Iedereen heeft te maken met stressmomenten of dat je ergens over piekert of je zorgen over maakt. Dat is heel menselijk en daar kunnen we bijna niet omheen.  

Hoe uit jij dit naar je kinderen? Misschien probeer jij je stress of jouw zorgen verborgen te houden voor je kind. En doe je alsof alles goed gaat en je altijd fijn en blij voelt. 

We weten dat hoe hard je dit ook probeert, kinderen hebben altijd iets door. Ze merken misschien dat je stiller bent, geïrriteerder reageert of horen je praten met je partner of een vriend of vriendin. 

Hoe hard je ook je best doet…..negatieve emoties kun je niet voor je kind verbergen. Kinderen merken al snel als er iets met hun ouders aan de hand is, ook als je daar zelf niks over zegt. 

Misschien denk je dat je er juist goed aan doet en je kind probeert te beschermen door er er helemaal niks over te zeggen. Maar eigenlijk worden kinderen er juist zenuwachtig van als ze merken dat er iets aan de hand is, maar ouders doen net of alles goed gaat.

Het mooiste is als je op een gecontroleerde manier en passend bij de leeftijd van je kind, je kind laat weten dat je je bijvoorbeeld wat gestresst voelt, omdat je een drukke werkdag hebt gehad of dat je verdrietig bent, omdat er iemand is overleden of dat je een spannende presentatie hebt op je werk. Natuurlijk hoef ze niet helemaal op de hoogte te stellen van alle details, woorden geven aan wat je voelt, kan al voldoende zijn.  

Hierdoor leer je je kind zicht te krijgen op emoties, emoties te herkennen bij anderen en ook om rekening te houden met een ander. Wel kan je meegeven dat je je weer beter gaat voelen of dat je er met je partner over praat, dus dat je kind zich er niet druk om hoeft te maken. 

Let er op dat je je kind niet overspoeld met jouw emoties en dat je kind er niet helemaal in meegenomen wordt. 

Maar door het wel even aan het je kind te benoemen, begrijpt je kind waardoor je reageert zoals je reageert. En je geeft hiermee de boodschap af dat het goed is om emoties te uiten, erover te praten in plaats van deze weg te stoppen. 

En dat is wat je je kind ook graag wilt leren. Dat emoties belangrijk zijn en dat ze er mogen zijn en je ze niet hoeft te negeren. En je kind kan eigen emoties accepteren als jij als ouder ook je gevoelens accepteert en hiermee het voorbeeld bent naar je kind toe.  

Wil natuurlijk niet zeggen dat dit altijd makkelijk is en het is ook zoeken naar een balans hierin. Wel is het in ieder geval waardevol om hier bewust mee bezig te zijn. 

En wil je nou gerichter aan de slag met hoe je op passende manier omgaat met je eigen emoties en die van je kind.  En vanaf jongs af aan bij je kind een mooie basis legt om je kind zelf te leren emoties op een fijne en passende manier te herkennen, verwoorden en te uiten, neem dan eens een kijkje bij onze training Minder Boos, Meer Rust. Als je hier gericht mee een slag gaat geef je kind iets heel moois mee voor nu en voor later. https://www.rustinouderschap.nl/cursus-minder-boos-meer-rust-2/