Het is een veelvoorkomend probleem dat ouders zich zorgen maken over het hoesten van hun baby of peuter tijdens het slapen. Hoesten kan erg hinderlijk zijn voor kinderen en kan leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid overdag. In dit artikel bespreken we waarom kinderen hoesten in hun slaap, de verschillende soorten hoest, wat je kunt doen als jouw baby of peuter veel hoest in zijn of haar slaap en enkele tips om jouw kind te helpen beter te slapen.

 

closeup photo of baby on blue blanket

Waarom hoest mijn kind tijdens het slapen?

Hoesten is een natuurlijke reflex van het lichaam om irriterende stoffen uit de luchtwegen te verwijderen. Bij kinderen kan hoesten worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals verkoudheid, allergieën, astma, reflux en zelfs de slaaphouding. Wanneer kinderen gaan slapen, wordt hun lichaam vaak horizontaal, wat kan leiden tot ophoping van slijm en vocht in de luchtwegen, wat op zijn beurt hoesten bij je kind kan veroorzaken. Dit kan erg vervelend zijn voor je kind en er soms ook voor zorgen dat je kind huilt in slaap. 

 

Soorten hoest bij baby’s

Er zijn verschillende soorten hoest die je kind kan hebben tijdens het slapen. Droge hoest; ook bekend als niet-productieve hoest, produceert geen slijm en kan zeer irritant zijn voor kinderen. Productieve hoest; produceert slijm en kan een indicatie zijn van een infectie in de luchtwegen. Het is belangrijk om te weten welke soort hoest jouw kind heeft, omdat de behandeling afhankelijk is van de oorzaak en het type hoest.

 

Baby hoest veel in slaap: 5 tips

Als je baby veel hoest in zijn of haar slaap, kan het erg verontrustend zijn voor u als ouder. Hier zijn enkele tips om u te helpen uw baby te helpen beter te slapen:

  • Zorg ervoor dat de luchtwegen vrij zijn: zorg ervoor dat de kamer van je baby schoon en stofvrij is en dat de luchtvochtigheid op peil is. Je kan een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen en het slijmvlies van je baby te hydrateren;
  • Verander de slaaphouding: als je baby op zijn of haar rug slaapt en veel hoest, probeer hem of haar dan op zijn of haar zij te leggen. Hierdoor kan het slijm gemakkelijker uit de luchtwegen stromen;
  • Geef voldoende vocht: zorg ervoor dat jouw baby voldoende vocht binnenkrijgt, omdat dit kan helpen bij het losmaken van het slijm. Je kan je baby wat water of moedermelk geven, afhankelijk van de leeftijd van de baby;
  • Raadpleeg een arts: als de hoest van je baby aanhoudt of als hij of zij andere symptomen vertoont, zoals koorts of piepende ademhaling, neem dan contact op met een arts. De arts kan de oorzaak van de hoest vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven;
  • Blijf geduldig en hou vol: Wanneer je je zorgen maakt en wanneer het hoesten van je baby of kind impact heeft op je nachtrust, kan dit erg zwaar zijn. Houd steeds in je achterhoofd dat jouw baby er ook niks aan kan doen en biedt jouw kind liefde en nabijheid. Een extra knuffel of een aai over de bol. Zo geeft je je baby het gevoel er voor hem of haar te zijn. 

Zorg goed voor je baby en voor jezelf en heb regelmatig contact met een arts om eventueel problemen tijdig aan te pakken.

“Wanneer je baby of peuter hoest in slaap, kan dit zwaar zijn voor jou als ouder en je ongerust maken.” ” Blijf kalm en ga op zoek naar de oorzaak, om zo jouw kind te helpen weer beter te gaan slapen.”

 

 

 

Soorten hoesten bij peuter

Ook voor een peuter kan het erg vervelend zijn om te hoesten in de slaap. En natuurlijk ook voor jou als ouder, want grote kans dat jij en je peuter er wakker van worden.

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten hoesten te onderscheiden zijn. Hieronder noemen we een aantal verschillende hoesten die een peuter kan hebben: 

  • Droge hoest: Dit type hoest produceert geen slijm en kan erg irriterend zijn voor de luchtwegen. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals rook, allergieën, of een virus;
  • Productieve hoest: Dit type hoest produceert slijm en kan worden veroorzaakt door een infectie van de luchtwegen, zoals een verkoudheid of bronchitis;
  • Piepende hoest: Dit type hoest wordt gekenmerkt door een piepend of fluitend geluid bij het inademen en kan worden veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen;
  • Nachtelijke hoest: Dit type hoest komt vaak voor bij peuters en kan erg vervelend zijn omdat het hun slaap kan verstoren. Het kan worden veroorzaakt door een allergie, astma of een infectie van de luchtwegen.


Peuter hoest veel in slaap: 6 tips

  • Zorg voor een vochtige omgeving: Een vochtige omgeving kan helpen om de luchtwegen te verzachten en het hoesten te verminderen. Gebruik een luchtbevochtiger in de kamer van de peuter, vooral tijdens de slaap.
  • Geef voldoende vocht: Zorg ervoor dat de peuter voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en om het slijm in de luchtwegen te verdunnen. Dit kan het hoesten verminderen.
  • Houd de neus vrij: Zorg ervoor dat de neus van de peuter vrij is, zodat hij of zij gemakkelijk kan ademen. Gebruik een zoutoplossing of neusspray om de neus vrij te maken.
  • Verlichting van de symptomen: Geef de peuter een pijnstiller of koortswerend middel als hij of zij koorts heeft. Geef ook een hoestsiroop die geschikt is voor de leeftijd van de peuter, als deze is voorgeschreven door een arts.
  • Raadpleeg een arts: Als het hoesten aanhoudt of als er andere symptomen optreden, zoals koorts of ademhalingsproblemen, raadpleeg dan een arts voor advies.
  • Heb geduld en wees liefdevol: Het is belangrijk om te onthouden dat hoesten bij peuters vaak vanzelf overgaat en dat het belangrijk is om geduldig te zijn en de peuter te ondersteunen tijdens het herstelproces.

 

Ten slotte is het helpend om preventieve maatregelen te nemen om hoesten bij peuters te voorkomen. Zorg ervoor dat de peuter regelmatig zijn handen wast, vermijd contact met mensen die ziek zijn, en houd de omgeving van de peuter schoon en vrij van stof en irriterende stoffen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de peuter een gezonde levensstijl heeft met gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging.

Slaapt jouw kind onrustig?

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen.
Bekijk ons
programma voor meer informatie.