Je hebt lekker voor je dreumes gekookt, zijn of haar lievelingshapje gemaakt en je kind weigert om het te eten, of gooit het zelfs op de grond. Dit gebeurt niet een enkele keer, maar zeker een paar keer in de week. Dit geeft je als ouder een machteloos gevoel, want je vindt het belangrijk dat je kind goede voedingsstoffen binnen krijgt om goed te groeien en zich goed te ontwikkelen. Je wilt het probleem graag oplossen, maar hoe doe je dat? In dit blog staan we stil bij het probleem van een dreumes die niet wil eten.

 

 

Is het een probleem als je dreumes niet wil eten?

Allereerst is het goed om je af te vragen of je zorgen terecht zijn. Als je vermoedt dat je kind te maken heeft met een medisch probleem, waardoor het niet eet, ga dan naar een arts. Als je die zorgen niet hebt, realiseer je dan dat kinderen na het eerste jaar minder snel groeien en dus ook minder behoefte hebben aan eten. Het niet willen eten is voor dreumesen en peuters een veelvoorkomende fase die te maken heeft met hun cognitieve ontwikkeling. Ze komen erachter dat ze zelf kunnen bepalen en worden hierdoor koppig en opstandig… Vermoeiend voor jou als ouder, maar heel gezond gedrag.

 

Voorkom dat je in een machtsstrijd komt met je dreumes die niet wilt eten

In deze leeftijdsfase zoekt je dreumes grenzen op. Eten wordt vrij snel een machtsstrijd. Je kind wil niet eten en jij kunt niet iets in de mond proppen. Dus je kind heeft altijd de eigen regie hierover. En als ouder wil je graag dat je kind iets (gezonds) eet, je hebt bepaalde verwachtingen en je probeert hier grip op te krijgen. En dat gaat je dus niet lukken. Dit is een “probleem” wat bij veel gezinnen speelt. Een valkuil is om boos te worden, geïrriteerd te raken of te gaan dreigen. Je kind gaat hier niet beter door eten en het wordt er ook niet gezelliger van aan tafel.

Laat het los! Houd de sfeer positief, creëer een gezellig eetmoment, zet humor in en laat je kind zelf ontdekken wat het wel niet wilt eten. Jij bepaalt wat er gegeten wordt en je kind bepaalt hoeveel het eet. Wil het niks eten, dan eet het niks. Blijf eten aanbieden, reageer neutraal als het niet wil eten en houd vertrouwen.

 

Kinderen “groeien van lucht”

Uiteraard wil je dat je kind een gezond eetpatroon ontwikkelt, maar dat hoeft niet per direct. Kinderen hebben eigenlijk helemaal niet zo heel veel nodig om gezond en goed te groeien en te ontwikkelen. De breinontwikkeling gaat vanzelf en ook de groei in lengte.

Door kinderen tegen hun wil in te laten eten, als ze bijvoorbeeld helemaal geen trek hebben of genoeg gegeten hebben, leren we ze minder goed naar de signalen van hun eigen lichaam te luisteren. Als je kind goed kan luisteren naar z’n eigen signalen, dan zal hij/zij daar de rest van zijn leven baat bij hebben. Kinderen zullen dan gezondere eetgewoontes ontwikkelen.

 

Waar ben je “bang” voor als je dreumes weigert te eten?

Sta voor jezelf ook eens stil bij de volgende vraag: ‘Waar ben ik eigenlijk bang voor?’. Want bij jezelf zit er vaak een angst onder waardoor je vindt dat je kind een bepaalde hoeveelheid moet eten en hier ga je je vervolgens ook naar gedragen, wat de machtsstrijd tussen jou en je kind over het eten vergroot. Deze angst kan bepalend zijn voor hoe jij op je kind reageert wat betreft het eten, maar ook op andere momenten. Als bijvoorbeeld je dreumes hysterisch huilt, je dreumes met spullen gooit of je dreumes niet wilt luisteren. 

Een kleine gedachte, een innerlijk stemmetje in jou, heeft al invloed op jouw reactie. En het is heel menselijk dat we reageren vanuit een bepaalde angst. We hebben allemaal dingen geleerd vanuit onze opvoeding en worden in bepaalde situaties getriggerd, waardoor je reageert zoals je reageert. Dit zijn vaste patronen. Dit gebeurt in een milliseconde en dat gebeurt vanuit je onderbewustzijn.

Daarom is het goed om je bewust te zijn van wat er bij jezelf gebeurt.
Ook kun je er het beste bewust van zijn dat er onder jouw manier van reageren naar je kinderen toe controle een angst zit.
Dit bewustzijn is een
eerste belangrijke stap tot verandering. 

 

 

Aan de slag met jezelf en je dreumes

De volgende stap is om hier mee aan de slag te gaan. En dat lukt helaas niet van het ene op andere moment. Ook al heb je nog zo’n goed voornemen om die controle los te laten, lukt dit niet zomaar. Wat wij doen met onze deelnemers van het programma Rust in Ouderschap is dat we heel specifiek gaan meedenken hoe je echt die stappen kunt gaan maken om je reactie niet te laten leiden door die angst.  

Wij zoomen in wat er gebeurt bij jou, wat die angst is en denken dan stap voor stap mee wat je kan doen en dan maak je snel vooruitgang!