Als je als ouder te maken hebt met een kind met ‘hoogsensitieve kenmerken’, dan is het niet ongebruikelijk dat je te maken krijgt met woedeaanvallen. Woedeaanvallen bij hoogsensitieve kinderen zijn vaak intenser en lastiger te beheersen dan bij niet-hoogsensitieve kinderen. Het kan erg frustrerend en uitputtend zijn voor ouders om met deze woedeaanvallen om te gaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je als ouder je kind kan helpen om emoties onder controle te houden en je kind te helpen om te gaan met en om te gaan met ‘de hoogsensitiviteit’.

Wat zijn woedeaanvallen bij een hoogsensitief kind?

Kinderen met hoogsensitieve kenmerken pikken veel op, weten wat ze willen, voelen intenser, zijn niet snel om de tuin te leiden, hebben vaak een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zijn snel overweldigend. Al deze factoren hebben invloed op het gevoel van veiligheid in het brein van jouw kind. Als je heel sensitief bent, dan komt alles meer binnen en voel je je intern ook sneller onveilig. Dit maakt dat het emmertje van deze kinderen eerder volloopt en kan overstromen, wat zich uit in woedeaanvallen.

Sommige kinderen slaan, schoppen of gooien met voorwerpen. Anderen schreeuwen, huilen of zijn verbaal agressief. Soms kunnen deze woedeaanvallen onverklaarbaar lijken, zonder direct zichtbare aanleiding. Het is dan een opbouw van factoren en de spreekwoordelijke druppel zorgt ervoor dat de woedeaanval ontstaat. Het kan ook zijn dat ze veroorzaakt worden door overstimulatie, stress of vermoeidheid.

Waarom heeft mijn hoogsensitieve kind woedeaanvallen?

Iedereen wordt geboren met gevoelens en alle intensiteit die daarbij hoort. En je hebt als baby nog 0 vaardigheden om daarmee om te leren gaan. Als ouder kan je kind helpen om die vaardigheden in de loop der jaren aan te leren en om je kind te leren omgaan met al die gevoelens en emoties. Je doel is niet om de emoties van je kind teniet te doen, maar om je kind copingvaardigheden aan te leren om met die gevoelens om te gaan.

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak meer tijd nodig om informatie te verwerken en te reageren op prikkels uit hun omgeving. Hierdoor kunnen ze sneller overprikkeld raken en kan het moeilijker zijn voor hen om emoties te reguleren. Het is voor hen, en jou als ouder, dus harder werken om je kind die vaardigheden aan te leren om met al die intense gevoelens om te leren gaan.

Het is net als met leren zwemmen. Een kind kan nog niet zwemmen als het nog niet heeft geleerd om te zwemmen. En een kind kan zich nog niet reguleren als het niet geleerd wordt om zich te reguleren. En sommige kinderen doen langer over leren zwemmen dan andere kinderen… Hoogsensitieve kinderen hebben langer de tijd nodig om te leren reguleren.

Ook hebben hoogsensitieve kinderen vaak een sterke behoefte aan structuur, voorspelbaarheid en rust. Wanneer deze factoren ontbreken, kan dit leiden tot angst en frustratie, wat zich kan uiten in woedeaanvallen.

Tips als je kind hoogsensitief is en woedeaanvallen heeft

Het allerbelangrijkste is dat je je realiseert dat je kind nog mag leren om te gaan met die intense gevoelens en jij je kind kan helpen om hiervoor vaardigheden aan te leren. Lees onze tips wanneer je kind hoogsensitief is en woedeaanvallen heeft:

  1.     Neem de gevoelens van je kind serieus. Dit wil niet zeggen dat je ze altijd moet begrijpen. Je begrijpt soms niet dat je kind hysterisch huilt, omdat een koekje in tweeën is gebroken of als een trui niet goed zit. Het belangrijkste is dat je je kind gelooft, het gevoel erkent en serieus neemt.
  2.     Zorg voor structuur en voorspelbaarheid: Hoogsensitieve kinderen gedijen goed bij structuur en voorspelbaarheid. Maak daarom een vaste dagindeling en zorg voor een rustige en gestructureerde omgeving.
  3.     Geef je kind voldoende rust en ontspanning: Zorg voor voldoende rustmomenten en ontspanning voor je kind. Dit kan bijvoorbeeld door samen te wandelen, yoga te doen of rustgevende activiteiten te doen zoals tekenen of knutselen.
  4.     Praat met je kind over zijn of haar gevoelens: Hoogsensitieve kinderen hebben vaak meer tijd nodig om hun emoties te verwerken. Neem de tijd om met je kind te praten over wat hij of zij voelt en hoe dit zich uit.
  5.     Geef je kind voldoende ruimte voor eigen keuzes: Hoogsensitieve kinderen hebben vaak behoefte aan autonomie. Geef je kind de ruimte om eigen keuzes te maken, bijvoorbeeld door je kind te laten kiezen welke activiteiten hij of zij wil doen op een bepaalde dag.
  6.     Herken de vroege tekenen van overprikkeling: Leer de vroege tekenen van overprikkeling bij je kind te herkennen, zoals irritatie, vermoeidheid of een kort lontje. Probeer vervolgens de omgeving aan te passen om de prikkels te verminderen en de overprikkeling te voorkomen.
  7.     Geef je kind praktische tools om met stress om te gaan: Leer je kind praktische tools om stress te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness.

Op het moment dat je kind hoogsensitief is en woedeaanvallen ervaart, biedt je kind dan veiligheid en nabijheid. Ga er niet tegenin, geef geen tips of oplossingen. Zeg niks, wees nabij en geef je  kind de ruimte om zich te uiten en weer rustig te worden. Naast dat je kind leert omgaan met al deze gevoelens kan het ook zo zijn dat jij en je kind moeten leren omgaan met een sterke eigen wil. Vaak zie je deze sterke eigen wil al bij je peuter ontstaan. Lees dan zeker verder bij peuter met sterke eigen wil.

Hoogsensitiviteit bij kinderen dat zich uit in woedeaanvallen

Wil je meer informatie en vanuit een ander perspectief de opvoeding voor jouw sensitieve kind vormgeven? Dan is het Programma Rust in Ouderschap iets voor jou!

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.