Als ouder heb je het vast wel eens meegemaakt: je peuter die het liefst alles zelf wil doen en het niet zo goed kan accepteren als iets niet gaat zoals hij of zij dat wil. Soms kan het lijken alsof je kind een ontembare wilskracht heeft en dat kan behoorlijk uitdagend zijn. In dit artikel gaan we in op het onderwerp van peuters met een sterke eigen wil en geven we je tips hoe je als ouder hiermee om kan gaan.

 

Gevoelige kinderen met een sterke wil

girl walking outdoors

Gevoelige kinderen met een sterke eigen wil kunnen soms een uitdaging zijn voor ouders. Ze hebben een sterke innerlijke drive en weten precies wat ze willen, maar zijn tegelijkertijd erg gevoelig voor emoties en prikkels van buitenaf. Hierdoor kunnen ze snel overweldigd raken en zich terugtrekken of juist explosief reageren. En jouw “hoogsensitieve” kind een woedeaanval krijgt als gevolg. Het is belangrijk om deze kinderen te steunen en te begrijpen, zodat ze zich veilig voelen om hun eigen weg te volgen en hun unieke persoonlijkheid te ontwikkelen. Door open communicatie en het bieden van structuur en duidelijke grenzen kunnen gevoelige kinderen met een eigen wil leren omgaan met hun emoties en zichzelf beter begrijpen.

 

Waarom heeft mijn peuter een sterke eigen wil?

Een peuter met een sterke eigen wil is geen uitzondering. Het hoort bij de ontwikkeling van een kind om steeds meer zelfstandigheid te willen en grenzen te verkennen.  Het is dan ook niet gek dat peuters soms moeilijk kunnen zijn in hun gedrag. Het kan echter wel een flinke uitdaging zijn voor ouders om hiermee om te gaan.

“Er gaat niets boven de kracht van een onvolwassen kind, om het volwassen niveau van een volwassene te testen” 

 

5 tips als je peuter een sterke eigen wil heeft

  • Probeer de sterke wil van je peuter niet te zien als iets negatiefs:  Het is belangrijk  om te beseffen dat de wilskracht van je kind ook positief kan zijn. Het kan een teken zijn van doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen;
  • Erken het gevoel van je peuter: Leef je in in wat je peuter voelt, denkt en wat zijn of haar behoefte is. Geef daar woorden aan: “Je wilt graag dat mama je luier verschoont hè?”. Of erken de emotie: “Je bent verdrietig hè”
  • Help je kind bij de ontwikkeling van zelfbeheersing en het respecteren van grenzen: Dit kan door duidelijk te zijn over wat wel en niet acceptabel gedrag is en consequent te zijn in het handhaven van deze regels. Leg uit waarom bepaald gedrag niet oké is en geef je kind alternatieven. Bijvoorbeeld: “Je mag niet slaan, maar je kunt wel laten weten dat je boos bent door te zeggen dat je iets niet leuk vindt.”
  • Geef je peuter keuzes: Dit geeft je peuter het gevoel dat hij of zij controle heeft over bepaalde zaken, wat kan helpen bij het verminderen van frustraties. Biedt bijvoorbeeld twee opties aan: “Wil je vandaag je rode of blauwe shirt aan?” Zo voelt je kind zich betrokken bij het proces en voorkom je dat je kind zich gedwongen voelt.
  • Heb geduld: De ontwikkeling van zelfbeheersing en het accepteren van grenzen is een proces en dit kost tijd. Verwacht niet dat je kind van de ene op de andere dag verandert, maar wees geduldig en blijf consequent in je aanpak.

In dit artikel hebben we een aantal tips gegeven hoe je als ouder kunt omgaan met een peuter met een sterke eigen wil. Regelmatig zien we terug dat er bij peuters met een sterke eigen wil ook sprake is van “hoogsensitiviteit” bij peuters. Benieuwd wat dit inhoud? Lees dan het blog over hoogsensitivteit bij kinderen.


Afsluitend is het belangrijk om de wilskracht van je kind niet te zien als iets negatiefs, maar als iets dat ontwikkeld kan worden. 

“Het voelt zwaar want het is zwaar, niet omdat je het verkeerd doet”

Heeft jouw peuter een sterke eigen wil?

Ben jij klaar om op een vernieuwende manier te kijken naar jouw kind met een sterke eigen wil en/of hoogsensitieve eigenschappen? En ben jij op zoek naar een stap voor stap methode om vanuit een ander perspectief de opvoeding voor jouw sensitieve kind vorm te geven? Dan is het Programma inclusief workshop hoogsensitiviteit iets voor jou!

Ben je benieuwd naar tips die jou kunnen helpen wanneer je peuter een sterke eigen wil heeft? Bekijk dan deze video!

Rust in ouderschap is gespecialiseerd in het aanbieden van cursussen om weer rust in het ouderschap te krijgen. Op onze speciale pagina lees je wat je allemaal krijgt in het programma en hoe je kunt deelnemen. Bekijk ons programma voor meer informatie.