Je dreumes staat voor de kast, kijkt je aan en zegt zelf “Nee, nee”. En ook jij zegt dat je dreumes niet op de kast mag klimmen. Hij kijkt nog een keer naar je, lacht lief en binnen 2 minuten zit je dreumes toch weer op die kast.

Je dreumes weet dat het niet mag, maar doet het toch. Hoe kan dat nu? Daar staan we in dit blog bij stil en we nemen je er in mee hoe je je dreumes kunt laten luisteren. 

 


Hoe komt het dat je dreumes het wel weet, maar toch niet luistert?

 

Je dreumes leert het woordje “nee” en zal dit ook steeds vaker gaan gebruiken. Hij of zij is aan het leren dat het nee kan zeggen wanneer het iets niet wilt en dit is de eerste stap van de onafhankelijkheid fase. Je dreumes maakt de eerste stapjes in het opzoeken van grenzen en te ontdekken wat wel en niet mag. Je dreumes leert steeds meer van jou wat niet mag, dit zorgt er echter niet voor dat je dreumes zich daar al aan kan houden. Het brein van je dreumes is nog niet zo ver ontwikkeld dat hij al rekening houdt met de gevolgen van zijn gedrag. Ook kan hij zijn impulsen nog niet onder controle houden en je dreumes is vooral gericht op zijn eigen behoefte en niet op wat hij wel en niet mag van jou.  

Als je dan als ouder zegt dat het niet mag en je dreumes blijft het toch doen, dan lijkt het alsof je dreumes expres niet luistert. Dit gedrag hoort bij de ontwikkeling van een dreumes die op onderzoek uit gaat.

Dat wil niet zeggen dat het soms gewoon ontzettend vermoeiend en frustrerend als je steeds maar weer hetzelfde tegen je dreumes moet zeggen.

 

Wat kan je doen om je dreumes beter te laten luisteren?

 

Stel je verwachtingen bij

Sta er steeds weer bij stil dat je dreumes volop aan het ontwikkelen en ontdekken  is. En daar hoort grenzen zoeken en experimenteren bij.  Het is niet meer je baby wat op 1 plek lag, nee het wordt een mensje met een eigen wil en een eigen mening. Gelukkig maar. 

Stel hierin dus je verwachtingen bij. Het kost geduld en herhaling. Neem hier de tijd voor en probeer je hierin te berusten. Dat zal al veel frustratie schelen.

En bedenk ook voor jezelf wat de reden is dat je dreumes moet luisteren. Moet je dreumes luisteren om te luisteren of doet hij iets wat echt gevaarlijk is of over jouw grens gaat? Sta hier ook eens bij stil en kijk eens waar je dreumes mogelijk wel wat meer ruimte mag krijgen om te ontdekken.

 

Maak echt contact

Als je je dreumes aanspreekt op iets wat niet mag, zorg dan dat je echt contact maakt. Roep niet van afstand, maar loop er naar toe, noem de naam en zoek oogcontact met je kind. Benoem rustig, maar wel duidelijk, wat je verwacht. “Je mag niet op de tafel klimmen. Dat is gevaarlijk. Kom er maar af.”

 

Wees creatief

Er zijn meerdere manieren om te bereiken wat je wilt.
Vooral bij dreumesen is het goed om op zoek te gaan wat bij jouw kind past.

Bied bijvoorbeeld een alternatief of leid je kind af:  Als je kind bijvoorbeeld op de kast wil klimmen: “Kom hierheen, dan kan je met je pop spelen.” of “Kom, je mag mama helpen met de boodschappen opruimen.”

Geef een keuze: “Wil je de rode of de groene beker?”, “Moet papa of mama je voeren?”

Geef positieve aandacht en betrek je kind bij dingen:  Als je kind bijvoorbeeld steeds de wasmand leeg haalt. “Zullen we samen de was opvouwen? Vouw jij deze broek maar op”. 

Benoem de behoefte: “Je wilt zo graag de televisie aanzetten he?” Doe maar niet, dan gaat het kapot.”

 


Neem de leiding

Gebruik niet te veel taal, dat begrijpt je dreumes nog niet. En ga niet in discussie of stel geen vragen, maar geef de opdracht op een relaxte en ontspannende toon op gebiedende (niet te streng) wijs. Dus niet: “Zal ik je gaan aankleden?”, maar “Kom we trekken je broer aan”.

En de dreumes is op een leeftijd dat je hem of haar soms even moet helpen als het niet luistert. Dus als je kind toch steeds op die kast blijft klimmen, til je kind er dan vanaf. Blijf hierbij wel rustig. En probeer dan creatief (zoals in de voorbeelden hierboven) te zijn, zodat je zijn interesse verplaatst. En soms is het ook nodig om die aantrekkelijke prikkel voor je kind weg te halen. Als je kind steeds maar dat beeldje van jouw kast pakt, kies er dan een tijdje voor om het beeldje even weg te halen. 

Je hebt misschien de neiging om te denken. “Ja, maar hij moet het toch leren”. En dat is zeker is zo. En vertrouw er ook op dat je kind dit gaat leren. Help je kind daarbij door duidelijk te zijn wat wel en niet mag. 

Op den duur is het brein van je kind zo ver ontwikkeld dat het die impulsen wel kan beheersen, maar op deze leeftijd is dat gewoonweg nog te moeilijk. En natuurlijk blijf je naar je kind benoemen wat wel en niet mag en geef je kaders en grenzen, maar realiseer je hierbij dat het geduld en herhaling vraagt en dat je kind nog niet gelijk morgen zal luisteren…..en ook overmorgen niet. 

Berust je hierin en geeft zelf het goede voorbeeld.

 

“Kinderen volgen uiteindelijk niet je regels, maar je voorbeeld”.

 

Met deze inzichten en tips en tools die je leert met ons Programma Rust in Ouderschap kom je minder in die strijd dat je dreumes niet luistert en leert je dreumes nieuwe vaardigheden.