Een peuter die niet wil slapen, is een veelvoorkomend probleem voor ouders en verzorgers. Het kan leiden tot een groot aantal problemen, zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid bij de peuter, evenals vermoeidheid en frustratie bij de ouders. Peuters kunnen om verschillende redenen niet willen slapen en sommige peuters kunnen zelfs hysterisch worden of een driftbui krijgen wanneer het tijd is om te gaan slapen. 

Het is belangrijk om te begrijpen waarom peuters niet willen slapen, omdat dit kan helpen bij het vinden van oplossingen om het probleem aan te pakken en te zorgen voor een goede nachtrust voor zowel de peuter als de ouders.

Waarom wil mijn peuter niet slapen?

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een peuter niet wil slapen. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn:

  • Te veel stimulatie: Als een peuter te veel stimulatie heeft gehad vlak voor het slapengaan, kan hij/zij moeite hebben om tot rust te komen en in slaap te vallen. Te veel schermgebruik of te actief spelen kan hierbij een rol spelen.
  • Veranderingen in routine: Veranderingen in de dagelijkse routine van een peuter, zoals een nieuwe omgeving of een verandering in bedtijd, kunnen het moeilijk maken waardoor je peuter niet gaat slapen.
  • Honger of dorst: Een peuter kan wakker blijven als hij/zij honger heeft of dorst heeft. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de peuter voldoende heeft gegeten en gedronken voor het slapengaan.
  • Nachtmerries: Peuters kunnen ook last hebben van nachtmerries of angst, waardoor ze moeilijk in slaap kunnen vallen.
  • Gezondheidsproblemen: Gezondheidsproblemen zoals tandjes krijgen, verkoudheid of oorpijn kunnen ervoor zorgen dat een peuter niet goed kan slapen.
  • Nabijheid: Peuters ontwikkelen zich in een razend tempo. Hun leefwereld wordt groter, ze willen meer zelf bepalen, maar mogen dit nog niet altijd en gaan steeds meer emoties ervaren (die ze nog niet altijd begrijpen). Hierdoor kan het zijn dat jouw peuter meer behoefte heeft aan nabijheid wanneer zij moeten gaan slapen. 

Het is belangrijk om de reden te achterhalen waarom de peuter niet wil slapen, zodat er een oplossing kan worden gezocht. Wanneer jouw peuter niet wil slapen zonder mama, lees het blog over zelfstandig leren slapen van jouw peuter.

Mijn peuter wordt hysterisch of krijgt een driftbui voor het slapen

Wat het probleem ook is, het kan ertoe leiden dat je peuter een hysterische aanval krijgt of een driftbui voordat hij of zij gaat slapen. Je peuter voelt namelijk al van alles zowel in emoties als dat er in zijn behoefte niet voldaan wordt. Echter kan je peuter dit nog niet zo goed onder woorden brengen. En op het moment dat je peuter dit wel al kan, kan het zijn dat ze wat hun wens of behoefte is nu eenmaal niet kan. Dit kan erg lastig zijn om mee om te gaan, vooral als je zelf al moe bent. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen.

Als je peuter toch een hysterische aanval krijgt voordat hij of zij gaat slapen, probeer dan rustig te blijven en je kind te kalmeren. Ga bijvoorbeeld naast hem of haar zitten en stel geruststellende vragen. Het kan ook helpen om je kind af te leiden met bijvoorbeeld een knuffel of een ander speeltje op het moment dat jouw peuter opstandig gedrag laat zien.

Dit kan je doen voor een peuter die niet wil slapen

Om te beginnen, is het belangrijk om een vast slaapritueel te hebben en hier consequent aan vast te houden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een badje, een verhaaltje voorlezen en een knuffel geven voordat je kind gaat slapen. Door dit elke avond op dezelfde manier te doen, creëer je een gevoel van veiligheid en geborgenheid bij je peuter en weet hij of zij wat er gaat gebeuren.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een rustige omgeving voor het slapen gaan. Zet de televisie uit en zorg voor een donkere en stille slaapkamer. Zorg er ook voor dat je kind voldoende tijd heeft om te ontspannen voordat hij of zij gaat slapen. Dit kan bijvoorbeeld door een rustig spelletje te spelen of een boekje te lezen.

Peuter wil niet slapen: dit is wat je kan doen

Een peuter die niet wil slapen kan een uitdaging zijn voor ouders, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit probleem aan te pakken. Door een vast slaapritueel te hebben en te zorgen voor een rustige omgeving, kun je je peuter helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Als je peuter een driftbui krijgt voordat hij of zij gaat slapen, probeer dan rustig te blijven en je kind te kalmeren. Met een beetje geduld en consistentie kun je ervoor zorgen dat je peuter toch een goede nachtrust krijgt.

Slaap is cruciaal voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Als ouder kan het frustrerend zijn als je peuter niet wil slapen, maar het is belangrijk om geduldig te blijven en te begrijpen dat elk kind anders is en verschillende slaapbehoeften heeft. Door een regelmatige bedtijd routine te volgen, een ontspannen omgeving te creëren en grenzen te stellen, kan je je kind helpen om beter te slapen. 

Zorg dat strijd en ‘gedoe’ rondom het slapen van je kind verleden tijd wordt. Verbeter het slapen, zodat jij ook weer een goede nachtrust krijgt.

Wil jouw kind niet slapen? Of heb jij een baby of kleuter die niet wilt slapen? Of niet zelfstandig wilt slapen, dan vraagt dit net even een andere aanpak dan een peuter. Je leest er meer over in de desbetreffende blogs.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.