Haast, tijdsdruk en een gejaagd gevoel veroorzaken vaak strijd en onrust in huis. En dat is juist wat we niet willen. Hoe creëren we nu rust en een positieve sfeer in huis?

Wellicht zijn de volgende voorbeelden uit de praktijk ook herkenbaar voor jou……

Je bent aan het haasten om op tijd weg te gaan. Je kinderen gaan hun eigen gang. Je voelt je gestresst en verwacht dat je kinderen zichzelf klaar maken om naar school te gaan. Ondertussen zijn  kinderen nog aan het spelen, niet aangekleed, nog niet gegeten, ze pakken spullen van elkaar af……En jij moet de schooltassen ook nog klaar maken en ziet de klok verder tikken. “Poeh…..waarom kan het nou nooit eens gezellig en rustig verlopen?”

Je had je voorgenomen om vanavond eens die leuke film te gaan kijken. Je wilt je kind gezellig een verhaaltje voor lezen en rustig op bed leggen. En je kind blijft maar treuzelen. Je wordt hierdoor gejaagd en geïrriteerd, waardoor je steeds meer strijd krijgt met je kind. Er volgt een driftbui. Hierdoor ben je nog veel langer bezig met hem op bed leggen.

Een aspect voor meer Rust en minder strijd in huis, is om goed aan te sluiten bij je kind en kijken achter het gedrag van je kind. Als je stil staat bij wat je kind zou kunnen denken, voelen en waar hij of zij behoefte aan heeft en je dit ook benoemt, zullen veel dingen al een stuk makkelijker verlopen.

Verwachtingen:   

Een ander aspect wat kan helpen om meer rust in huis te creëren is om eerst eens stil te staan bij de verwachtingen die je hebt. Welke verwachtingen heb je van jezelf en welke van, eventueel je partner, en je kinderen? Wat moeten jullie allemaal? En wat gebeurt als je zelf of iemand uit je gezin deze verwachtingen niet nakomt? Stress, teleurstelling, irritatie, strijd? Het is belangrijk om hier eerst inzicht in te krijgen. Zijn je verwachtingen realistisch of kunnen deze worden bijgesteld? Kan je verwachten dat je kind zich helemaal zelf klaar maakt voor hij naar school gaat? Of is het logisch dat hij verleid wordt tot spelen als er geen aansturing is en heeft hij jouw hulp daarbij nodig?

MOET je daadwerkelijk vandaag nog stofzuigen en je mailtjes beantwoorden of kan dat ook morgen?

Bedenk bij je eigen verwachtingen…….wat moet er echt? En wat is er fijn als het gebeurt, maar niet noodzakelijk?

Drukke agenda:

En daarnaast is het goed om eens te kijken naar hoe je de week of een dag indeelt. Hoe realistisch is dat? Of als er maar een ding tegen zit, loopt eigenlijk heel de dag in de soep? 

En geeft dat dus een gejaagd gevoel wat zijn uitwerking heeft op de gezelligheid in huis. 

Ook door de eerdere lockdowns is het eens goed om stil te staan bij het volgende: hoe vond je het zonder de vele sociale verplichtingen? Gaf het soms ook wat lucht………En bekijk voor jezelf eens de dagroutine. Wanneer gaat het goed? Wanneer heerst er rust en gezelligheid in huis? En wanneer gaat het niet zo goed? Bekijk eens hoe het komt dat het avondeten altijd gezellig is en het ontbijt bijvoorbeeld niet.

> Hoe komt dit? Waar zit het verschil in? En wat is je eerste stap om een verandering aan te brengen?

Hoe blijf je zelf rustig?

En hoe blijf je zelf rustig….ook wanneer je merkt dat het bij jezelf oploopt en je geduld steeds meer opraakt.  Wat zijn jouw triggers? 

Kijk eens terug naar vandaag of deze week. Hoe verliep de dag? Wat ging er goed en wanneer was er onrust? En hoe zou dit kun komen? 

  • Sloot je goed aan bij je kind? Keek je achter het zichtbare gedrag? 
  • Waren je verwachtingen realistisch? 
  • Hoe was de dag of week ingedeeld? Hoeveel tijdsdruk was er? 
  • En lukte het op zelf rustig te blijven? Waar werd je door getriggerd? 

Veel vragen en dat is ook niet makkelijk om zo in 1x te beantwoorden. Met het Programma Rust in Ouderschap ga je heel gericht aan de slag. Stap voor stap. En dan krijg je antwoord op al deze vragen. En zorg je ervoor dat je de rust en positieve sfeer weer terugkrijgt in huis. Wacht niet tot alles vanzelf makkelijker of beter wordt. Nu is de tijd om die verandering te maken. De tijd met je kinderen is kort…..investeer hier op tijd in. En het mooie is dat je het Lidmaatschap Rust in Ouderschap direct kunt starten en ook weer kunt stoppen wanneer jij dan wenst. KIik hieronder als jij graag die Rust en Gezellige sfeer in Huis (terug) wilt krijgen. 

https://www.rustinouderschap.nl/programma