gaan en dat het goed maken met elkaar daarbij hoort. Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen zich stap voor stap meer inleven. Dat is ook het moment dat ze het vaak juist lastiger vinden om sorry te zeggen, omdat ze dan moeten toegeven dat ze iets niet goed hebben gedaan. 

Een sorry werkt pas echt als je kind het echt meent. Je kind dwingen om sorry te zeggen, werkt vaak juist niet.  Als het alleen gaat om sorry zeggen, dan leer je je kind dat het daarmee is opgelost. En hoe vaak zeggen kinderen als ze ongewenst gedrag hebben vertoond, al snel sorry en hopen ze dat het daarmee klaar is. Je leert je kind dan om sorry te zeggen om van het gezeur af te zijn. En je leert je kind dan eigenlijk dat het werkt om niet eerlijk te zijn. 

Hoe kan je het aanpakken? 

Je wilt dat je kind verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar gedrag. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Erken allereerst de gevoelens. (“Je was boos he?”)
  • Wacht tot je kind zich weer rustig voelt en helder na kan denken. Je kan niet van je kind verwachten dat er sorry gezegd wordt  of iets opgelost wordt in een boze bui. Je kind heeft tijd nodig. Het brein moet weer rustig worden, zodat je kind weer helder kan nadenken. Geef je kind die tijd ook. Er kan ook op een later moment sorry gezegd wordt, dan is de kans ook groter dat je kind het echt meent. 
  • Zorg eerst voor een fijn momentje samen om weer te verbinden en gerust te stellen. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je je kind beloont voor de driftbui. Je kind heeft deze verbinding met jou nodig om rustig te worden en iets van de situatie te kunnen leren. Lees hier meer over opvoeden zonder straffen en belonen.
  • Laat je kind zelf meedenken hoe hij/zij het weer goed gemaakt kan worden. Je wilt dat je kind verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar gedrag. Betrek je kind hierin: “Hoe kunnen jullie dit oplossen? Hoe kan je het weer goed maken?”  Ook hier kan je kind echt pas over nadenken als de emoties weer gezakt zijn. Soms vind je kind het moeilijk om zelf iets te bedenken. Kom dan met ideeën , zoals: opruimen wat er kapot is gemaakt, een tekening maken, een knuffel geven, iets liefs doen voor de ander (ergens mee helpen, laten spelen met het speelgoed van je kind), vragen aan de ander of het gaat en/of sorry zeggen. 
  • Ondersteun je kind bij de oplossing om het goed te maken. Je kind kan misschien wel een idee verzinnen, maar de uitvoering is soms nog een stuk lastiger. Help je kind daarbij. 

En als je kind uit zichzelf sorry wil zeggen, dan mag dit natuurlijk wel. Leer je kind hier wel dat het belangrijk is dat hij/zij het meent. 

En geef hierin zelf ook weer het goede voorbeeld.  Laat je kind merken dat het niet erg dat er soms ruzie is of dat hij/zij soms boos wordt. En dat je het altijd weer kan oplossen.

Op deze manier help je je kind ook vaardigheden aanleren, zoals: rekening houden met elkaar, ruzie oplossen en verantwoordelijkheid nemen voor eigen gedrag.  Je kind kan deze ervaring weer meenemen in een volgende situatie. Je leert hiermee vaardigheden aan voor de rest van zijn/haar leven.

Komt het nou vaak bij jouw kind voor dat het boos, opstandig of prikkelbaar is en krijg je dit niet doorbroken. Wacht niet tot alles vanzelf makkelijker, simpeler of beter wordt. Nu is de tijd om de omslag te maken, zodat je kind beter leert omgaan met teleurstellingen nu en voor later. En daardoor minder snel in de ‘problemen’ komt. Start nu met de cursus Minder Boos, Meer Rust en maak die omslag die je zo graag wilt.

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

5 tips bij angst dat je kind iets overkomt

Als ouder is het heel normaal om bezorgd te zijn over het welzijn van je kind. Echter kan deze bezorgdheid uitgroeien tot angst, waarbij je constant denkt aan de mogelijkheid dat je kind iets ergs overkomt. Dit kan leiden tot ernstige stress en een vermindering van de...

Lees meer
Schuldgevoel tegenover kind na boos worden

Schuldgevoel tegenover kind na boos worden

Je neemt je als ouder nog zo voor om rustig te blijven, maar toch reageer je vaak geïrriteerd als je kind treuzelt, schreeuwt of wanneer hij/zij brutaal reageert. Of je merkt dat je je geduld verliest wanneer je kind voor de 10e keer zijn bed weer niet uitkomt. Als...

Lees meer