Van 1 tot 2 jaar is je kind een dreumes. Ook in deze fase van zijn leven maakt je kind veel ontwikkelingen door. Zo kan je dreumes steeds beter communiceren. En ondanks dat je dreumes misschien nog niet veel echte woorden gebruikt, kan hij zich in deze fase steeds duidelijker maken over wat hij wil, of juist niet! In dit blog nemen we je mee door een aantal ontwikkelingen die je dreumes doorloopt en welke uitdagingen in het gedrag van je kind, als ouder tegen kunt komen.

 

Woorden leren

Je dreumes leert in deze fase zijn klanken tot woorden vormen. Naast dat je dreumes al wijst en klanken gebruikt en wellicht ook al gebarentaal. Zal je dreumes wanneer jij de woorden benoemt die hij aanwijst, of wat hij wenst, om gaan proberen te zetten naar deze woorden. Belangrijk voor jou als ouder is deze woorden goed te blijven zeggen en je niet te laten verleiden om de woorden te gaan gebruiken die je dreumes heeft gemaakt, ondanks dat deze soms ongelofelijk schattig klinken. Wanneer je namelijk de juiste woorden voor de juiste voorwerpen blijft gebruiken, komt dit de taalontwikkeling ten goede.

 

Het woordje ‘nee’

Je dreumes zal ook het woord ‘nee’ gaan leren in deze fase en dat heeft met een aantal zaken te maken. Allereerst is het woord nee een veel gehoord woord voor de dreumes. Er zijn veel momenten op de dag dat een dreumes iets al wil en nog niet mag en naast hun naam is dit één van de meest gehoorde woorden voor de dreumes. Je dreumes hoort simpelweg minder het woord ‘ja’. Daarnaast is met het hoofd schudden en het letterlijke woordje ‘nee’ ook makkelijker dan ja om aan te leren. 

Naast dit gegeven leert de dreumes ook dat ‘nee’ een reactie oproept bij de volwassene om hem heen en dat hij hier aandacht voor krijgt. En dit maakt dat je als ouder het gevoel hebt dat je dreumes niet luistert. Terwijl in werkelijkheid je dreumes daar in de eerste instantie nog niet bewust mee bezig is. Gaandeweg deze fase leert je dreumes dat hij nee kan zeggen wanneer hij iets niet wilt, het eerste begin van de onafhankelijkheids fase. Deze combinatie zorgt ervoor dat je kind enerzijds de grenzen kan gaan opzoeken van wat hij wel en niet mag, waar hij zijn invloed op kan uitoefenen en anderzijds een (negatieve) reactie kan gaan uitlokken wanneer hij aandacht wenst. Dit zien veel ouders bijvoorbeeld terug in: dreumes gooit met alles of als je dreumes niet wilt eten. Je dreumes is erg gericht op wat hij wil (egocentrisch) wat maakt dat ze erg koppig kunnen zijn. 

 

Emoties ontwikkelen

De hoeveelheid van emoties van de dreumes neemt toe. Wat ervoor zorgt dat het voor de dreumes af en toe allemaal best ingewikkeld en overweldigend kan voelen. Deze fase typeert zich door experimenteren en ontdekken. De wereld van je dreumes wordt in een razend tempo groter. Tegelijk zien ze nog geen gevaar en maakt dit dat ze regelmatig begrensd moeten worden. Hysterisch huilen van een dreumes of een dreumes die zichzelf slaat komt in deze fase veel aan de orde wanneer er een grens wordt opgelegd of het niet gaat zoals je dreumes had bedacht. 

 

Sociaal gedrag bij een dreumes

Je dreumes kan zich nog niet verplaatsen in de ander. En in combinatie met dat ze nog erg gericht zijn op zichzelf zullen ze andere kinderen geregeld aan de kant duwen of speelgoed afpakken wanneer ze iets willen. Wees je ervan bewust dat je kind dit niet doet om de ander te kwetsen, pijn te doen of iets niet te gunnen. 

 

Wat kun jij als ouder doen bij negatief gedrag van je dreumes?

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen maakt je dreumes een rappe ontwikkeling door op het gebied van zijn wereld vergroten door ontdekken, experimenteren en taal leren gebruiken. Het negatieve gedrag wat jij bij je dreumes ziet, is niet bewust om niet naar jou te willen luisteren, of anderen pijn te doen. Belangrijk is om je ervan bewust te zijn dat jouw dreumes je net zo hard nodig heeft in deze ontwikkeling als bij het leren lopen. Door kalm te reageren, keer op keer aan hen te vertellen wat je van hen verwacht en het voor te doen bereik je het meest. Doe dit net zolang totdat ze voldoende vaardigheden ontwikkelen om het te kunnen. 

 

Veelvoorkomende problemen in het gedrag van een dreumes

Klik op één van onderstaande afbeeldingen voor meer informatie.