Executieve functies… misschien heb je er al van gehoord. Veel mensen denken namelijk dat intelligentie één van de belangrijkste punten is hoe jouw kind het doet op school. Of het makkelijk of moeilijker mee kan met het gemiddelde van de klas.

Maar we weten uit de wetenschappelijke onderzoeken dat de grootste voorspeller voor een fijne schoolcarrière (en een soepel verlopende thuissituatie) de executieve functies zijn.

En dat is waardoor scholen de laatste jaren meer aandacht hebben voor deze executieve functies.

Maar wat zijn dit nou precies voor functies? 

Executieve functies is alles wat er in ons brein functioneert wat ervoor zorgt dat:

Je je goed kunt concentreren en je aandacht erbij kunt houden (aandacht bij een opdracht houden, jezelf niet te snel laat afleiden, informatie die niet relevant is voor jou naast je kunt laten liggen)

Je je impulsen onder controle kan houden (zoals opeens van je stoel af lopen, of door iemand heen praten, door de instructie van de juf heen praten, prikkels buiten jezelf kan houden zodat je niet overprikkeld raakt)

Werkgeheugen optimaal presteert (zodat je je rekensom goed kunt maken, je emmertje niet zo snel vol is als je meerdere taken krijgt die niet ‘normaal’ zijn, niet continu herhaling nodig hebt bij nieuwe taakjes, spulletjes niet meer kwijt raakt)

Planning en organisatie (dat je tijdsbesef ontwikkelt, rust hebt in je hoofd omdat je precies weet hoe je een opdracht moet uitvoeren, je op tijd je tas inpakt, of je zelfstandig kunt aankleden, prioriteiten kan stellen en beslissingen kan maken)

Emotieregulatie (dat als je bozig wordt, of overprikkeld bent, dat je dan stabieler en kalmer kunt reageren)

Flexibiliteit aanwezig is (ruimte om wat nieuws te proberen, niet snel van slag raken als iets niet gaat zoals je wil, er tegen kunnen dat andere kinderen de regels anders invullen (bijvoorbeeld bij een spelletje), ruimte hebt dat een dag anders verloopt dan gewoonlijk)

Het stimuleren van de executieve functies is daardoor een super belangrijke vaardigheid die jij jouw kind mee kan geven. Want immers, we worden helemaal aangestuurd door alles wat er in onze hersenen gebeurt. Of we honger en dorst hebben, als er gevaar dreigt, onze motoriek, onze taal, en dus ook hoe we functioneren op school en thuis.    

Wanneer jij ervoor zorgt dat het brein van je kind flexibeler wordt, meer aan kan en traint, dan zul je merken dat jouw kind:

✓ Beter tegen veranderingen kan

✓ Sneller kan switchen tussen taken

✓ Sneller kan switchen als iets anders gaat dan anders (minder ‘star’ of in ‘controle’ willen zijn)

✓ Minder vergeet (bijv waar spullen zijn, huiswerk inleveren, e.d.)

Makkelijker zelfstandig wordt (i.p.v. dat jij als ouder elk stapje moet zeggen, bijv. met aankleden/tas inpakken e.d.)

✓ Meer overzicht heeft in hoofd door een goede planning in tijd (dagstructuur, verwachting wat er gaat gebeuren, e.d.)

Emoties rustiger en stabieler worden

✓ Kortom: jouw kind makkelijker kan voldoen aan de eisen van school, van jou als opvoeder en andere activiteiten

En doordat er veel vraag is naar hoe je deze executieve functies traint hebben wij een cursus Executieve Functies ontwikkelt.

Waarbij we elke executieve functie uitgebreid uitleggen. Daarna gaan we aan de slag met specifieke oefeningen, zodat je precies weet in welk punt jij je focus op kunt leggen en jouw kind laat oefenen om het te verbeteren voor de lange termijn.

Al onze hulp is gericht op vaardigheden aanleren voor de lange termijn zodat ‘het probleem wat je ervaart’, niet alleen voor die situatie is opgelost, maar je structureel een verschil gaat merken. 

Je kunt je kind blijven aansturen, blijven herhalen wat je van hem/haar verwacht, oplossingen bedenken op het moment dat je kind overprikkeld is, of dat het niet meer weet wat nu eerst op te pakken en wat daarna. Maar dat zijn allemaal ‘bedekkingen’ van het echte probleem. 

En dat echte onderliggende probleem is waar wij jou in de cursus Executieve Functies graag mee verder willen helpen.

Blijf niet wachten in de hoop dat jouw kind dit vanzelf wel leert en lees snel verder op onze speciale cursuspagina over hoe jij kunt starten met het trainen van deze vaardigheden bij jouw kind.

https://www.rustinouderschap.nl/cursus-executieve-functies/