Opvoeden is de moeilijkste baan van de hele wereld. Je wil het beste voor je kinderen en je wil dat je ze op de beste manier opvoedt. Daarnaast heb je ook nog eens je eigen leven waar je het beste uit wil halen: je werk, je sociale leven, noem maar op. Dit zijn nogal veel ballen om hoog te houden, wat allemaal voor veel stress kan zorgen. In deze blog lees je 4 tips over hoe je met deze stress die bij het opvoeden komt kijken om kunt gaan.

Vraag niet teveel van jezelf
Deze tip klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet teveel van jezelf te vragen. Gun jezelf de tijd om elke dag een momentje voor jezelf te nemen. Lees een hoofdstuk uit een boek met een lekkere kop thee erbij, of ga een rondje wandelen. Je kunt deze momentjes voor jezelf ook samen met je partner of je vrienden invullen, zolang je maar eventjes kunt genieten van een tijd zonder je kinderen om op te laden. 

Plannen is key
Vaak komt de stress vooral ‘s ochtends kijken, wanneer niemand nog is aangekleed, of zijn ontbijt op heeft, of zijn tanden heeft gepoetst. Als je al begint met een stressvolle ochtend, heeft dit een negatieve invloed op de rest van je dag.

Een aantal dingen die je kunt doen om de ochtend fijner te laten lopen: 

  • Laat je kinderen al de avond van tevoren hun kleren klaarleggen
  • Zet de ontbijttafel de avond van tevoren al klaar
  • Sta zelf iets eerder op, zodat je eerst jezelf helemaal kunt klaarmaken

Door voortaan je ochtenden beter te plannen, zul je een veel fijner begin van de dag hebben, waar iedereen blij van wordt! 

 

Praat erover
Ben niet bang om over je problemen of stress te praten met je partner of andere belangrijke mensen in je leven. Over je problemen praten lucht vaak al enorm op, en je zult zien dat je echt niet de enige bent (die vriendin bij wie het altijd zo perfect lijkt te gaan – grote kans dat dat echt niet zo is). Samen kun je naar oplossingen zoeken om de stress te verminderen.

 

Houd werk en privé gescheiden
Neem de stress van je werk niet mee naar huis, en neem je stress van thuis niet mee naar je werk. Probeer deze twee werelden gescheiden te houden, en er bij allebei volledig in het moment te zijn. Ook al heb je veel stress gehad op je werk, geniet van je gezin als je thuiskomt, geef ze allemaal een kus en een knuffel, en probeer je werkdag achter je te laten. Leef in het moment!

Zoals aan het begin al gezegd is: opvoeden is de moeilijkste (en zwaarste) baan van de hele wereld. Hopelijk helpen deze tips je om minder last te hebben van alle stress die het met zich meebrengt. Zou je nog meer willen leren over hoe je nog minder opvoedingsstress kunt ervaren? Neem dan eens een kijkje naar het Programma Rust in Ouderschap waar je een stap voor stap methode leert die gaat zorgen voor meer rust in huis.