Wanneer we onze kinderen straffen werken we aan de korte termijn, een oplossing voor dat moment. Daarnaast stopt je kind (afhankelijk van de hoogte van de straf) vaak wel met het gedrag, alleen doet je kind dit vanuit angst voor de straf. En helaas niet omdat ze intern nieuw gedrag hebben aangeleerd. Wil jij werken aan het aanleren van gedrag en in verbinding zijn met je kind? Lees dan eens onderstaande alternatieven voor straffen voor kinderen.

Deze alternatieven zijn geen korte termijn tips, dus je kunt ze helemaal integreren in jouw opvoedstijl. Je zult er dus profijt van hebben voor de lange termijn!

1) Wat zit er achter het gedrag?
Iets waar we vaak vergeten stil bij te staan, is waar het gedrag nou eigenlijk vandaan komt. Waarom gedraagt hij of zij zich op deze manier, wat is de reden? Om hier achter te komen, kun je met je kind in gesprek gaan. Vraag aan je kind hoe hij zich voelt, wat hij denkt en wat zijn behoefte is. Door met je kind in gesprek te gaan, en achter de oorzaak van het gedrag te komen, zal je merken dat je kind vaak al ander gedrag gaat laten zien. Hoe vaker je met je kind in gesprek gaat over zijn gevoelens en gedachtes, hoe minder je hem straft, hoe meer hij zich gehoord en begrepen zal voelen.

2) Laat eerst de emoties zakken
Geef aan dat je later op de situatie terug komt.
Als de emoties weer wat gezakt zijn, kan je over een lastige situatie in gesprek gaan. Soms wat toegeven of loslaten is geen verlies als ouder, maar dit geeft juist ruimte om tot leren te komen.

3) Ze komen er vanzelf wel achter…
Laat je kind zelf achter de natuurlijke consequentie van zijn acties komen. Als je kind bijvoorbeeld nooit zijn was in de wasmand gooit, maar altijd ernaast, zal hij vanzelf wel doorhebben dat zijn kleren niet op magische wijze schoon terug in de kast liggen…

4) Verleg de focus
Doorbreek de negatieve sfeer of leid je kind af. Wat gaat je kind helpen? Gebruik humor, zoek positief fysiek contact zoals knuffelen of kietelen.

5) Samenwerken
Probeer meer met je kind samen te werken, in plaats van tegen elkaar te werken. Ga samen op zoek naar een oplossing, die voor jullie allebei acceptabel is. Houd hierbij rekening met je eigen belang & het belang van je kind. Zo hou je iedereen tevreden, wat weer zorgt voor een betere sfeer.

We hopen dat deze alternatieven waardevol voor je zijn…

We hebben er namelijk nog 5 extra voor je klaar staan in onze e-guide met 10 alternatieven voor straffen. Je kunt deze via deze link downloaden van Rust in Ouderschap. Heel veel lees en leerplezier!

https://www.rustinouderschap.nl/gratis-e-guide/