Mijn kleuter wil niet slapen! Het is een veelgehoorde klacht van ouders. Kleuters zijn volop  in ontwikkeling, hebben veel energie, waardoor ze soms niet willen slapen. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je kleuter niet wil slapen en hoe je je kleuter kunt stimuleren om toch te gaan slapen.

Waarom wil mijn kleuter niet slapen? 

Er zijn verschillende redenen waarom een kleuter niet wil slapen. Sommige kinderen zijn bang in het donker, anderen hebben last van nachtmerries of vinden het moeilijk om afscheid te nemen van hun ouders. Daarnaast kan het zijn dat je kleuter nog niet moe genoeg is of dat er te veel prikkels zijn vlak voor het slapengaan. Het is belangrijk om te achterhalen waarom je kleuter niet wil slapen, zodat je gericht kunt zoeken naar een oplossing.

Een kleuter die niet wil slapen toch in slaap krijgen

Als je kleuter niet wil slapen, is het belangrijk om rust en regelmaat te creëren. Dit kun je doen door een vast slaapritueel aan te houden. Een slaapritueel kan bestaan uit bijvoorbeeld voorlezen, een liedje zingen of een knuffel geven. Het is belangrijk om je kleuter duidelijkheid te geven over wat er gaat gebeuren en wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je kleuter moe genoeg is om te gaan slapen. Laat je kleuter overdag voldoende bewegen en ga bijvoorbeeld samen naar buiten om te spelen. Beperk daarentegen het gebruik van schermen, zoals televisie, computer of tablet vlak voor het slapengaan.

Ook de slaapomgeving speelt een belangrijke rol waardoor je kleuter niet gaat slapen. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kleuter rustig en donker is. Een nachtlampje kan helpen om eventuele angst voor het donker weg te nemen. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer van je kleuter goed te ventileren en de temperatuur op een aangenaam niveau te houden.

“Children do better, when they feel better”

Dit kan je doen voor een kleuter die niet gaat slapen

Als je kleuter niet wil slapen, is het belangrijk om geduldig te zijn en niet gefrustreerd te raken. Het kan helpen om je kleuter nog even bij je te houden, bijvoorbeeld door samen een boekje te lezen of te knuffelen. Als je kleuter toch blijft wakker liggen, is het belangrijk om rustig te blijven en je kleuter gerust te stellen.

Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je kleuter voldoende slaapt overdag. Een dutje kan ervoor zorgen dat je kleuter ’s avonds beter slaapt. Zorg er wel voor dat het dutje niet te lang duurt en niet te laat op de dag plaatsvindt.

Als je kleuter niet wil slapen, ondanks dat je als ouder al van alles hebt geprobeerd aan tips en adviezen, kan dit voor veel stress en vermoeidheid zorgen bij ouders. Wanneer er tussen de behoefte, wensen en verwachtingen van jou en je kind een verschil zit, kan dit zorgen voor veel frustraties. 

Het goede nieuws voor jou is dat we een stap voor stap methode hebben ontwikkeld om als ouder makkelijker om te gaan met de strijd rondom slapen. Zodat je weer vertrouwen krijgt en zonder schuldgevoel of falen je kind beter leert slapen.

❤️ Het helpt je kind om minder de strijd aan te gaan en de overgang van waken naar slapen rustiger te laten verlopen;

❤️ Het naar bed brengen is geen probleem meer;

❤️ Het elke keer uit bed komen is verleden tijd;

❤️ Het korte lontje (begrijpelijk) van jou zelf als ouder wordt weer een stukje langer;

❤️ Jullie krijgen beide een betere nachtrust, wat weer zorgt voor meer energie, minder futloosheid en een verbetering van concentratie en geheugen;

❤️ De eeuwige tranen ‘s avonds of ‘s nachts komen niet meer veelvuldig voor;

❤️ Een knuffel en een kus, en je kind gaat rustig slapen. Wetende dat papa en mama precies de juiste behoeftes hebben vervuld.

En dat alles door een combinatie van kennis over slapen, wetenschappelijke benadering van slapen en een methode vanuit de hechtingsvisie. Zodat je juist de verbinding houdt met jouw kind, en je ze een stabiel en veilig fundament geeft in hun zelfvertrouwen en ontwikkeling richting volwassen persoon. En dat in slechts 15 tot 30 minuten per dag.

Wil jouw kleuter niet slapen? Zo los je dat op!

Wil jouw kind niet slapen? Of heb jij een peuter of baby die niet wilt slapen? Of niet zelfstandig wilt slapen, dan vraagt dit net even een andere aanpak dan een kleuter. Je leest er meer over in de desbetreffende blogs.

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.