Doet jouw kind al voordat hij nadenkt, of heb je als ouder zelden de tijd om iets te voorkomen omdat het al gebeurd is? Dan kan het best zo zijn dat jouw kind nog erg impulsief is. Impulsiviteit, ook wel de reactie-inhibitie genoemd, is een van de executieve functies. In dit artikel vertellen we je meer over wat reactie-inhibitie inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor jouw kind.

 

Wat is reactie-inhibitie bij kinderen?

Reactie inhibitie, ook wel de impulscontrole houdt in dat je niet kan wachten voordat je handelt.

We onderscheiden iets doen, dus het gedrag. Of iets zeggen, verbaal. Ook wel de rem op je gedrag.  Wanneer er sprake is van een goede kwaliteit van de reactie inhibitie van jouw kind kan hij zijn behoefte uitstellen en wachten tot wat je wilt doen of zeggen gepast is.

Zoals bijvoorbeeld wachten met iets vragen tot hij de beurt krijgt, of dat iemand is uitgepraat. Je kind kan dan gericht blijven op wat hij aan het doen is en niet afgeleid raakt. Hierbij zie je goed dat ook de executieve functie ‘volgehouden aandacht’ een rol speelt, maar ook reactie-inhibitie. De aandacht is dat de prikkel er is en je bent afgeleid. Als reactie-inhibitie aanwezig is, ga je er ook daadwerkelijk iets mee doen?

 

Waarom is reactie-inhibitie belangrijk bij je kind?

De reactie-inhibitie is net als de executieve functie ‘aandacht’ een leervoorwaarde. Samen met die functie staat dit in de kleuterklas centraal. En maakt dit de twee belangrijkste basis executieve functies voor het ontwikkelen en toepassen van de andere complexe executieve functies.

Kinderen met een goede reactie-inhibitie leren hun behoefte uit te stellen en bij hun taak te blijven. Zich aan regels houden, en op hun stoel zitten. Hun vinger opsteken en wachten tot zij de beurt krijgen. 

Daarnaast is reactie-inhibitie ook een belangrijke basis van de emotie regulatie (link naar emoties). Wanneer je je kunt inhouden, jezelf rustig kunt houden kun je veel ruzies voorkomen. Wanneer je je eigen behoefte kan uitstellen, kunt luisteren naar de ander en daarop kunt aansluiten door middel van een goede reactie-inhibitie draagt dit bij aan de emotieregulatie en omgang met anderen.

Je merkt het belang van een goede reactie inhibitie doordat meerdere executieve functies met elkaar in verband staan.

 

Hoe reactie-inhibitie positief stimuleren bij kinderen?

 

In onze cursus Executieve Functies, nemen we jou als ouder volledig mee in alle executieve functies van kinderen.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen die kunnen helpen bij het helpen van kinderen opvoeden om weer rust in het ouderschap te krijgen.