Huilen, schreeuwen, wegkruipen, lachen, ontploffen…..emoties kent zoveel verschillende uitingen.

En je kind is in ontwikkeling om te leren hoe emoties voelen, deze te herkennen, bij zichzelf en bij anderen. Leren om er woorden aan te kunnen geven. Hoe je emoties kunt reguleren en ga zo maar door.

Je kind heeft hierin nog veel te leren. En je kunt van je kind nog niet verwachten dat hij zichzelf kan beheersen als een volwassene. Hij mag dit nog leren en zal nog veel levenservaring op doen.

En wij als volwassene blijven hier ook in leren en vinden het ook nog niet altijd makkelijk om bijvoorbeeld rustig te reageren als we boos zijn of om angst niet te overhand te laten hebben in bepaalde situaties.

Mijn vader springt nog steeds op als hij een muis ziet. En mijn vriendin gaat lachen in een serieus gesprek en verontschuldigt zich dan altijd weer. En ik ren angstig weg voor een kat, waarop ik altijd te horen krijgen dat ik echt niet aangevallen wordt.

Zo zie je maar…..emoties nemen soms de overhand. Ook bij ons als volwassene.

Wees ervan bewust dat kinderen vooral leren door te kijken bij anderen. Ze leren het meest door wat ze zien.  

Sta er eens bij stil hoe jij je emoties uit. Heb je een manier gevonden om op een passende manier je emoties te uiten? Mag je van jezelf toegeven aan je verdriet of boosheid of stop je het weg? Heb je het onder controle of vliegt er nog wel eens wat door het huis? 

Weet dat jij het grote voorbeeld bent voor je kind in hoe jij omgaat met moeilijke situaties en teleurstellingen. Dit is van invloed op ontwikkelen van copingvaardigheden van je kind.

En dan wilt niet zeggen dat je het perfect moet doen. Helemaal niet. 

En wat is overigens perfect, ook dat kan voor iedereen anders zijn.

Wel goed om eens bij stil te staan en ook eens naar je kinderen te kijken wat ze misschien van je over hebben genomen. 

Mijn zoon hoeft niks van een katten te hebben…..hoe zou dat toch komen?

Maar ook als jij ruzies oplost door te gaan schreeuwen, kijk er dan niet van op als jouw kind dit ook op deze manier doet. Hij weet immers niet hoe het anders hoort of moet……

En wil jij nou sommige dingen zelf anders aanpakken bij zowel jou als je kind? Daar kan je elke opnieuw mee beginnen. 

Het zijn vaardigheden, en die kun je altijd nog verder door ontwikkelen, stapje voor stapje. Dit geldt zowel voor jou als voor je kind.

Wil je meer weten over onze cursus die richt op de emoties van je kind, maar dus ook stil staat bij hoe jij reageert als ouder. (Want ja, daar kan je dus niet omheen), kijk dan hieronder eens naar onze cursus Minder Boos, Meer Rust. https://www.rustinouderschap.nl/cursus-minder-boos-meer-rust-2/