Uit cijfers blijkt dat tussen de 60 en 70 procent van alle gezonde, thuiswonende kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar, een veilige gehechtheidsrelatie heeft met hun ouders. Tussen de 30 en 40 procent van alle gezonde, thuiswonende kinderen is onveilig gehecht. (bron NJI).

Iedereen is gehecht. Dat is goed nieuws. Alleen de kwaliteit hiervan verschilt per persoon. We hebben allemaal bepaalde hechtingsstijlen/hechtingspatronen waar we het meest naar neigen. Ook als je veilig gehecht bent, heb je toch bepaalde hechtingstijlen waar je naar neigt als er bijvoorbeeld stress is.

We kunnen aan het gedrag van het kind zien hoe de hechting is. Dat kan door hele kleine dingen zijn: door wat een kind doet, hoe het reageert, non-verbale communicatie. Hoe iemand gehecht is of hoe je zelf gehecht bent, zie je terug als je er gevaar dreigt en angsten zijn, zoals ziekte, stress, pijn, vermoeidheid.

Hechting is de basis van vrijwel alle interactie tussen mensen, hoe jij met emoties omgaat, hoe stabiel jij jezelf voelt in het vertrouwen in jezelf.

Wanneer je een ouder bent van meerdere kinderen kan het dat jouw kinderen ieder een andere hechtingspatroon heeft ontwikkeld, omdat je als ouder mogelijk anders reageert op het ene kind als op het andere kind.  Dat gebeurt gewoon heel natuurlijk. Ook kan de hechtingsstijl richting je kinderen per ouder verschillen, want je neemt je eigen stijl mee.

Uit de hechtingstheorie komt naar voren dat je 70% van de interactie met je kind ernaast mag zitten. Dan kan je kind nog steeds veilig gehecht zijn. Als je maar 30 % goed aansluit.

Een goede hechting draagt eraan bij dat je kind goed emoties kan reguleren.  Hechting kan je altijd verbeteren en stimuleren.

Ik wil graag 5 punten met je delen die super waardevol zijn om toe te passen in de interactie met je kind.

  • Je houding is rustig en ontspannen, in de richting van je kind.
  • Je kijkt je kind aan in de interactie, er is wederzijds face tot face contact.
  • Je leeft je in in de wereld van je kind en hebt interesse hiervoor.
  • De stemming is rustig, warm en je hebt een ontspannen houding en gezichtstuitdrukking.
  • Je geeft jouw reactie op de interactie van je kind op het juiste moment.

Als je op deze punten let, zul je zien dat je kind er 100 % van profiteert en dat heeft impact op het zelfvertrouwen van je kind, hoe het omgaat met stress, hoe je kind emoties reguleert en de sociale interacties.

Het is van grote waarde om eens te kijken of en wanneer  je zelf deze punten inzet. Ook bij de cursus Minder Boos, Meer Rust ga je eerst naar je eigen aandeel kijken. Je gaat kijken naar je eigen triggers en wat er nu precies gebeurt in de interactie tussen jou en je kind. Soms ook confronterend, maar super waardevol. Alles gebeurt namelijk in interactie met elkaar. En wanneer je hier meer zicht op hebt en meer controle hebt over je triggers en dus meer invloed hebt op je positieve interactie met je kind, geef je je kind een hele stabiele basis mee.

Je kunt nu ook de omslag maken via het volgen van de cursus van Rust in Ouderschap.