Het in slaap krijgen van een baby en het laten slapen van een baby zijn twee grote uitdagingen waar ouders voor staan. Veel ouders vragen zich af hoe ze hun baby in slaap kunnen krijgen en hoe ze hun baby langer kunnen laten slapen. In dit artikel bespreken we enkele tips en trucs om een baby in slaap te krijgen, hoe je een oververmoeide baby in slaap kunt krijgen en hoe je je baby langer kunt laten slapen.

Hoe krijg je een baby in slaap?

Het kan erg frustrerend of vermoeiend zijn als je baby niet wilt slapen of als je baby moeilijk in slaap valt. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een baby in slaap te krijgen, is een rustige omgeving creëren. Zorg ervoor dat de babykamer stil en donker is en dat de temperatuur comfortabel is. Dit helpt de baby om zich te ontspannen en in slaap te vallen. baby-in-slaap-krijgen-of-langer-laten-slapen/ 

Andere tips die kunnen helpen bij het in slaap krijgen van een baby: 

    1. Wieg je baby zachtjes: Baby’s vinden het vaak fijn om gewiegd te worden. Je kunt dit doen door de baby in een wiegje te leggen en deze zachtjes heen en weer te bewegen;
    2. Geef de baby een massage: Een zachte massage kan de baby helpen om te ontspannen en in slaap te vallen;
    3. Zing een slaapliedje: Veel baby’s vinden het rustgevend om naar muziek te luisteren. Zing een slaapliedje voor de baby om hem of haar te helpen ontspannen;
    4. Wees alert op de slaapsignalen van je baby. Wanneer je baby een eerste slaap signaal geeft, bijvoorbeeld in de ogen wrijven of wegkijken, zorg dan dat je baby gelijk op bed legt, om te voorkomen dat je kindje oververmoeid raakt;
  • Bied nabijheid en kijk naar de behoeften van je kind: Als je kind jouw nodig heeft om in slaap te vallen, zoek dan naar manieren die aansluiten bij de behoeften van je kind en die ook aansluiten bij wat jij kan bieden. Lukt het niet om je baby overdag in bed te laten slapen, zorg dan bijvoorbeeld voor een draagdoek, zodat je wel mobiel bent en je kind wel kan slapen. Of blijf eventjes bij je kind tot hij/zij in slaap valt. Gooi je angsten overboort (‘Zo leert hij nooit zelf slapen’) en volg hierin vooral je eigen gevoel en kijk en luister naar de behoeften van je kind. 

En zorg vooral dat je zelf rustig en ontspannen bent. Dit is niet altijd makkelijk, omdat je zelf wellicht ook oververmoeid bent en er erg aan toe bent dat je baby wat beter en vaker slaapt. Weet wel dat een baby gevoelig is voor de stress van hun omgeving, dus probeer zelf ontspanning en rustmomenten te creëren, zodat je meer geduld hebt voor je baby die niet kan slapen. Realiseer je dat je baby nog mag leren om (zelfstandig) in slaap te vallen. En bij het ene kindje duurt dit langer dan bij het andere kindje. 

Een oververmoeide baby in slaap krijgen

Als je baby oververmoeid is, kan het moeilijker zijn om hem of haar in slaap te krijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat een oververmoeide baby juist meer prikkels krijgt en daardoor minder snel in slaap valt. Hier zijn enkele tips om een oververmoeide baby in slaap te krijgen:

  1. Leg de baby in een donkere en rustige omgeving: Vermijd prikkels en zorg ervoor dat de kamer donker en stil is;
  2. Pas de slaaproutine aan: Als je baby te oververmoeid is, kan het zijn dat de slaaproutine te lang duurt. Probeer de routine te verkorten en de baby sneller in bed te leggen;
  3. Help je baby om in slaap te krijgen: door te wiegen, in de draagzak of door te rijden met de kinderwagen. 

Merk je nou dat je baby vaak oververmoeid is en (te) weinig slaapt, maak dit dan zeker bespreekbaar op het consultatiebureau of bij je huisarts. Er zou ook iets medisch onder kunnen liggen zoals reflux, allergie of dat je kindje ergens pijn heeft, waardoor het niet goed kan ontspannen om te gaan slapen. 

Baby langer laten slapen?

  • Houd je verwachtingen laag: Veel baby’s doen hele korte slaapjes. Het is goed om je allereerst te verdiepen in de slaapcyclus van een baby. Zo hebben baby’s een slaapcyclus van ongeveer 45 tot 50 minuten en kunnen jonge baby’s deze cyclussen nog niet altijd aan elkaar koppelen, wat maakt dat ze (overdag) vaak hazenslaapjes doen. Daarnaast is er vaak een vertekend beeld over doorslapen of een baby langer laten slapen. Het is goed om te realiseren dat baby’s over het algemeen ook ’s nachts nog behoefte hebben aan melk en aan jouw nabijheid. Verwacht niet dat je baby binnen de kortste keer slaapt van 7 uur ’s avonds tot 7 uur de volgende ochtend. 
  1. Pas de voedingstijd aan: Als je baby ’s nachts vaak wakker wordt om te eten, overweeg dan om de voedingstijd aan te passen. Misschien kun je ervoor zorgen dat je baby wat meer voeding krijgt voordat hij of zij gaat slapen, zodat hij of zij langer kan slapen. Dit is overigens wel afhankelijk van de leeftijd van je baby en of je baby fles of borstvoeding krijgt. Wanneer je voedt op verzoek met borstvoeding, is het moeilijker om je voedingstijd aan te passen. Wel doe je er goed aan om erop te letten of je baby voldoende drinkt of dat het soms alleen maar ‘troost’ slokjes drinkt en daardoor vaak komt om te drinken. 
  2. Creëer een goede slaapomgeving: Zorg ervoor dat de babykamer stil en donker is en dat de temperatuur comfortabel is. Dit kan de baby helpen om dieper te slapen en langer door te slapen. 
  3. Probeer een slaapschema te maken: Baby’s gedijen goed bij routine. Probeer een slaapschema te maken en houd je eraan, zodat de baby weet wanneer het tijd is om te slapen.
  4. Laat je baby zelf in slaap vallen: Als je je baby altijd in slaap wiegt, kan dit ervoor zorgen dat de baby afhankelijk wordt van deze methode om in slaap te vallen. Probeer de baby te laten wennen aan het zelf in slaap vallen, door de baby rustig in bed te leggen terwijl hij of zij nog wakker is en op tijd de slaapsignalen in de gaten te houden. Het kan tijd kosten voordat je baby zelfstandig leert slapen. Realiseer dat dit een vaardigheid is en dat je baby dat moet trainen. 

Ondanks dat de bovenstaande tips en trucs je baby kunnen helpen in slaap te vallen, is het volgende nog veel belangrijker: Kijk goed naar de behoefte van je kindje en volg je eigen gevoel. Als het bijvoorbeeld nog niet lukt om je baby zelf in slaap te laten vallen en je merkt dat jouw kind je nog nodig heeft, bied dit dan ook aan. En probeer het na een tijdje nog eens opnieuw. Zet je eigen angsten aan de kant en zorg dat je vanuit verbinding aansluit bij hetgeen jouw kind nodig heeft en dat dit van positieve invloed is op de hechting met je baby.  

Is je kind al wat ouder en valt je peuter moeilijk in slaap of geeft jouw puberende kind aan slecht te slapen?  Ook voor hen zijn er diverse adviezen toe te passen om ze rustig te laten slapen. 

Onthoud dat ieder kind anders is en dat het belangrijk is om te experimenteren met verschillende methoden om te zien wat het beste werkt voor jouw baby. Om vanuit hechting en verbinding aan te sluiten bij de behoeften van jouw kind, is de workshop hechting een mooie stap om hier kennis, inzichten en concrete actiepunten te krijgen die hier aan bijdragen. 

Dit is wat je moet doen wanneer je een baby in slaap wil krijgen

Wil jouw kind niet slapen? Met ons programma ga je daar verandering in brengen!

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.