Negeer jij jouw kind ook als het iets doet wat niet mag of niet luistert naar jou? 

Dat doen veel ouders hoor, je bent niet de enige. Let wel, voor jouw kind voelt het dan als ‘opeens en out of the blue’. Want jij reageert eerst nog wel, ook al is het met dreigende toon of schreeuwen, en dan opeens helemaal niet meer! Hoe verwarrend is dat? 

Er zitten best wel wat nadelen aan negeren, zonder dat je het misschien beseft.

🔥Je kind voelt zich op dat moment vaak ongehoord of afgewezen en weet geen raad met deze situatie. 

🔥Je kind gaat hierdoor zijn gedrag verergeren,

🔥Je kind gaat zich pleasend opstellen.

🔥Of je kind gaat weg uit de situatie.

Met als resultaat dat als je kind zijn gedrag heftiger wordt, je als ouder het negeren niet volhoudt en er een moment komt dat je knapt.

Of je hebt als ouder het idee, dat als je kind gaat pleasen of wegloopt uit de situatie dat je kind begrijpt dat hij zijn gedrag moet aanpassen.

In al deze reacties is het brein van je kind in een overleef stand (vluchten, vechten of bevriezen), een onprettig gevoel waar hij zo snel mogelijk vanaf wilt zijn. Hierdoor zetten ze alles in wat werkt. 

Helaas geeft dit geen echte gedragsverandering. Gedragsverandering betekent namelijk dat je kind zijn vaardigheden uitbreidt. Wat we precies bedoelen met vaardigheden uitbreiden kun je vergelijken met het leren zwemmen. Iedere zwemles leert je kind er iets bij om uiteindelijk zelfstandig in het diepe te kunnen zwemmen, onder alle omstandigheden.

Zo kun je dit ook zien met alle vaardigheden in huis zoals luisteren, samen spelen en ga zo maar door. Wanneer je wilt dat je kind deze vaardigheden dus net als het zwemmen onder de knie krijgt, wil je dit stap voor stap aanleren in plaats van dit afdwingen. 

Alle korte tips zoals negeren kun je vergelijken met je kind zonder zwemles in het diepe blijven gooien, je kind zal wellicht op dat moment ook naar de kant komen op allerlei manieren om te overleven, maar zal geen goede zwemvaardigheden ontwikkelen.

Om die reden willen we je een gouden toevoeging geven aan het concept negeren waarbij je wel werkt aan gedragsverandering en het aanleren van vaardigheden bij jouw kind.

Namelijk; BEWUST NEGEREN. 

Bij bewust negeren kies je er ook voor om niets meer te doen met het gedrag wat je kind laat zien, alleen doe je dit actief.

Lees onderstaande stappen rustig door over hoe je dit kunt gaan inzetten. Zodat ook jij duurzame verandering krijgt met betrekking tot het gedrag van jouw kind.

Stap 1 Geef je kind de boodschap dat je er voor kiest het gedrag te negeren en waarom (hierdoor ben je ook nog steeds in de lead)
Bijvoorbeeld wanneer je kind blijft doordrammen om een snoepje:
“Papa heeft antwoord gegeven, ik begrijp dat je graag een snoepje wilt, het antwoord is nee en op de vragen die je nu stelt ga ik niet meer antwoorden omdat het antwoord niet verandert”.

Of

“Je hebt een aantal keren tegen me geschreeuwd/middelvinger opgestoken, ik wil dat je beleefd praat of een vraag stelt en ik kies ervoor om hier nu niet meer op te reageren”.

Stap 2 Geef aan op welk moment het negeren weer stopt
Door aan te geven welk gedrag je verwacht zodat het negeren weer stopt, geef je je kind de mogelijkheid zijn gedrag aan te passen en weer in verbinding te komen.

Bijvoorbeeld:
“Wanneer je een spelletje met papa wilt doen hoor ik het graag”.

of

“Wanneer je iets vriendelijk kunt vragen of op een rustige toon zal ik antwoord geven”.

 

Stap 3 Treed weer in contact
Op het moment dat je kind er voor kiest zijn gedrag aan te passen pak het dan ook direct weer op en ga het positief aan. 

Als ouder hebben we vaak de neiging om op dat moment nog zelf te blijven hangen in boosheid of nog terug te komen op het gedrag of ons eigen negatieve gevoel te benoemen.
Dit is vaak nog niet het geschikte moment. Je kind is bezig met een gedragsverandering en het brein is nog onvoldoende in staat om te reflecteren. Hoe graag we dat ook willen.

Probeer maar eens een situatie van jezelf in gedachten te nemen? Hoe wil je dan dat de ander reageert? Geef je kind een zelfde kans als jij zou wensen in een soortgelijke situatie en werk hierbij aan de vaardigheden die ze op meerdere momenten kunnen toepassen. En door op een rustig moment er op terug te komen kan je kind daadwerkelijk iets met de boodschap. 


Al deze stapjes zijn onderdeel van een duurzame opvoeding, waarbij je je kinderen vaardigheden aanleert om deze situaties aan te kunnen. In plaats van het op dat moment opgelost te krijgen, zodat je het in een volgende situatie weer moet oplossen.

En juist dat gaat jou als ouder het gevoel geven dat je voldoende in je rugzak hebt om je vaardig te voelen in alle opvoedsituaties. En om je kinderen tot de volwassenen op te laten groeien die jij voor ogen hebt.

Wij willen jou daarbij helpen, stap voor stap en met alle vaardigheden op een rij. Sluit je aan bij andere ouders die je voorgegaan zijn in het Programma Rust in Ouderschap.