Als ouder kan het frustrerend zijn wanneer je peuter moeilijk in slaap valt, of als je kleuter niet kan slapen. Het kan voor vermoeidheid zorgen bij zowel je kind als bij jezelf. Maar waarom hebben peuters en kleuters soms moeite met in slaap vallen en wat kun je als ouder doen om je kind te helpen? Daar staan we in dit artikel bij stil. 

Waarom valt mijn peuter of kleuter moeilijk in slaap?

Er zijn verschillende redenen waarom een peuter moeilijk in slaap kan vallen, en het is belangrijk om te begrijpen wat de mogelijke oorzaken zijn om het probleem op te lossen. Een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen bij peuters en kleuters is een verstoord slaapschema. Als kinderen niet op regelmatige tijden naar bed gaan, kan dit leiden tot slaapstoornissen en slaaptekort. 

Een andere mogelijke oorzaak waarom je peuter moeilijk in slaap valt is overstimulatie. Dit kan worden veroorzaakt door te veel activiteit of te veel schermtijd voor het slapen gaan. Dit komt doordat het licht van deze schermen de aanmaak van melatonine remt, het hormoon dat ons helpt om in slaap te vallen.  

Ook kan het zo zijn dat jouw peuter of kleuter het moeilijk vindt om zich te ontspannen, wat ervoor zorgt dat jouw peuter moeilijk in slaap valt of dat jouw kleuter niet kan slapen

Angst en stress kunnen ook slaapproblemen veroorzaken bij peuters en kleuters. Kinderen kunnen zich zorgen maken over verschillende zaken, zoals de scheiding van hun ouders, veranderingen in de omgeving, of zelfs enge dromen. Daarnaast kan een slechte slaapomgeving ook slaapproblemen veroorzaken bij peuters en kleuters. Een oncomfortabel bed, een te warme of te koude kamer, of teveel licht of geluid kunnen allemaal bijdragen aan slaapproblemen en ertoe leiden dat je peuter niet gaat slapen.  

Ten slotte kan ook een slecht dieet of een gebrek aan lichaamsbeweging ook bijdragen aan moeilijk slapen bij peuters en kleuters.

“Een goede nachtrust voor een peuter of kleuter betekent een goede nachtrust voor het hele gezin.”

 

Oorzaken dat peuters en kleuters slecht slapen

Naast dat je peuter moeilijk in slaap valt, kunnen peuters en kleuters ook slecht en onrustig slapen en moeite hebben met doorslapen. Je denkt dan dat ze lekker liggen te slapen en worden dan toch steeds weer midden in de nacht wakker. Dit is lastig voor je kind, omdat het zorgt voor vermoeidheid, maar ook voor jou als ouder, omdat ook jij gestoord wordt in jouw nachtrust. Met als gevolg dat jullie beiden de volgende dag moe en prikkelbaar zijn. Peuters zijn op een leeftijd dat ze niet altijd willen slapen zonder de geborgenheid van hun papa of mama

Wanneer je peuter slecht slaapt of niet door kan slapen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Denk hierbij aan: 

    1. Veranderingen in het dagelijks leven: Veranderingen in het dagelijks leven van een kind, zoals een verandering in de gezinssituatie, verhuizing of starten op een nieuwe school, kunnen ervoor zorgen dat een kind moeite heeft om in slaap te vallen of door te slapen;
    2. Spanning en angst: Een peuter of kleuter kan angstig of gespannen zijn over iets dat in zijn leven gebeurt, zoals de eerste schooldag of het verlies van een geliefd persoon of huisdier. Dit kan zorgen voor onrustige slaap en dat je kind wakker wordt en daarna niet meer in slaap valt;
    3. Behoefte aan nabijheid: Het kan dat je kind behoefte heeft aan nabijheid (veiligheid) van jou als ouder, doordat je kind het niet prettig vindt om alleen in het donker wakker te worden; 
    4. Slaapomgeving: Een onrustige slaapomgeving kan ook leiden tot slecht (door)slapen. Dit kan bijvoorbeeld een te warme of koude kamer zijn, een te zacht of een te hard matras, of oncomfortabele kleding;
    5. Verwerking van de dag: Je kind kan onrustig slapen, doordat het veel heeft te verwerken van de dag. Dit gebeurt doorgaans ’s nachts. Te veel prikkels voor het slapen gaan, zoals stimulerende activiteiten als tv kijken of spelen met speelgoed kunnen het moeilijk maken om ontspannen in slaap te vallen, maar ook om door te slapen;
    6. Fysieke oorzaken: Soms kan een fysiek probleem zoals tandjes krijgen, ziekte of een volle blaas ervoor zorgen dat een peuter of kleuter niet goed slaapt;
    7. Slaapstoornissen: In sommige gevallen kan een peuter of kleuter last hebben van een slaapstoornis zoals slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdens het slapen wordt onderbroken. Dit kan leiden tot rusteloos slapen en vermoeidheid overdag.

Het is belangrijk om de oorzaak van het slechte slapen van je peuter te achterhalen, zodat je het probleem effectief kunt aanpakken. Als het probleem blijft aanhouden, kun je overwegen om advies te vragen aan een kinderarts of slaapspecialist.

Daarnaast is het goed om te realiseren dat zelfstandig in slaap vallen voor een peuter of kleuter nog iets is wat je kind nog moet leren. Leren slapen is een vaardigheid die je kind nog mag ontwikkelen. Bij het ene kind gaat dit makkelijker dan bij het andere kind. Het ene kind leg je in bed en is meteen vertrokken en het andere kind is nog zo actief of heeft nog zoveel te verwerken, is angstig of kan moeilijk ontspannen, waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen. Dit kun je bijvoorbeeld vergelijken met leren fietsen. Het ene kind stapt zo op een fiets zonder zijwieltjes en het andere kind vindt dit nog heel spannend of kan nog niet trappen. Zo mag je het ook zien met leren (door) slapen. Kijk hierbij naar de behoefte van je kind en hoe je in verbinding kan aansluiten bij deze behoefte. 

 

Peuters en kleuters in slaap krijgengirl and boy lying on bed wearing brown and grey sweatshirts

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je peuter of kleuter te helpen om in slaap te vallen. Een van de belangrijkste dingen die je als ouder kunt doen, is een vast slaapritueel creëren. Dit kan bestaan uit een rustige activiteit, zoals een verhaaltje voorlezen of een slaapliedje zingen. Het is belangrijk om het slaapritueel altijd op dezelfde manier te doen en op hetzelfde tijdstip. Zo weet je kind wat er komt en zal hij of zij zich gemakkelijker ontspannen.

Daarnaast is het belangrijk om overdag voldoende tijd te besteden aan beweging en buiten spelen, zodat je kind moe genoeg is om ’s avonds in slaap te vallen. Ook is het goed om de blootstelling aan schermen te beperken, vooral vlak voor het slapengaan. Het is aan te raden om minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken.

Wanneer je kind angstig is, is het waardevol om met je kind te praten over hun angsten en er achter te komen wat er onder die angst is. Waar is je kind bang voor als het wakker wordt in het donker of als het alleen in bed ligt? Ook is het helpend om ervoor te zorgen dat de slaapomgeving van je kind rustig, donker, koel en comfortabel is. En dat je kind gezond eet. Een gezond lichaam en een gezonde geest dragen bij aan een goede nachtrust.

Heb geduld voor je kind en kijk naar de behoeften van je kind. Je kind heeft je overdag nodig als het iets niet zelf kan, als het verdrietig of bang is, maar soms ook ‘s nachts. En dit is soms extra lastig, omdat ook jij je nachtrust nodig hebt. 

Maar realiseer je hierbij dat je peuter of kleuter nog jong is en behoefte heeft aan jouw liefde, nabijheid en ondersteuning.  Dat is soms dus ook in de nacht. En dit kan er soms voor zorgen dat er tussen de behoefte, wensen en verwachtingen van jou en je kind een verschil zit. Dit kan zorgen voor veel frustraties.

“Een peuter of kleuter leren slapen, vraagt om geduld en verbinding”

Is je kind nog in de leeftijd van een baby en krijg je jouw baby moeilijk in slaap? Of merk je juist dat je puber niet goed kan slapen? Ook voor hen zijn er diverse adviezen toe te passen om ze rustig te laten slapen. 

 

Valt jouw peuter moeilijk in slaap? Zo los je dat op!

Wil jouw kind niet slapen? (link naar niet slapen). Dan hebben we goed nieuws voor jou. De cursus Rust in de Nacht gaat daar verandering in brengen. We hebben namelijk een stap voor stap methode hebben ontwikkeld om als ouder makkelijker om te gaan met de strijd rondom slapen. Zodat je weer vertrouwen krijgt en zonder schuldgevoel of falen je kind beter leert slapen.

❤️ Het helpt je kind om minder de strijd aan te gaan en de overgang van waken naar slapen rustiger te laten verlopen;

❤️ Het naar bed brengen is geen probleem meer;

❤️ Het elke keer uit bed komen is verleden tijd;

❤️ Het korte lontje (begrijpelijk) van jou zelf als ouder wordt weer een stukje langer;

❤️ Jullie krijgen beide een betere nachtrust, wat weer zorgt voor meer energie, minder futloosheid en een verbetering van concentratie en geheugen;

❤️ De eeuwige tranen ‘s avonds of ‘s nachts komen niet meer veelvuldig voor;

❤️ Een knuffel en een kus, en je kind gaat rustig slapen. Wetende dat papa en mama precies de juiste behoeftes hebben vervuld.

En dat alles door een combinatie van kennis over slapen, wetenschappelijke benadering van slapen en een methode vanuit de hechtingsvisie. Zodat je juist de verbinding houdt met jouw kind, en je ze een stabiel en veilig fundament geeft in hun zelfvertrouwen en ontwikkeling richting volwassen persoon. En dat in slechts 15 tot 30 minuten per dag.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.