Wanneer je baby te vroeg, met ondergewicht of ziek geboren wordt, geeft de geboorte naast blijdschap ook spanning en onzekerheid. Grote kans dat je kindje start in een couveuse. Je hebt vragen over de gezondheid en het levensverloop van je kindje en daarnaast is de start van je relatie met je kindje anders. Dit kan impact hebben op de hechting met je kind. In dit blog wordt er aandacht aan besteed hoe de hechting met je baby in de couveuse zo veel mogelijk aandacht kan krijgen en welke rol jij hier als ouder in kan spelen.

Geborgenheid en warmte

De baarmoeder waar je baby in zat, was vertrouwd en lekker warm. In de couveuse doen ze hun best om dit warme plekje zo goed mogelijk na te bootsen door je baby af te schermen voor harde geluiden, fel licht en de temperatuur van je kindje te regelen. Toch kan deze ervaring invloed hebben op de hechting tussen jou en je baby.  

Hoe kan jij als ouder de hechting van je baby in de couveuse stimuleren?

Nabijheid bieden en aanwezig zijn

Probeer als het lukt zoveel mogelijk bij je baby aanwezig te zijn. Dit brengt je soms in een spagaat, wanneer je ouder bent van meerdere kinderen, dus logisch dat je hierin moet zoeken. Wel is jouw aanwezigheid van grote waarde. Wanneer je aanwezig bent bij je baby laat dan merken dat je er bent, door te praten, te zingen en een handje of voetje vast te houden. Hoe klein je kind ook is, het kan horen, zien, ruiken en voelen en is in staat tot interactie. Ook kan het laten merken wanneer het stress heeft of moe is. In het ziekenhuis helpen ze je hoe je deze signalen kunt zien en hier het beste op kunt reageren.

Huid op huid contact

Wanneer het mogelijk is en er zijn geen medische redenen om het niet te doen, dan wordt je baby huid op huid gelegd op de borst van jou als moeder of van jou als vader. Dit is van grote waarde voor de hechting tussen jou en je kind. Dit wordt ook wel kangoeroezorg genoemd. Wanneer jouw kindje bloot op jouw blote huid wordt gelegd, dan wordt de band tussen jullie sneller opgebouwd. Bovendien helpt het je baby om warm te blijven, stress te verminderen en zorgt het voor een stabiele hartslag en bloeddruk. En het is natuurlijk een bijzonder moment tussen ouder en kind, dus pak deze momenten zo vaak als het mogelijk is.

Hoe kan je de hechting stimuleren als je baby uit de couveuse is?

Er zijn veel manieren om de hechting tussen jou en je baby te stimuleren.  Hierover kun je meer lezen in het blog ‘Hechting Baby’s’ (*link blog stimuleren hechting en baby).

Knuffelen

Goed om te weten is dat alle baby’s, én vooral couveuse kindjes een grote behoefte hebben aan lichamelijk contact met jou als moeder. Het zou mooi zijn als het jou lukt om je kindje in een draagzak te dragen en ook als je kind thuis is nog regelmatig huid  op huid contact te hebben. Fysiek contact draagt bij aan het stimuleren van de hechting met je kind.

Niet te veel prikkels

Veel kindjes die in de couveuse hebben gelegen, zijn erg gevoelig. Ze kunnen gevoelig zijn voor licht en geluiden door alle toeters en bellen in het ziekenhuis. Plan de dagen niet te vol met je kindje en zorg dat er ruimte is voor rust en ontspanning.   Ook kunnen ze lichamelijke aanrakingen als ongemakkelijk ervaren, doordat ze het associëren met pijn.  Goed om hier bewust van te zijn.

Gevolgen van de couveuse op de hechting op latere leeftijd

Hooggevoelig

De overgevoeligheid voor prikkels, zoals geluiden, licht en aanrakingen kan ook op latere leeftijd nog een rol spelen en je kind soms in de weg zitten of bepaald gedrag van je kind verklaren. Ook heeft je baby in de couveuse veel alleen moeten liggen (waar helaas niemand wat aan kan doen), wat mogelijk een linkje aangemaakt heeft in het brein “Ik moet alles alleen doen”. Dit kan gevolgen hebben voor het ontwikkelen van het omgaan met stress, omdat dit bij deze kinderen soms meer moeite kan kosten.

Heftige emoties of snel van slag

Baby’s die de eerste dagen, weken of maanden hebben moeten vechten voor hun leven, hebben een preverbaal trauma opgelopen. Dit zorgt ervoor dat je kind sneller heftig emotioneel kan reageren of in de stress kan schieten. Dit heeft er mee te maken dat het stresssysteem van je kind snel aanslaat. Het lijntje van deze kinderen is vaak erg dun en om iets kleins kunnen ze al helemaal van slag zijn.

En ook als ouder heeft deze startperiode met je kind een heftige impact en kan dit een trauma tot gevolg hebben. Wat ook maakt dat jouw stresssysteem ook sneller kan aanslaan, waardoor je sneller uit je slof schiet, emotioneel of angstig reageert. Logisch als dit gebeurt.

Dit kan het opvoeden van je kind soms een stukje zwaarder maken. Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden om de hechting van je kind te stimuleren en daardoor ook meer grip te krijgen op het gedrag van je kind. Elke dag kan je hierin investeren.

Heb je meer vragen over het onderwerp hechting of wil je werken aan de relatie tussen jou en je kind? Neem dan contact met ons op of bekijk ons programma Rust in Ouderschap.