Vaak denken we dat zelfvertrouwen iets is wat je moet aanleren. Terwijl het eigenlijk net even anders in elkaar steekt….

Wist jij dat jouw baby namelijk geboren is vol met zelfvertrouwen? En dat juist de acties vanuit de omgeving ervoor zorgen dat dit zelfvertrouwen met de jaren afneemt?

Dit gebeurd bijvoorbeeld door wat je kind te horen krijgt. Elk kind krijgt regelmatig te horen (en zeker niet altijd bewust) dat hij of zij iets niet goed doet. En dit geeft linkjes in het onderbewustzijn van de hersenen (“Ik doe het niet goed genoeg”).

We willen je in dit blog om die reden een aantal tips meegeven, zodat jij jouw kind kan helpen met meer behoud van het zelfvertrouwen.

Tip 1: Pauzeer
Wanneer je ziet dat jouw kind iets doet wat je in jouw ogen niet goed vind, anders zou doen of is misgegaan pauzeer. Haal diep adem en wacht voor je reageert. Jouw reactie is namelijk van grote invloed op hoe jouw kind tegen die situatie aankijkt. Dit wil je dus een bewuste reactie laten zijn. Wanneer jouw kind bijvoorbeeld zijn drinken om laat vallen, pauzeer en of benoem wat er gebeurd: oeps het drinken is omgevallen. Door te pauzeren geef je jezelf de tijd om een keuze te maken in je reactie en je kind de ruimte te geven om de situatie aan te pakken. Je zou hierna bijvoorbeeld kunnen vragen hoe je het samen kunt oplossen.

Tip 2: Handen op je rug
Laat je kind zoveel mogelijk zelf situaties oplossen en ook zelf oplossen. Dit begint al op een vroege leeftijd wanneer je peuter zelf zijn schoenen aan wilt doen etc. Neem de tijd (creëer deze ook) en aanschouw het ondernemend gedrag van je kind. En wanneer ze er niet uitkomen, neem het dan niet direct over maar ondersteun je kind. En stimuleer ze weer verder te gaan. Wij ze bijvoorbeeld op dat het klittenband eerst losser moet zodat het makkelijker gaat of het lipje omhoog etc.

Tip 3: Mond op slot
Wanneer onze kinderen iets goed doen of dat iets gelukt is zijn we als ouders vaak enorm enthousiast. Geven grote complimenten en stralen trots uit. Natuurlijk is dit hartstikke fijn! En tegelijkertijd wordt jouw kind wanneer je dit veel inzet afhankelijk van deze bevestiging op het gedrag. Probeer daarom net iets vaker een duim op te steken of de inzet te benoemen: “je hebt zelf je schoenen aan gedaan” of “wat heb jij flink doorgezet, ondanks dat het zo lastig was”.

Wanneer je met deze tips aan de slag gaat zul je werken aan meer behoud van het zelfvertrouwen. Wees je er tegelijk van bewust dat hoeveel je je als ouder ook inzet, je niet kunt voorkomen dat dit afneemt. Op langere termijn leert je kind er het meest van als hij/zij zelf leert omgaan met onzekerheden en de angsten die eronder liggen. Je wilt je kind coping vaardigheden aanleren, zodat hij of zij goed leert omgaan met moeilijke situaties in het leven.

Wanneer je kind dit goed aanleert, gaat je kind makkelijker en meer flexibel door het leven. En dan maak je je kind op deze manier ook sterker als volwassene.

In ons lidmaatschap Rust In Ouderschap leer je een aantal basisstappen, die jouw kind gaat helpen om makkelijker met angsten om te gaan en die het zelfvertrouwen laat groeien. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen:
https://www.rustinouderschap.nl/programma