Mijn kind wil niet slapen! Wat kan ik doen als ouder?

Slaap is cruciaal voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Het is echter een veel voorkomend probleem onder ouders dat hun kind niet wil slapen. Dit kan een frustrerende en uitdagende ervaring zijn, vooral als het zich herhaalt en je kind en jij als ouder niet genoeg slaap krijgen. In dit artikel gaan we in op waarom slaap zo belangrijk is voor kinderen, en geven we tips en adviezen over hoe je je kind kan stimuleren om te gaan slapen als ze dat niet willen.

Het belang van slapen voor kinderen

Slaap is een essentieel onderdeel van de groei en ontwikkeling van kinderen. Tijdens het slapen worden groeihormonen afgegeven die bijdragen aan de groei en reparatie van lichaamsweefsels. Daarnaast is slaap belangrijk voor de hersenontwikkeling van kinderen, omdat het helpt bij het verwerken van informatie en het verbeteren van de concentratie en het geheugen. Kinderen die regelmatig en voldoende slapen hebben over het algemeen een betere gezondheid en presteren beter op school.

Kinderen laten slapen die dat niet willen

Als ouder kan het frustrerend zijn als je kind niet wil slapen.  Wat een verschil kan zijn van een kind wat niet kan slapen. Wellicht heb je al de tips gelezen om je kind te laten slapen. Het is belangrijk om geduldig te blijven en te begrijpen dat elk kind anders is en verschillende slaapbehoeften heeft. Het is ook belangrijk om te beseffen dat kinderen soms bang zijn om te gaan slapen omdat ze zich niet veilig voelen in het donker of omdat ze bang zijn voor nachtmerries.

Een goede manier om je kind te helpen ontspannen en zich veiliger te voelen is door een bedtijd routine te creëren. Dit kan bijvoorbeeld een bad nemen, een verhaal lezen en een slaapliedje zingen. Door een regelmatige bedtijd routine te volgen, leert je kind dat het tijd is om te gaan slapen en dat het veilig is om te ontspannen.

“Het beste voor je kind is niet altijd het makkelijkste voor jou”

Hoe kan je een kind die niet wil slapen toch laten slapen?

Stel een vaste bedtijd in: Zorg dat je kind op een vast tijdstip naar bed gaat en sta hier ook op. Dit helpt het lichaam en de geest van je kind te wennen aan een slaaproutine. Als je kind niet wil slapen, probeer dan het volgende:

 

1. Maak een bedtijdritueel: Stel een rustige routine op voor het slapengaan, zoals een verhaaltje voorlezen, een warm bad of een rustige activiteit, om je kind te helpen kalmeren en zich te ontspannen.

2. Beperk stimulerende activiteiten: Zorg dat je kind minstens een uur voor het slapengaan geen stimulerende activiteiten meer doet, zoals het kijken naar tv of spelen van computerspelletjes.

3. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving: Zorg dat de slaapkamer van je kind een aangename temperatuur heeft, goed geventileerd is en dat er geen afleidingen zijn zoals lichtjes of geluiden die de slaap kunnen verstoren. Naast dat deze kunnen afleiden kunnen ze ook zorgen voor angst om te gaan slapen.

4. Wees geduldig en rustig: Als je kind niet wil slapen, probeer dan kalm te blijven en geduldig te zijn. Word niet boos of gefrustreerd, want dit kan de slaapproblemen bij je kind alleen maar erger maken. Kennis van hoeveel slaap een kind nodig heeft kan hierbij helpend zijn.

Wil je kind niet slapen? Creëer een bed routine! 

Slaap is cruciaal voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Hoeveel slaap een kind nodig heeft, kun je hier lezen.  Als ouder kan het frustrerend zijn als je kind niet wil slapen, maar het is belangrijk om geduldig te blijven en te begrijpen dat elk kind anders is en verschillende slaapbehoeften heeft. Door een regelmatige bedtijd routine te volgen, een ontspannen omgeving te creëren en grenzen te stellen, kan je je kind helpen om beter te slapen. Zorg dat strijd en ‘gedoe’ rondom het slapen van je kind verleden tijd wordt. Verbeter het slapen, zodat jij ook weer een goede nachtrust krijgt.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie. 

dreumes
dreumes
dreumes
dreumes

GEGEVENS

Wij zijn een online bedrijf en bieden alleen online cursussen of programma’s aan. Onze communicatie verloopt volledig via email en de leeromgeving voor leden. Ons postadres is gesitueerd aan onderstaand kantooradres. 

Rust in Ouderschap BV

Brieltjenspolder 28

4921 PJ Made

team@rustinouderschap.nl