5 factoren die van invloed zijn op het leren omgaan met emoties bij je kind

Leren omgaan met emoties vraagt heel veel vaardigheden van zowel jou als je kind. Denk hierbij aan: het beheersen van impulsen, je eigen emoties en die van anderen kunnen herkennen, deze accepteren, hier woorden aan kunnen geven.

En dat is eigenlijk best ingewikkeld en lukt ook niet van de een op andere dag om dat aan te leren. En daarbij………het ene kind gaat dit makkelijker af dan het andere kind.

Dat is net als met leren lopen, schrijven of zwemmen. Het ene kind met een zwemdiploma kan ook al makkelijk zwemmen in een ruige zee en het andere kind heeft daar echt nog wel een stukje hulp bij nodig om niet koppie onder te gaan.

En zo is het ook met emoties. Het ene kind kan zich makkelijker herpakken dan de ander. Dat merk je misschien ook wel bij jezelf. Misschien schiet jij veel sneller uit je slof dan je partner of een vriend of vriendin.

En dat is ook niet zo gek, want hoe je omgaat met emoties is afhankelijk van een aantal factoren namelijk;

  •       De leeftijd van een kind: Dit heeft te maken met de groei en rijping van het zenuwstelstel. Dit heeft gewoon tijd nodig.  Net als een kind van 4 nog niet kan zwemmen, kan een kind van 4 zich ook nog niet inleven in een ander.
  •       Temperament en niveau van de ontwikkeling: Het ene kind uit zijn emoties heftiger dan de ander. Ieder kind heeft een eigen karakter en eigen manier van ontwikkelen. Dit heeft ook te maken met de genetisch aanleg.  Als je bijvoorbeeld kind gevoelig is, heeft je kind meer tijd nodig om iets te verwerken.
  •       Kindfactoren: Wanneer er iets speelt als adhd, autisme of denk ook aan trauma of hechting, dan kan emotie reguleren een stukje moeilijker of uitdagender zijn.
  •       Sociaal functioneren van jou als ouder en de steun uit de omgeving: Je bent als ouder een voorbeeld voor je kind. Wat ziet je kind hoe jij je emoties uit? Welke reactie krijgt hij op zijn  gedrag? Als je kind zich begrepen en gesteund voelt, kan het makkelijker met moeilijke situaties omgaan.
  •       Coping strategieën: Welke manieren leert je kind aan om met alledaagse, moeilijke situaties om te gaan?

Het kan dus ook dat bij jou kind de emotie regulatie een stukje moeilijker of uitdagender is dan een ander kind. En dat kan soms best lastig zijn. En vaak ploeter je als ouder door of gaat van boze situatie naar boze situatie in de hoop dat het overgaat. Terwijl juist als het gaat om het leren van omgaan met emoties jij als ouder je kind kan helpen zodat dit leren net iets soepeler verloopt en jij als ouder meer energie overhoudt. Via deze link lees je op welke wijze wij jou hierbij kunnen helpen https://www.rustinouderschap.nl/cursus-minder-boos-meer-rust-2/