School mag leuk zijn. Dit is niet altijd het geval.

Het kan ook veel frustratie of teleurstelling bij je kind opleveren, wat zich kan uiten in een felle of geïrriteerde reactie, mopperen, boosheid of zelfs driftbuien.

Op school wordt dit bij veel kinderen niet altijd gezien en thuis komt de heftige emotie er dan uit.

En op het moment dat jouw kind zo thuis komt……en je had je verheugt op een gezellige middag met elkaar, valt het behoorlijk tegen als je kind dan mopperend thuis komt, schreeuwt of snel boos reageert.

Een valkuil is dan om als ouder zelf ook boos te worden, terug te gaan mopperen, zeggen dat je teleurgesteld bent of met je kind de discussie aan te gaan.

Reageer je dan eigenlijk ook niet hetzelfde als je kind?  Heel begrijpelijk dat dit gebeurt. Het lost alleen niks op…..het boze of geïrriteerde gedrag van je kind wordt alleen maar erger.

In dit blog zullen we een 3 tips met je delen hoe hiermee om te gaan. Deze tips kunnen teleurstellingen en boze reacties voorkomen.

  1. Wanneer je kind thuis komt, laat je kind even ‘landen’ en ga niet meteen vragen hoe het op school was. Geef je kind de tijd om de even te wennen aan de overgang van school naar thuis.
  2. Wees niet teleurgesteld als je kind niet gelijk enthousiast vertelt over de schooldag.  Stel je hierop in en heb geen verwachtingen. En wees ook niet teleurgesteld als je kind misschien wel mopperig of bozig binnen komt, terwijl je dus van binnen misschien wel denkt “gaan we weer…..kan het nu nooit eens gezellig zijn…”. Je kind heeft het echt even nodig om te ontladen en te schakelen tussen de overgang van school naar huis.
  3. Laat de emotie van je kind er onvoorwaardelijk zijn (dat wil niet zeggen dat je al het gedrag van je kind hoeft te accepteren). En dat onvoorwaardelijke….dat is soms best lastig als ouder. Want je schiet al snel in de hulpstand, in de oplossingsstand, of in de controlestand van die situatie. Gewoon menselijk….Je kind mag verdrietig, chagrijnig of boos zijn en daar hoeft niet meteen iets mee.  Door onvoorwaardelijkde ruimte te geven aan emoties kunnen kinderen vaak veel sneller weer de draad oppakken. En gaan ze flexibeler om met overgangen.

 

In de cursus Minder Boos, Meer Rust van Rust in Ouderschap vertellen we onder andere de basis van hechtingsontwikkeling . Niet omdat jouw kind een hechtingsprobleem hoeft te hebben, helemaal niet. Maar omdat deze theorie je heel makkelijk inzicht geeft in wat je kind nodig heeft.

En één puntje daarvan is dus ‘onvoorwaardelijk de emotie er mogen laten zijn’. En juist omdat dit niet altijd makkelijk is, en vooral niet als je kind lang in emoties blijft  hangen, helpen wij onze deelnemers om hiermee aan de slag te gaan en voor eens en altijd de boze buien, het gemopper en frustraties stapje voor stapje te verminderen.

Start nu direct (voor een mooie actieprijs) met de eerste module waarin we o.a. dieper ingaan op breinontwikkeling via deze link