Heb jij ook weleens het gevoel altijd de boeman te moeten zijn en of altijd bezig te moeten zijn? Hierbij 5 leuke en of grappige tips waarbij het de moeite waard is om te kijken wat er gebeurt als je dit eens probeert.

Tip 1: Spreek met je partner en kinderen af dat ze een dagdeel lang jou niet mogen roepen.

Ken je dat je bijvoorbeeld boven staat te douchen je kinderen langs je partner de trap op komen om jou iets te vragen! Heb je het idee dat zodra je kinderen hun ogen open doen jouw naam noemen? Dan is het de moeite waard deze tips eens in uitvoering te brengen en te genieten van niet nummer 1 te zijn.

 

Tip 2: Plan een yes-day!

Spreek met de kinderen een dag af waarop alles mag. Bespreek van te voren de grenzen waarbinnen deze dag gebleven moet worden en geniet! (bekijk ter inspiratie eens de film yes-day op netflix).

Tip 3: Probeer een dag geen nee te zeggen.

Probeer eens een dag geen nee te zeggen. Neem wanneer je kinderen een vraag stellen eens een moment om na te denken. Spreek dit ook hardop uit en bedenk jezelf of nee zeggen nodig is. Wanneer dit echt nodig is, probeer dan eens een ander woord en of geef er uitleg bij zoals dat gaat nu niet want, of dat kan op een ander moment.

 

Tip 4: Doe het samen.

Maak het gehele gezin verantwoordelijk voor een bepaald moment op de dag. Benoem ook waarom het van belang is dit te doen. Zoals als we allemaal aangekleed zijn en onze tassen hebben ingepakt kunnen we naar de dierentuin. Neem ze mee in het proces door te vragen wat er allemaal nodig is en wie wat zou kunnen doen.

Tip 5: Neem een dag vrij.

Plan eens een dag vrij, zonder kinderen zonder partner. Echt voor jezelf. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt tot oppas op een vrije dag, draai het dan eens om en neem een vrije dag van je werk terwijl de anderen dit niet hebben. Doe deze dag precies waar jij zin in hebt. Of dit nu een dagje weg is of de hele dag netflixen of precies dat boek lezen waar je anders nooit de tijd voor hebt. Je verdient dit!

 

En je merkt het al, het zijn niet alleen tips voor de interactie met je kinderen, maar ook voor jou zelf als persoon. Want als jij de rust en kalmte voelt als persoon, zeker te weten dat je meer rust in huis creëert. 

Deze tips zijn korte en krachtige tips. Wil je ook handvatten die jouw gezin helpt om meer rust in huis te krijgen voor de lange termijn. En je kinderen de juiste vaardigheden en ontwikkeling geeft waar ze ook als volwassene van zullen profiteren. Start dan met het Programma Rust in Ouderschap. Je zult er zeker geen spijt van krijgen! Je gaat namelijk jou zelf als ouder, en jouw kind, vaardigheden leren waarvan ze je later als volwassene dankbaar voor zullen zijn.