Strijd als je je kind vraagt om te komen eten, om de spelcomputer uit te zetten of om spullen op te ruimen. Het gebeurt zo snel dat je in strijd komt met je kind, terwijl dat helemaal niet is wat je wilt.

In dit blog wil ik graag 5 tips delen die zeker gaan helpen om het contact met je kind positiever te laten verlopen.

  1. Wees rustig en ontspannen

Alles begint ermee dat je als ouder rust vindt bij jezelf,  zodat je rustig kan reageren op je kinderen.  Dit is misschien gelijk ook wel de moeilijkste tip van allemaal. Wat hoe vaak neem je je niet voor om rustig te reageren, maar verval je toch steeds weer in een geirriteerde of ongeduldige reactie.

Dit komt omdat we voor 93% aangestuurd worden door ons onderbewustzijn en voor 7% door je bewustzijn. Dus hierdoor verval je steeds in gedrag wat je eigenlijk niet wilt, omdat dit in een mili seconde gebeurt en je dus niet direct invloed hebt op je gedrag en je emotie. Iedereen heeft verschillende linkjes aangelegd in het brein door ervaringen (opvoeding, contact met volwassenen, vrienden…… alles wat je hebt meegemaakt). Iedereen heeft dus een onderbewustzijn vol met linkjes. Daardoor triggeren we allemaal op iets anders en reageren we  dus ook anders in precies dezelfde situatie.

Wanneer je merkt dat je deze tip moeilijk vindt en snel geprikkeld of ongeduldig reageert op het gedrag van je kinderen, dan gaat het je zeker helpen als je bewust aan de slag gaat met deze triggers.  Met onze deelnemers is dat ook een van de belangrijkste thema´s om mee te starten. Pas wanneer je je triggers onder controle hebt, lukt het je om rustig te reageren en vervolgens ook de andere tips goed toe te passen.

  1. Maak echt contact

Hoe vaak gebeurt het niet dat je vanuit de keuken roept naar je kind? Dat je met je gedachten ergens anders zit of dat je tijdens het gesprek met je kind afgeleid wordt door een berichtje op je telefoon.

Maak ´echt´ contact  met je kind. Loop naar je kind toe, zoek (oog) contact met elkaar en geef je kind het gevoel dat je volledig beschikbaar bent. En zorg ook dat je kind echt contact heeft met jou.

  1. Kijk door de ogen van je kind

Probeer je te verplaatsen in de leefwereld van je kind. Kijk naar je kind zonder te oordelen of een mening te hebben over wat je kind zegt of doet.  Probeer in het hoofd van je kind te kruipen en stel jezelf de vraag. Wat denkt en voelt mijn kind? En wat heeft mijn kind nodig?

Wanneer jij je kind beter begrijpt, kan je je kind ook makkelijker sturen en ingaan op wat er speelt. En op het moment dat jij je kind beter begrijpt en dit laat merken, voelt je kind zich gezien en gehoord en leert je kind zichzelf begrijpen.

  1. Geef ruimte voor emoties

Zorg dat de emoties van je kind er onvoorwaardelijk mogen zijn. Ook al lijkt een beleving van je kind voor ons iets kleins of niet waar. Voor jouw kind is het wel groot en echt.

De valkuil is dat we al snel reageren met:

“Kom op, je kan morgen toch weer met je vriend spelen.” “Stel je niet zo aan, dat doet toch geen pijn.” Of “Reageer niet zo dramatisch!”

En wat gebeurt er? Je kind gaat juist verder escaleren. Je kind wordt nog bozer. Wat ze echt willen is jouw connectie en dat je ziet wat ze moeilijk of niet leuk vinden. En dat je ze gelooft.

Dus gebruik woorden als dit tijdens deze momenten:

“Je baalt he dat je vriend vandaag niet kan spelen.” “Ah, dat deed pijn he.” of bijvoorbeeld“Je vindt het jammer he.”

Als je je kind gelooft en dit laat merken door emoties te erkennen,  heeft je kind het gevoel gezien en begrepen te worden.

  1. Stel duidelijke verwachtingen

Wees duidelijk naar je kind toe wat je verwacht. Geef kleine en concrete boodschappen, zodat je kind ook echt begrijpt wat je bedoelt. Woorden als ‘zo’, ‘misschien’, ‘ruim je kamer op’ kunnen we voor kinderen heel onduidelijk of veel te groot zijn.

Nu je deze tips hebt doorgenomen, kijk dan voor jezelf eens terug naar situaties van vandaag of afgelopen week. In hoeverre lukte het je al om deze tips in te zetten. Wat lukt er al wel en waar ligt er nog ruimte voor verbetering. Met de deelnemers van het Programma Rust in Ouderschap gaan we hier gericht mee aan de slag, waardoor de interactie met hun kind veel positiever verloopt en de strijd in huis veel minder is. Zo wordt kinderen opvoeden nog leuker!