Iedereen wordt geboren met 4 basisemoties: blij, boos, bang en verdrietig. Deze zijn aangeboren omdat ze een belangrijke functie hebben.

Alle emoties hebben namelijk nut.  Ze vertellen ons hoe het met ons gaat. Ze zorgen ervoor dat we in beweging komen en gaan handelen. Zonder angst zouden we bijvoorbeeld niet oud worden, omdat we dan gevaarlijke dingen zouden gaan doen. Als we geen angst zouden hebben, zou je gewoon oversteken als er een vrachtwagen op je af komt rijden. En boosheid zorgt er voor dat er veel energie vrijkomt, dat we snel kunnen reageren en dat we voor ons zelf opkomen. Verdriet zorgt voor het verwerken van vervelende ervaringen, waardoor er ruimte komt om anders naar de situatie te kijken.

Emoties zijn dus helpend. En als je leert luisteren naar je gevoel, leer je te vertrouwen op je gevoel. Wanneer je niet luistert naar je gevoel, dan ga je misschien makkelijk over je eigen grenzen heen of andere mensen pijn doen. Een gevolg van niet goed luisteren naar je eigen gevoel en over je grenzen heen gaan is bijvoorbeeld een burn-out.

Neem daarom van jongs af aan het gevoel van je kind serieus, zodat je kind leert te vertrouwen op zijn of gevoel. 

Gevoel serieus nemen betekent niet dat je al het gedrag hoeft goed te keuren wat je kind laat zien. Je kind mag boos zijn, maar dat betekent niet dat je het goedkeurt dat je kind bijvoorbeeld andere pijn doet in boosheid of spullen kapot maakt.

Het leren omgaan met emoties is belangrijk om je kind goed aan te leren.  Iedereen krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. Dit kan gebeuren in kleine, dagelijkse situaties zoals een laag cijfer halen voor een toets, verliezen met een spelletje of je sleutels kwijt zijn. En ook grotere gebeurtenissen als pesten, verhuizen of het overlijden van een dierbaar persoon.

Je hoeft en kan je kind hier niet altijd voor beschermen, het hoort bij het leven. Je wilt dat ze leren omgaan met teleurstellingen en andere emoties. Dan geef je je kind de meest krachtige vaardigheid mee die er is. Want bedenk zelf eens, wanneer zijn bij jou in je leven de moeilijkste momenten? Juist….op het moment dat je negatieve emoties ervaart. Hoe beter je kind nu leert omgaan met teleurstellingen, hoe fijner het leven wordt voor je kind.

Wil jij je kind iets heel waardevols meegeven voor nu en ook voor later, klik dan op deze link om te kijken hoe je dat kunt doen. https://www.rustinouderschap.nl/cursus-minder-boos-meer-rust-2/