Het kan moeilijk zijn voor ouders wanneer hun kind niet kan slapen. Helaas hebben veel ouders te maken met kinderen die niet kunnen slapen. Misschien herken jij dit ook wel. Je kind wil niet slapen. En je vraagt je af wat je moet doen om je kind te helpen om te zorgen dat het wel lekker slaapt.  Weinig slaap zorgt niet alleen voor een vermoeiende nacht voor zowel jou als ouder als voor je kind, maar het kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van je kind. 

Er zijn verschillende redenen waarom een kind niet kan slapen, en het is belangrijk om te weten wat deze oorzaken zijn en hoe je ze kunt aanpakken. In dit artikel gaan we in op slapeloosheid bij kinderen. We zullen enkele tips geven om je kind te kunnen laten slapen en enkele strategieën delen om snel in slaap te vallen als kind.

Slapeloosheid bij kinderen

Slapeloosheid bij kinderen, ook wel bekend als slaapproblemen, houdt in dat een kind moeite heeft om goed te slapen gedurende de nacht. Dit kan zich uiten in verschillende vormen, zoals moeite met in slaap vallen, regelmatig wakker worden gedurende de nacht, te vroeg wakker worden in de ochtend en/of het niet uitgerust voelen na het slapen.Misschien maak je wel eens zorgen of je kind wel genoeg slaapt en vraag je je af hoeveel slaap je kind nodig heeft.

woman laying on white and red striped bedspread

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen last kunnen hebben van slapeloosheid. Soms is het een gevolg van een onderliggende medische of psychologische aandoening, zoals slaapapneu, astma, angststoornissen of depressie.  Als je kind structureel moeite heeft met slapen en je krijgt het niet doorbroken, dan is het belangrijk om een ​​afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan beoordelen of er onderliggende medische problemen zijn die de slaapproblemen van je kind veroorzaken. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een ​​slaaponderzoek uit te voeren om te bepalen of er sprake is van een slaapstoornis.

Vaak wordt slapeloosheid bij kinderen ook veroorzaakt door externe factoren. Een veelvoorkomende oorzaak waarom je kind niet kan slapen is bijvoorbeeld een verstoord slaappatroon. Dit kan worden veroorzaakt door onregelmatige bedtijden of slaapschema. Een andere oorzaak van slapeloosheid bij kinderen is angst of stress. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals angst voor het donker, angst voor monsters of zorgen over school of sociale situaties. 

Een derde oorzaak van slapeloosheid bij kinderen is overstimulatie. Dit kan worden veroorzaakt door te veel schermtijd, te veel activiteit vlak voor bedtijd, of te veel suiker of cafeïne in de voeding van je kind. 

Een andere reden kan zijn voor slapeloosheid bij kinderen als een kind geen bevorderlijke slaapomgeving heeft voor een goede nachtrust, bijvoorbeeld met veel geluiden of veel licht.

Het is belangrijk om slapeloosheid bij je kind serieus te nemen, omdat een gebrek aan slaap kan leiden tot problemen met de concentratie en prikkelbaarheid en zelfs een verhoogd risico op obesitas en andere gezondheidsproblemen. En ook doet het wat met jou als ouder en met jouw eigen nachtrust. 

“Slaap is de magische sleutel tot een goede gezondheid en ontwikkeling van een kind.”

 

Mijn kind kan niet slapen: hoe val je snel in slaap als kind?

Het kan voor een kind moeilijk zijn om snel in slaap te vallen. Hieronder volgen een aantal strategieën die kunnen helpen bij slapeloosheid bij kinderen. Kijk hierbij vooral wat aansluit bij jouw kind:

 1. Ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen: deze oefeningen kunnen helpen bij het ontspannen van het lichaam en rustig te worden in het hoofd van je kind. Laat je kind diep ademhalen en uitademen terwijl hij zich concentreert op zijn ademhaling.Dit kan ervoor zorgen dat slecht slapende kinderen toch rustig in slaap vallen. 
 2. Visualisatie: Visualisatie kan ook helpen bij het ontspannen van het lichaam en de geest. Laat je kind zich een rustige en ontspannende omgeving voorstellen, zoals een strand of een bos.
 3. Luister naar rustgevende muziek: Rustgevende muziek kan helpen bij het ontspannen.Dit kan je bijvoorbeeld inzetten wanneer je kind angst heeft om te slapen. 
 4. Verander de omgeving: Verander de slaapomgeving van je kind als het niet werkt. Verduister de kamer of speel rustgevende geluiden af.

 

Tips om je kind te laten slapen

Ook voordat je kind naar bed gaat, zijn er al veel dingen die je kunt doen om je kind rustig de dag af te laten sluiten en te laten ontspannen, voordat het gaat slapen.
We delen hieronder 10 tips die jou en je kind kunnen helpen om je kind rustig in slaap te laten vallen: 

 1. Zorg voor voldoende fysieke activiteit overdag. Kinderen die genoeg bewegen en spelen, hebben vaak een betere slaap.
 2. Sluit de dag rustig af. Laat je kind geen drukke activiteiten meer doen voor het slapen gaan en beperk de schermtijd. Probeer dit minstens een uur te doen voor het slapen gaan. Het blauwe licht van schermen kan de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) verstoren.
 3. Praat na over de dag of laat je kind ontladen. Wanneer je weet dat je kind het fijn vindt en nodig vindt om nog te ontladen na een dag of te vertellen over de dag, neem hier dan voldoende de tijd voor, zodat je kind dit kwijt is, voordat het naar bed gaat. 
 4. Creëer een vast bedtijdritueel. Door elke avond dezelfde routine te volgen, kan je kind wennen aan het idee dat het tijd is om te gaan slapen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een verhaaltje voorlezen, tanden poetsen en nog even knuffelen. Het is belangrijk om een regelmatig slaapschema te hebben, waarbij je kind op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat, zelfs in het weekend. Dit helpt het lichaam van je kind om in een regelmatig slaapritme te komen, waardoor het makkelijker is om in slaap te vallen en te blijven slapen.
 5. Neem de tijd voor het ritueel. Een valkuil is dat je het als ouder vaak snel wil afronden, omdat je zelf ook moe bent van de dag. Hoe prikkelbaarder en ongeduldiger jij bent, hoe negatiever effect dit zal hebben op de rust die je overbrengt naar je kind toe. En dat zal juist averechts werken. Kies er dan eerder voor om een half uur eerder te starten met het bedritueel, zodat je dit met meer rust en geduld aan kunt gaan. 
 6. Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving. Dit kan betekenen dat je het licht dimt, een rustgevend muziekje opzet en ervoor zorgt dat de slaapkamer niet te warm is.
 7. Zorg ervoor dat je kind niet te veel drinkt vlak voor het slapengaan. Dit kan ervoor zorgen dat je kind vaak naar het toilet moet en daardoor niet goed kan slapen.
 8. Praat met je kind. Wanneer je kind angstig is, ga op zoek wat de onderliggende angst is, zodat je de kern aan kunt pakken. Doe dit niet net voordat je kind gaat slapen, maar juist op andere momenten. 
 9. Blijf even bij je kind als je kind net op bed ligt of zorg dat je bij je kind in de buurt bent als je kind hier behoefte aan heeft, dit geeft je kind een veilig gevoel.
 10. Wees geduldig en kijk naar de behoefte van je kind. Dit zijn de belangrijkste 2 tips. Onthoud dat slaapproblemen bij kinderen vaak voorkomen en dat het belangrijk is om rustig te blijven en geduld te hebben bij het aanpakken van dit probleem. En daarbij is elk kind ook anders en heeft elk kind ook andere behoeften. 

 

“Slapen zonder strijd begint met goed kijken naar de behoeften van je kind en daarbij aansluiten.” 

 

Tips om je kind te laten slapen

 

Kijk goed naar wat jouw kind nodig heeft en sluit aan bij deze behoeften. En om jou daarbij te helpen hebben we een stap voor stap methode om als ouder makkelijker om te gaan met de strijd rondom slapen. Zodat je weer vertrouwen krijgt en zonder schuldgevoel of falen je kind beter leert slapen.

❤️ Het helpt je kind om minder de strijd aan te gaan en de overgang van waken naar slapen rustiger te laten verlopen;

❤️ Het naar bed brengen is geen probleem meer;

❤️ Het elke keer uit bed komen is verleden tijd;

❤️ Het korte lontje (begrijpelijk) van jou zelf als ouder wordt weer een stukje langer;

❤️ Jullie krijgen beide een betere nachtrust, wat weer zorgt voor meer energie, minder futloosheid en een verbetering van concentratie en geheugen;

❤️ De eeuwige tranen ‘s avonds of ‘s nachts komen niet meer veelvuldig voor;

❤️ Een knuffel en een kus, en je kind gaat rustig slapen. Wetende dat papa en mama precies de juiste behoeftes hebben vervuld.

En dat alles door een combinatie van kennis over slapen, wetenschappelijke benadering van slapen, en een methode vanuit de hechting visie, zodat je juist de verbinding houdt met jouw kind, en je ze een stabiel en veilig fundament geeft in hun zelfvertrouwen en ontwikkeling richting een volwassen persoon. En dat in slechts 15 tot 30 minuten per dag. Klik hier voor meer informatie over de cursus Rust in de Nacht

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie. 

dreumes
dreumes
dreumes