Wanneer je dreumes zichzelf slaat, dan zul je als ouder in de eerste instantie flink schrikken. Je wilt overigens niet dat je kind zichzelf pijn doet en of rot voelt. Waarom jouw dreumes dit doet en hoe jij als ouder hierbij kunt helpen lees je in dit blog.


Hoe komt het dat je dreumes zichzelf slaat? 

Dat je dreumes zichzelf slaat, is een normale uiting van frustratie en stress.
Misschien heeft jouw dreumes wel net een ‘nee’ te horen gekregen en is hij nu overweldigd door verdriet of boosheid.
Met het slaan van zichzelf zorgen ze ervoor dat de spanning die door dit gevoel opgeroepen wordt vermindert.
De komende jaren zal jouw kind vaardigheden aan gaan leren om met deze spanning om te gaan zonder zichzelf pijn te doen. 


Hoe kun jij je kindje helpen? 

Als ouder kun jij je dreumes helpen wanneer het zichzelf slaat. Volg daarvoor deze tips:


Tip 1: Blijf kalm

Wanneer jij als ouder ziet dat je dreumes zichzelf slaat, zul je er als ouder waarschijnlijk snel heen gaan en op het slaan reageren. Onbewust kan dit ervoor zorgen dat het slaan een manier van aandacht vragen wordt, of dat de focus op het stoppen van het zichzelf slaan zelf komt te liggen, terwijl het belangrijk is dat je kind weer kalm wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je zorgt dat je kalm blijft wanneer je ziet dat je kind zichzelf slaat en ervoor zorgt dat je je kind helpt bij het ontspannen.

Ga eens bij jezelf na: hoe reageer je op dit moment wanneer je kind zichzelf slaat?
Ben je kalm en ondersteunend? Of reageer je gespannen en gefocust op het stoppen van het slaan?

Tip 2: Begrens en benoem

Wanneer je dreumes zichzelf bezeert met bijvoorbeeld een voorwerp, begrens je dreumes dan door kalm te benoemen dat het niet mag en haal het weg. Je kunt je dreumes, zacht aaien over zijn rug wanneer ze dit toelaten en met een zachte stem de frustratie die ze hebben ervaren benoemen. Bijvoorbeeld: “Het maakt je boos hè dat je geen koekje mag?” Probeer je dreumes wanneer er ruimte ontstaat af te leiden.

 

Tip 3: Onderzoek wat maakt dat je dreumes deze frustratie ervaart

Voor de lange termijn wil je dat je kind leert op een andere manier spanning te uiten. Jouw dreumes is nog jong en heeft jou hier als ouder hard bij nodig. Als ouder is het belangrijk om te onderzoeken of je kind niet overvraagd wordt en daarmee spanning opbouwt.
Wat de figuurlijke emmer soms doet overlopen. (hier nog een verwijzing naar een video over het emmertje bijvoorbeeld of het raampje en dan mb/). Daarnaast wil je weten welke vaardigheden jouw dreumes heeft te leren. Is dit zijn gevoel onder woorden brengen? Nee accepteren? Of omgaan met overgangen? Wanneer je weet
welke vaardigheden jouw kind te leren heeft en jij als ouder hierin kunt ondersteunen, maakt dit dat er minder spanning en frustratie zal ontstaan en je kind tegelijk beter hiermee leert omgaan.

 

Kortom, zo ga je om met een dreumes die zichzelf slaat

Als ouder weet je nu dat jouw dreumes zich slaat om zijn spanning en stress te verlagen. Je hebt door het lezen van dit blog handvatten gekregen in hoe je er op dat moment mee om kan gaan door kalm en duidelijk te blijven. En daarnaast over hoe jij aan de slag kunt gaan om deze spanning daar waar mogelijk te verlagen. De komende jaren is het belangrijk dat jij hiernaast jouw kind ondersteunt bij het aanleren van andere manieren om om te gaan met stress en spanning. Voor sommige kinderen zijn deze handvatten voldoende en voor andere kan dat  best een zoektocht zijn. Is dat voor jouw kinderen het geval? Lees op deze pagina hoe wij jou hierbij kunnen helpen, zodat ook jij de ouder kunt zijn voor jouw dreumes die je voor ogen hebt.