Is jouw kind pienter genoeg maar komt het er niet uit? Ben jij als ouder of is de leerkracht continu taken aan het herhalen zonder dat en lijkt het maar niet te beklijven? Of is jouw kind snel overprikkeld en gestresst bij veranderingen? Dan kan het goed zijn dat er sprake is van een zwak werkgeheugen bij jouw kind. Lees hieronder verder wat dit werkgeheugen inhoudt, hoe jij herkent of hier de kern van het probleem zit en hoe jij het werkgeheugen van jouw kind kan verbeteren.

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen is een belangrijk onderdeel van de executieve functies van jouw kind. Alles wat nieuw is, wat geen vast patroon is, kost veel werkgeheugen. Wanneer iets automatisch gaat, dan kost het minder werkgeheugen. Denk maar eens aan zwemmen. Wanneer jouw kind leert zwemmen, is dit helemaal nieuw. Je kind moet over iedere handeling nadenken, wat veel werkgeheugen kost. Daar waar wij als volwassenen vaak niet meer nadenken over de vaardigheid zwemmen. Wanneer dit automatisch is, kost dit weinig werkgeheugen. 

Je kunt dit vergelijken met een emmer. Hier past een bepaalde hoeveelheid water in.

Zo is het ook met het werkgeheugen van je kind. Kinderen met een groter emmertje en daarmee een sterk werkgeheugen kunnen makkelijk belangrijke informatie terughalen, toepassen en uitleggen. Je ziet dat deze kinderen dan meerdere opdrachten tegelijk kunnen onthouden en uitvoeren. Dit ligt in oorsprong ook in de leeftijd. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer opdrachten ze tegelijk kunnen onthouden en uitvoeren. Een signaal van een zwak werkgeheugen van een kind is wanneer de executieve functies van je kind niet meegroeien met de leeftijd.

 

 

Waarom is het belangrijk om het werkgeheugen te trainen bij je kind?

 

Het dagelijks leven en school doen een continu beroep op het werkgeheugen van kinderen. School bestaat uit informatie verkrijgen, verwerken en toepassen. Op het moment dat het werkgeheugen van je kind zwakker is, kost dit veel meer moeite. Het automatiseren is daarnaast lastig en op het moment dat er nieuwe informatie komt en jouw kind hier niet op terug kan vallen maakt dat het een extra uitdaging. Denk maar even aan de sommen tot 20 of de tafels. In de onderbouw wordt hier extra veel aandacht aan besteed, zodat kinderen dit zonder moeite (denk maar weer even aan het zwemmen van ons als volwassenen) kunnen oprakelen bij de moeilijkere sommen van breuken en staartdelingen in de bovenbouw. 

Je kunt je dus voorstellen op het moment dat dit nog onvoldoende geautomatiseerd is, de verzwaring extra veel druk legt op jouw kind.

En dit is slechts een voorbeeld. Het werkgeheugen van je kind doet namelijk ook een beroep op wanneer er veel overgangen of veranderingen zijn. Deze zijn namelijk zelden geautomatiseerd. En dat maakt dat op het moment het werkgeheugen van je kind op die momenten overprikkeld kan zijn of snel in de stress schiet. 

Het ingewikkelde aan het werkgeheugen van een kind is dat het figuurlijke emmertje vaak langzaam volloopt. Waar we als mens vaak de situatie voorafgaand proberen te linken aan het moment dat het misgaat, is dit vaak een langere opbouw.

Daardoor kan het best zijn dat het de ene keer wel goed ging op het moment dat de dag verandert maar het de week erna helemaal mis kan gaan.

 

Hoe het werkgeheugen vergroten bij kinderen?

Herken jij onderstaande punten? Dan is het waardevol om het werkgeheugen van je kind te verbeteren zodat je kind de uitdagingen op zijn/haar pad gemakkelijker aan kan. 

  • Snel overprikkeld;
  • Moeite met overgangen;
  • Spullen vergeten;
  • Moeite met lange instructies;
  • Moeite met meerdere opdracht tegelijk onthouden ;
  • Moeite met meerdere opdrachten tegelijk uitvoeren;
  • Moeite met wachtwoorden onthouden;
  • Moeite met een verhaal samenvatten/aantekeningen maken.

 

Iedereen wordt met een bepaalde basis geboren, van hoe sterk het werkgeheugen van je kind is. Het ontwikkelen en versterken van het werkgeheugen is mogelijk door het te trainen bij kinderen. Je leert dan eigen vaardigheden om er beter mee om te leren gaan. En het werkgeheugen van je kind te verbeteren

Wanneer je het werkgeheugen van je kind traint, zullen al deze momenten soepeler verlopen. Belangrijk om te weten is dat in deze punten ook de executieve functies aandacht en plannen/overzicht van belang zijn. En je daardoor als ouder goed wilt gaan herkennen welke executieve functie jij van je kind wilt versterken.

Ben jij benieuwd hoe het staat met het werkgeheugen van jouw kind? Doe dan eerst deze gratis test en kom er in slechts 2 minuten achter.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen.