Wie betrapt zichzelf er ook op? 

Het hele slaapritueel en dat je kind snel in slaap valt, wil je zo snel mogelijk afgevinkt hebben. Terwijl hier uitgebreid de tijd aan besteden en zorgen dat je kind kalm naar bed gaat, bijdraagt aan een goede slaap. Tegelijk is het een moment waarvan je kan en mag genieten, zonder druk en met het loslaten van verwachtingen. 

Wanneer je weet wat jouw kind van jou nodig heeft, vraag jezelf dan ook eens af hoeveel tijd hiervoor nodig is en hoe je hier het beste aan kunt voldoen.  

Dit begint al bij het schakelmoment van naar boven gaan. Neem de tijd, sluit aan bij wat je kind op dat moment aan het doen is, beweeg soms even mee. Gebruik humor, een wedstrijd of maar net wat past bij jouw kind. 

En op het moment dat je boven bent, wat heeft jouw kind dan nodig? Is dat eerste een warme douche? Alle knuffels goed leggen? En daarna nog even 1 op 1 aandacht in kletsen? Een boekje lezen of een meditatie verhaal? 

En werkt het voor jouw kind goed dat het bedritueel elke avond op dezelfde manier en dezelfde volgorde gaat of kan dit ook afwijken, zonder dat er dan veel strijd ontstaat. Ieder kind vraagt hierin wat anders, sta daar eens bij stil. 

En sta ook eens even stil bij hoe de slaapomgeving is van jouw kind. Wat helpt jouw kind om te gaan slapen? Een opgeruimde slaapkamer en weinig prikkels kan helpen of juist een slaapkamer vol met knuffel en het lievelingsspeeltje naast je kind in bed? En wel of geen muziekje om in slaap te vallen?   

Onze kinderen zijn niet meer weg te slaan uit hun eigen kamers vanaf het moment dat ze als kleuter zelf hun kamer meer mochten gaan inrichten. En helemaal het slapen onder hun zelfgekozen prinsessendekbedovertrek en eenhoorn dekbedovertrek van Snurk, zorgt ervoor dat ze met plezier onder de dekens kruipen en ze zin hebben om te gaan slapen. Want zeg nu zelf, wie wilt er niet vliegen op een eenhoorn of er uit zien als een prinses!

.                         

En als je kinderen dan eenmaal in bed liggen, wat heeft je kind dan van jou nodig aan nabijheid? Mag je gelijk weg uit de kamer? Heeft je kind het nodig dat je nog even bij hem of haar gaat liggen of dat je op dezelfde verdieping even rondloopt? 

Kijk eens voor ieder van jouw kinderen wat hij of zij hierin nodig heeft. Dit kan dus voor elk kind anders zijn. 

En wanneer jij weet wat je kind nodig heeft en een realistische verwachting hebt, ben je minder snel teleurgesteld of gefrustreerd en zal het bedritueel veel meer ontspannen verlopen.

Ik wens jullie rustige avonden en nachten toe!