Wanneer je dreumes met alles gooit wat er in zijn handen komt of voor hem ligt, kan dit jou als ouder frustreren. Zeker wanneer het gaat om eten, speelgoed of andere zaken die stuk kunnen gaan. En tegelijkertijd wil je als ouder dat je kind ook leert dat er met eten en spullen niet gegooid mag worden. Hoe pak je dit als ouder nu het beste aan?

 


Allereerst: hoe zorg je dat het stopt?

 

Natuurlijk is het enorm belangrijk om te onderzoeken wat maakt dat je dreumes gooit. Maar allereerst wil je als ouder gewoon dat het stopt. We gaan daarom een belangrijke tip aan je meegeven namelijk: begrenzen. En wel op een manier die ervoor zorgt dat je als ouder niet teveel frustratie opbouwt. Je kind heeft namelijk te leren dat hij niet met spullen mag gooien. Wanneer je dit wilt afdwingen door het te benoemen of eisen, zal je kind dit niet ineens kunnen, en zul jij als ouder meer en meer gefrustreerd raken. 

 


Voorbeelden van grenzen stellen

 

“Laat je beker op de tafel staan, ik zeg laat je beker staan. Ik zeg beker laten staan!”

Dat is geen grens. Op deze manier raak je ook snel gefrustreerd en kom je makkelijk in een machtsstrijd met je kind.

 

“Het lijkt erop dat je het moeilijk vindt om je beker te laten staan. Ik zet hem nog een keer terug op de tafel. Gooi je hem weer, dan zet ik hem weg.”

Dit is wel een grens. Als je kind dan nogmaals de beker van tafel gooit, dan kom je na wat je zou gaan doen.

 

Het kan dat je kind boos of verdrietig wordt. En als je reactie op jouw grens, mag je kind dit ook voelen.
Want je kind vindt het op dat moment jammer of oneerlijk.
Erken op dat moment de emotie van je kind door te zeggen: “Je vindt het jammer hè, dat je beker weg gezet is”.
Wanneer je je kind begrensd, zal je kind leren dat het gedrag niet eindeloos kan voortduren en op deze manier zorg je ervoor dat jij als ouder je kind iets leert in plaats van gefrustreerd raakt en spanning aan de situatie toevoegt.

Waarom gooit mijn dreumes met alles?

Je weet nu hoe je het beste om kunt gaan met een dreumes die met alles gooit, maar als ouder wil je vast weten waar dit gedrag vandaan komt. Hierin kun je jezelf gerust stellen, dat ondanks dat het voor jou als ouder enorm uitputtend kan zijn, het volstrekt normaal gedrag is. Je dreumes ontdekt zichzelf en de wereld om hem heen. Wanneer hij met iets gooit, gebeurt er iets en dat is reuze interessant! Ze brengen letterlijk iets in beweging. Zowel het ontdekken van wat ermee gebeurt: valt iets op de grond, zegt iemand ‘au’? En ga zo maar door, als ook de aandacht die zij ermee krijgen. Dit ontdekken is helemaal oké. Ga er dan als ouder soms ook in mee op een manier of spel die bij jullie past. Wees ook daar weer bewust dat je dreumes nog niet goed het onderscheid kan maken van waarom je met de bal wel mag gooien, en waarom met wortels gooien weer minder grappig is. Je kind mag dit nog helemaal van jou als ouder leren.

Soms kan het zo zijn dat jij als ouder merkt dat jouw dreumes naast dit ontdekken ook gooit vanuit overweldigd worden en frustratie. Dit gebeurt doordat de hoeveelheid van emoties van de dreumes toeneemt. Wat ervoor zorgt dat het voor de dreumes af en toe allemaal best ingewikkeld en overweldigend kan voelen. Deze fase typeert zich door experimenteren en ontdekken. De wereld van je dreumes wordt in een razend tempo groter. Tegelijk zien ze nog geen gevaar en maakt dit dat ze regelmatig begrensd moeten worden. En dat maakt dat ze zich soms ook uiten door met spullen te gooien wanneer er een grens wordt opgelegd of het niet gaat zoals je dreumes had bedacht. Door kalm en duidelijk te blijven zal je kind de komende jaren meer vaardigheden ontwikkelen om hiermee om te gaan.


Krijg meer grip op opvoedsituaties zoals deze

Deze jaren kunnen voor jou als ouder soms ook behoorlijk overweldigend voelen en ervoor zorgen dat je je soms afvraagt wat jouw kind nodig heeft, hoe je dit op de goede manier aanpakt en hoe je het volhoudt. Ons Programma Rust in Ouderschap, geeft ouders de juiste handvatten om je zeker te voelen in alle opvoedsituaties en je kinderen op een kalme en rustige wijze te steunen in hun ontwikkeling volwassenen op de manier die jij als ouder wenst.