Merk jij als ouder ook dat op de momenten dat je weg moet je vaak de enige lijkt die zich verantwoordelijk voelt om alles in kannen en kruiken te hebben?

En zorgt dit voor een hoop frustratie en of energielek?

Naast dit feit is het ook goed om je af te vragen wat je op deze manier je kinderen meegeeft voor de lange termijn…

Juist door kinderen bewust te maken van de gezamenlijke taak en hen te leren samenwerken levert dit je iets op in het hier en en nu en versterk je hun vaardigheden.

In dit blog delen we hierover een aantal tips.

Tip 1: Verbreed hun zichtveld en werk aan bewustzijn
Maak je kinderen bewust van de situatie. Ga het gesprek aan en bevraag ze. Pas dit goed aan op de leeftijd. Bijvoorbeeld:  “wat moet er allemaal gebeuren voor we naar het zwembad kunnen?”  

Tip 2: Bereid ze voor en betrek ze hierbij
Wanneer ze weten wat er allemaal moet gebeuren, betrek ze dan bij de voorbereiding. Bijvoorbeeld: “Nu we weten dat we de zwemkleding etc in moeten pakken, hoeveel tijd hebben we dan nodig?” En: “wie doet er wat?”

Tip 3: Activeer ze en werk samen
Zet dan de stap naar de uitvoering, ieder doet zijn aandeel en bevraag elkaar of dit gelukt is of wie er nog hulp nodig heeft.

Door actief hiermee aan de slag te gaan zul je merken dat je naast dat je werkt aan het aanleren van vaardigheden, meer energie overhoudt. Je hebt het gevoel dat het een taak van jullie samen is en de tijd dat je samenwerkt zorgt ervoor dat je kinderen geen andere dingen doen waar je ze wellicht op moet aanspreken.

Win-Win!

En wil jij naast deze tips het gevoel van samen doen vaker ervaren. Kijk dan eens snel bij het Programma Rust in Ouderschap, waar we samen met jou stap voor stap werken aan de vaardigheden van je kinderen waaronder samenwerken. Zodat niet alleen dit moment goed gaat, maar alle momenten voor nu en later!